back to top
20.5 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

20.5 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Brexit: Υπαναχωρεί από τις αρχικές του θέσεις ο Μπόρις Τζόνσον

Διαβάστε επίσης

Όπως μετέδωσε το BBC, σύμφωνα με κυβερνητικά έγγραφα που κατατέθηκαν σε σκωτσέζικο δικαστήριο, ο Μπόρις Τζόνσον πρόκειται να ζητήσει με επιστολή του προς την ΕΕ την αναβολή του Brexit, εάν δεν υπάρξει συμφωνία για το «διαζύγιο» έως τις 19 Οκτωβρίου.

Είναι σαφές ότι πρωθυπουργός της Βρετανίας αποδέχεται να προβεί σε μια ενέργεια που προηγουμένως την είχε αποκλείσει.

Εάν το κοινοβούλιο δεν έχει εγκρίνει μια συμφωνία αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ ή εάν δεν έχει υπάρξει συμφωνία έως τις 19 Οκτωβρίου τότε ο Μπόρις Τζόνσον είναι υποχρεωμένος να στείλει επιστολή στις Βρυξέλλες με την οποία να ζητά παράταση του Άρθρου 50 , επισημαίνουν οι αναλυτές.

Υπουργοί της κυβέρνησης έχουν δηλώσει ότι θα συμμορφωθούν με το νόμο που αναγκάζει τον κ. Τζόνσον να ζητήσει την παράταση (νόμος Benn), παράλληλα όμως έχουν τονίσει ότι θα θέσουν σε “δοκιμασία” την ισχύ της σχετικής νομοθεσίας που ψήφισε το κοινοβούλιο με αποτέλεσμα να έχουν ενταθεί οι εικασίες για το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να επιδιώξει την παράκαμψη του δεσμευτικού για τον πρωθυπουργό νόμου.

Είναι γεγονός ότι ο Μπόρις Τζόνσον και η κυβέρνησή του δεν έχουν παραιτηθεί από το βασικό τους στόχο που είναι η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ το αργότερο στις 31 Οκτωβρίου , 2019.

Στην πραγματικότητα ορισμένοι θα ήταν δικαιολογημένοι εάν είχαν βάσιμες υποψίες ότι τα έγγραφα που υποβλήθηκαν στο σκωτσέζικο δικαστήριο ήταν απλώς ένας τρόπος αποθάρρυνσης του δικαστηρίου να εκδώσει εντολή που θα υποχρέωνε όχι τον πρωθυπουργό αλλά τη Βουλή των Κοινοτήτων να κάνει την έκκληση για αναβολή του Brexit στις 31 Οκτωβρίου.

Δύσκολα η Ντάουνινγκ Στριτ μπορεί να διασκεδάσει τις υποψίες ότι η κυβέρνηση κάτι θα μηχανευθεί για να μπορέσει να ξεπεράσει τις δεσμεύσεις που της έχουν τεθεί από το νόμο και να προχωρήσει στο Brexit με ή χωρίς συμφωνία σε περίπου τρείς εβδομάδες.

Η δικαστική προσφυγή στη Σκωτία

Η δικαστική προσφυγή στη Σκωτία έγινε από τον επιχειρηματία Ντέιλ Βινς, τον δικηγόρο Τζο Μόχαμ και την βουλευτή του Σκωτικού Εθνικού Κόμματος (SNP) Τζοάνα Τσέρι.

Kαι οι τρεις επιδιώκουν το ανώτατο δικαστήριο της Σκωτίας να αποφανθεί μέχρι ποιο βαθμό δεσμεύεται ο Μπόρις Τζόνσον από το νόμο Benn.

Έξω από το δικαστήριο στο Εδιμβούργο, ο κ. Μόχαμ δήλωσε: “Η ανησυχία μας ήταν πάντοτε ότι έχουμε να κάνουμε με έναν πρωθυπουργό που δεν μπορούμε να τον εμπιστευτούμε”.

“Ο Μπόρις Τζόνσον συνηθίζει να κάνει αντιφατικές δηλώσεις” , συνέχισε ο κ. Μόχαμ, “και δεν είμαστε καθόλου βέβαιοι ότι θα κάνει ό,τι του έχει ζητήσει το δικαστήριο. Γι΄άυτό θα θέλαμε το δικαστήριο να εκδώσει εντολή που να τον αναγκάζει να σεβαστεί τις δικαστικές αποφάσεις και στην αντίθετη περίπτωση να αντιμετωπίσει ποινικές κυρώσεις”, κατέληξε ο Τζο Μόχαμ.

Από την άλλη μεριά ο Στιβ Μπέικερ , πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομάδας Έρευνας των βουλευτών του Συντηρητικού κόμματος που υποστηρίζουν το Brexit έσπευσε να υπογραμμίσει ότι με την κατάθεση των κυβερνητικών εγγράφων “δεν έχει αλλάξει τίποτα”.

“Τα έγγραφα κάνουν σαφές ότι η κυβέρνηση θα υπακούει στο νόμο, δεν σημαίνει ότι θα ζητήσουμε παράταση και ότι θα παραμείνουμε στην ΕΕ μετά τις 31 Οκτωβρίου” , τόνισε ο κ. Μπέικερ .

Δηλώσεις Βαράντκαρ

Ο Πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, Λίο Βαράντκαρ , δήλωσε ότι δεν θα ήθελε να “σχολιάσει τις δικαστικές αποφάσεις που λαμβάνονται στο Ηνωμένο Βασίλειο”.

Σε συνέντευξη τύπου στη Δανία ο κ. Βαράντκαρ σημείωσε ότι η ΕΕ θα εξετάσει το αίτημα για περαιτέρω παράταση του Brexit εάν ο κ. Τζόνσον το ζητήσει, προσθέτοντας: “Βεβαίως μια παράταση θα ήταν καλύτερη από μια μη- συμφωνία”.

Ωστόσο, ανέφερε ότι πολλές άλλες χώρες της ΕΕ θα χρειαστούν να υπάρχει “ουσιαστικός λόγος” για να εγκρίνουν περαιτέρω καθυστέρηση όσον αφορά την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.

Ο κ. Βαράντκαρ ανέφερε επίσης ότι προτιμά να υπάρξει συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο στη σύνοδο κορυφής των ευρωπαίων ηγετών στις 17 Οκτωβρίου και τόνισε ότι πιστεύει πως αυτό είναι εφικτό.

Βύρων Καρύδης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα