back to top
17.9 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

17.9 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Κάπνισμα τέλος στους κλειστούς δημόσιους χώρους – Tσουχτερά τα πρόστιμα

Διαβάστε επίσης

Στη Βουλή κατατέθηκε το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που περιλαμβάνει και τις νέες διατάξεις του αντικαπνιστικού πλαισίου. Μεταξύ άλλων, νομοθετούνται πρόστιμα για όσους καπνίζουν σε δημόσιους χώρους, με τα ποσά να φτάνουν έως και 200 ευρώ για τους καπνίζοντες και 500 ευρώ για τον καταστηματάρχη.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται επεκτείνεται η απαγόρευση κατανάλωσης προϊόντων καπνού που ισχύει για τους κλειστούς χώρους διεξαγωγής αθλοπαιδιών, ομαδικών αθλημάτων και αθλητικών εκδηλώσεων, και στους υπαίθριους χώρους διεξαγωγής αθλοπαιδιών ψυχαγωγίας και συγκέντρωσης ανηλίκων. Για κάθε παράβαση της τροποποιούμενης ρύθμισης προβλέπεται επιβολή προστίμου ύψους 200 ευρώ στους παρανόμως καπνίζοντες, από 50 ευρώ που ισχύει και 500 ευρώ τους υπεύθυνους διαχείρισης των παραπάνω χώρων.

Κατ εξαίρεση στα καζίνο, τα κέντρα διασκέδασης με ζωντανή μουσική εμβαδού άνω των 300 τμ. μπορούν να δημιουργούνται χώροι καπνιζόντων μέχρι το μισό εμβαδόν του καταστήματος. Για τη δημιουργία τέτοιων χώρων καταβάλλεται ετήσιο τέλος 200 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Πέραν αυτών το νομοσχέδιο περιλαμβάνει διατάξεις για την μετατροπή του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου από δημοσίου δικαίου που είναι. Ενώ παρέχεται η δυνατότητα στις φαρμακευτικές εταιρείες να προβαίνουν σε εθελούσια μείωση της τιμής των φαρμάκων, ενώ προβλέπεται συμψηφισμός αυτόματης επιστροφής φαρμακευτικής δαπάνης από τις φαρμακευτικές εταιρείες με τις δαπάνες έρευνας και ανάπτυξης .

Νίνα Κομνηνού

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα