back to top
14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

«Το πρόβλημα της Ελλάδας είναι μεταναστευτικό, όχι προσφυγικό»

Διαβάστε επίσης

Σύσκεψη για το μεταναστευτικό, υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στο Μέγαρο Μαξίμου κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκε το ζήτημα της αποσυμφόρησης των νησιών και της οργάνωσης των χώρων υποδοχής. Στο πλαίσιο αυτό, αποφασίστηκε η άμεση εμπλοκή του υπουργείου Εσωτερικών για τη στήριξη των Δήμων και των Περιφερειών που θα συνδράμουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

Αποφασίστηκε, επίσης, ότι τη δημόσια επικοινωνία για το μεταναστευτικό-προσφυγικό αναλαμβάνει ο ειδικός γραμματέας Υποδοχής, Μάνος Λογοθέτης.

Την Παρασκευή στις 10 το πρωί στην «’Ώρα του Πρωθυπουργού» ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα απαντήσει σε ερώτηση του επικεφαλής του ΜεΡΑ25 Γιάνη Βαρουφάκη για την κατάσταση στη Μόρια.

«Το πρόβλημα της Ελλάδας είναι μεταναστευτικό, όχι προσφυγικό, και θα το υποστούμε για πολύ καιρό ακόμα», δήλωσε μιλώντας στον Αθήνα 9.84, ο αν. υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. Άφησε δε αιχμές για τη στάση της ΕΕ, η οποία, όπως είπε, δεν είναι ομόθυμη. «Αυτή δεν είναι πολύ ευρωπαϊκή αντιμετώπιση», τόνισε ο κ. Βαρβιτσιώτης.

Οι αυξημένες μεταναστευτικές προσφυγικές συνεχίστηκαν και τα τελευταία 24ωρα καθώς συνολικά 703 πρόσφυγες και μετανάστες πέρασαν στη Λέσβο από τα μεσάνυχτα της Τρίτης μέχρι τις 12 το μεσημέρι της Πέμπτης.

Ο πληθυσμός του καταυλισμού μέσα και έξω από το κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης της Μόριας ξεπερνά επίσημα πλέον τις 13.000, φτάνοντας με όσους αποβιβάσθηκαν σήμερα τις 13.198.

Για την ερχόμενη Κυριακή έχει προγραμματισθεί η μετακίνηση 570 προσφύγων και μεταναστών, οι οποίοι μέσω Πειραιά θα μεταφερθούν σε δομές στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Ας σημειωθεί ότι το τρίμηνο Ιουλίου, Αυγούστου και Σεπτεμβρίου ο αριθμός όσων μένουν στο ΚΥΤ αυξήθηκε κατά 140% (από 5.500 σε 13.200). Ενώ το ίδιο διάστημα, αναχώρησαν από τη Λέσβο 4.000 άτομα για δομές στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Στην Τουρκία ο Γ. Κουμουτσάκος

«Όλα τα μέρη οφείλουν να κάνουν αυτό που τους αναλογεί» ζήτησε η ελληνική πλευρά δια στόματος του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Γιώργου Κουμουτσάκου. Ο κ. Κουμουτσάκος συναντήθηκε με τον υπουργό Εσωτερικών της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Σοϊλού, τον υφυπουργό Εσωτερικών, Ισμαήλ Τσατακλί, και τον υφυπουργό Εξωτερικών, Γιαβούζ Κιράν, κατόπιν πρωτοβουλίας της τουρκικής πλευράς. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στη μεταναστευτική πρόκληση με έμφαση στην αποτελεσματική εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης ΕΕ- Τουρκίας.

«Σε αυτήν, την πρώτη επικοινωνία, η ελληνική πλευρά επανέλαβε μετ’ επιτάσεως τη θέση της, ότι όλα τα μέρη οφείλουν να κάνουν αυτό που τους αναλογεί. Η Τουρκία να εκριζώσει τα δίκτυα διακινητών και να αποτρέψει αποτελεσματικά τη δημιουργία νέων μεταναστευτικών οδών προς την Ευρώπη. Η Ελλάδα να ενισχύσει τις επιστροφές προς την Τουρκία, όπως έχει ήδη αποφασίσει η ελληνική κυβέρνηση. Τέλος, η Ευρώπη να αναγνωρίσει το βάρος των περίπου τεσσάρων εκατομμυρίων προσφύγων και μεταναστών που έχει δεχθεί η Τουρκία στο έδαφός της», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Απόστολος Χονδρόπουλος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα