back to top
18.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

18.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Εγχώριο «Εράσμους» σχεδιάζει η κυβέρνηση

Διαβάστε επίσης

Σχέδιο για την εσωτερική μετακίνηση των φοιτητών των ελληνικών πανεπιστημίων προωθεί το υπουργείο Παιδείας.

Το ιδιότυπο εγχώριο «Εράσμους», που θα ανοίγει το δρόμο μετακίνησης φοιτητών μέσα στα πανεπιστήμιά μας, αναμένεται να δώσει διέξοδο σε όσους εισήχθησαν σε σχολή που δεν επιθυμούσαν ή που δεν τους ταιριάζει το πρόγραμμα σπουδών.

Μία από τις στρεβλώσεις του εξεταστικού συστήματος της χώρας μας είναι ότι εγκλωβίζει φοιτητές σε σχολές που δεν τους ενδιαφέρουν, πολλές φορές έχοντας εισαχθεί σε τμήμα που είχαν δηλώσει σε χαμηλή θέση στο μηχανογραφικό ή σε αρκετές περιπτώσεις έχοντας προχωρήσει πολύ νωρίς σε μια επιλογή για την οποία δεν ήταν σίγουροι, και χωρίς δυνατότητα να την αλλάξουν. Όλοι αυτοί, για να μετακινηθούν σε άλλο τμήμα ή σχολή θα έπρεπε να δώσουν ξανά εξετάσεις. Το υπουργείο Παιδείας, σε μία προσπάθεια να δώσει διέξοδο σε αυτούς τους φοιτητές, σχεδιάζει ένα εσωτερικό πρόγραμμα «Εράσμους» που θα δίνει τη δυνατότητα σε φοιτητές να μετακινούνται μεταξύ διαφορετικών ιδρυμάτων μέσα στη χώρα σε αντίστοιχα αντικείμενα, αλλά και μεταξύ των ίδιων ιδρυμάτων που εισήχθησαν, επεξεργάζεται το υπουργείο Παιδείας εν όψει της σύνταξης νέου νόμου-πλαισίου για τα ΑΕΙ.

Ενίσχυση της κινητικότητας

Στόχος της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας είναι η ενίσχυση της κινητικότητας του φοιτητικού πληθυσμού, αλλά με συγκεκριμένα κριτήρια και με την απαραίτητη συνεργασία μεταξύ των πανεπιστημίων, προκειμένου να μην απογυμνωθούν τα ιδρύματα της περιφέρειας. Οι φοιτητές θα έχουν τη δυνατότητα, εφόσον το επιθυμούν, να μετακινηθούν για ένα εξάμηνο ή περισσότερα, από ένα πανεπιστήμιο της χώρας σε άλλο, στη διάρκεια των σπουδών τους και στην ίδια ειδικότητα που σπουδάζουν. Οι μετακινήσεις ανά ίδρυμα θα συνδεθούν με την αξιολόγηση και τη χρηματοδότησή τους ώστε να περιοριστεί η πιθανότητα να κλείσουν τις πύλες τους κάποια περιζήτητα τμήματα. Παράλληλα, εκτός από τα ομοειδή αντικείμενα, στο μέλλον θα δίνεται η δυνατότητα σε έναν υποψήφιο που εισήχθη με τις πανελλαδικές εξετάσεις σε κάποια σχολή, αλλά το περιεχόμενό της τελικά δεν τον ενδιαφέρει, να αλλάξει κατεύθυνση χωρίς να χρειάζεται να υποβληθεί ξανά στη διαδικασία των πανελλαδικών εξετάσεων. Όλα αυτά θα θεσμοθετηθούν με τη συνεργασία των ιδρυμάτων, έτσι ώστε να αποφευχθούν στρεβλώσεις και προβλήματα στη μετακίνηση των φοιτητών.

Οι αρμόδιες επιτροπές του υπουργείου Παιδείας που ασχολούνται με τη σύνταξη του νέου νόμου για τα ΑΕΙ επεξεργάζονται διάφορα «σενάρια», ενώ ο διάλογος μεταξύ πολιτείας και πανεπιστημίων ξεκίνησε ήδη τις προηγούμενες ημέρες με την παρουσία της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως στην έκτακτη σύνοδο πρυτάνεων που έγινε στην Αθήνα. Εκεί και έγινε η πρώτη ανταλλαγή απόψεων για τα θέματα που έβαλε στην ατζέντα το υπουργείο Παιδείας.

Στο γραφείο της Νίκης Κεραμέως φτάνουν σύμφωνα με πληροφορίες εισηγήσεις για εφαρμογή της κινητικότητας και στον τομέα των μεταπτυχιακών σπουδών που επίσης αναμένεται να απελευθερωθεί. Επιπλέον, με δεδομένο ότι η δημιουργία αγγλόφωνων προπτυχιακών προγραμμάτων σε ελληνικά ΑΕΙ θα προχωρήσει τα επόμενα χρόνια, είναι προφανές ότι θα ακολουθήσουν και νέες θέσεις εργασίας, συνεπώς στο τραπέζι της συζήτησης μοιραία μπαίνει και το θέμα των εσωτερικών μετακινήσεων και μεταξύ μελών ΔΕΠ και της ευρύτερης συνεργασίας των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

Ισίδωρος Ρούσσος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα