back to top
20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Το μεταναστευτικό στην «Ώρα του Πρωθυπουργού»

Διαβάστε επίσης

Πρεμιέρα σήμερα για την «Ώρα του Πρωθυπουργού» στη Βουλή, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να απαντά σε ερώτηση του επικεφαλής του ΜεΡΑ25 Γιάνη Βαρουφάκη για την κατάσταση στη Μόρια.

Ο κ. Βαρουφάκης έχει ζητήσει από τον πρωθυπουργό να ενημερώσει τη Βουλή «εάν προτίθεται να κλείσει τον καταυλισμό στη Μόρια και αν θα προχωρήσει στην κατάργηση των ιδιότυπων εσωτερικών συνόρων που αφαιρούν από μετανάστες το δικαίωμα της ελεύθερης διακίνησης εντός της χώρας και εγκλωβίζουν τους κατοίκους των νησιών (Έλληνες και μετανάστες)». Έχει επίσης ζητήσει να ενημερωθεί πότε θα προβεί η πολιτεία στη δημιουργία πολλών μικρών δομών, ανά την επικράτεια.

Το μεταναστευτικό απασχόλησε χθες σύσκεψη, υπό τον πρωθυπουργό, στο Μέγαρο Μαξίμου. Συζητήθηκε το ζήτημα της αποσυμφόρησης των νησιών και της οργάνωσης των χώρων υποδοχής και στο πλαίσιο αυτό, αποφασίστηκε η άμεση εμπλοκή του υπουργείου Εσωτερικών για τη στήριξη των Δήμων και των Περιφερειών που θα συνδράμουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

Αποφασίστηκε, επίσης, ότι τη δημόσια επικοινωνία για το μεταναστευτικό-προσφυγικό αναλαμβάνει ο ειδικός γραμματέας Υποδοχής, Μάνος Λογοθέτης.

Εν τω μεταξύ, στις 18:00 ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Γερμανό υπουργό Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ στο πλαίσιο της γαλλογερμανικής πρωτοβουλίας για το μεταναστευτικό, με φόντο την αύξηση των ροών από την Τουρκία. Νωρίτερα στις 16:45 ο κ. Ζεεχόφερ θα συναντηθεί με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Αντιθέτως, η επίσκεψη του Γάλλου υπουργού Εσωτερικών, Κριστόφ Καστανέρ, αναβλήθηκε, λόγω της επίθεσης στο Αρχηγείο της Αστυνομίας στο Παρίσι.

«Το πρόβλημα της Ελλάδας είναι μεταναστευτικό, όχι προσφυγικό, και θα το υποστούμε για πολύ καιρό ακόμα», δήλωσε μιλώντας στον Αθήνα 9.84, ο αν. υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. Άφησε δε αιχμές για τη στάση της ΕΕ, η οποία, όπως είπε, δεν είναι ομόθυμη. «Αυτή δεν είναι πολύ ευρωπαϊκή αντιμετώπιση», τόνισε ο κ. Βαρβιτσιώτης.

Οι αυξημένες μεταναστευτικές προσφυγικές συνεχίστηκαν και τα τελευταία 24ωρα καθώς συνολικά 703 πρόσφυγες και μετανάστες πέρασαν στη Λέσβο από τα μεσάνυχτα της Τρίτης μέχρι τις 12:00 το μεσημέρι της Πέμπτης.

Ο πληθυσμός του καταυλισμού μέσα και έξω από το κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης της Μόριας ξεπερνά επίσημα πλέον τις 13.000, φτάνοντας με όσους αποβιβάσθηκαν σήμερα τις 13.198.

Για την ερχόμενη Κυριακή έχει προγραμματισθεί η μετακίνηση 570 προσφύγων και μεταναστών, οι οποίοι μέσω Πειραιά θα μεταφερθούν σε δομές στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Ας σημειωθεί ότι το τρίμηνο Ιουλίου, Αυγούστου και Σεπτεμβρίου ο αριθμός όσων μένουν στο ΚΥΤ αυξήθηκε κατά 140% (από 5.500 σε 13.200). Ενώ το ίδιο διάστημα, αναχώρησαν από τη Λέσβο 4.000 άτομα για δομές στην υπόλοιπη Ελλάδα.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα