back to top
13.2 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

13.2 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Brexit: Την ύστατη προσπάθεια καταβάλλει ο Μπόρις Τζόνσον το σχέδιο του να γίνει αποδεκτό από την ΕΕ

Διαβάστε επίσης

Τηλεφωνικές συνδιαλέξεις με Ευρωπαίους ηγέτες είχε χθες το βράδυ ο Μπόρις Τζόνσον στην προσπάθεια του να διασώσει το σχέδιό του για το Brexit αφού η ευρωπαϊκή ηγεσία τον έχει προειδοποιήσει ότι εάν δεν τροποποιήσει τις προτάσεις του για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, αυτές δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτές στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Κορυφής της επόμενης εβδομάδας (17 Οκτωβρίου).

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας έκανε σαφές στον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν ότι “αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία” για τη σύναψη συμφωνίας, υπογραμμίζουν οι αναλυτές.

Ο πρωθυπουργός της Λετονίας Άρτουρς Κρισγιάνις Κάρινς δήλωσε ότι η προσπάθεια για την επίτευξη συμφωνίας μέχρι τις 31 Οκτωβρίου “έχει μικρές πιθανότητες επιτυχίας”.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας Άντι Ρίνε έσπευσε να σημειώσει ότι στην Ντάουνινγκ Στριτ “επικρατεί χάος”.

“Φαίνεται ότι τώρα μόλις ο Μπόρις Τζόνσον αντιλαμβάνεται σε ποια οικτρά κατάσταση βρίσκεται και είναι πολύ δύσκολο γι ’ αυτόν να κάνει μια πρόταση για να μπορέσει να ξεφύγει από τη δύσκολη θέση στην οποία έχει περιέλθει”, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας.

Όπως γράφουν οι Times , ο κ. Ρίνε έκανε σαφές στον Βρετανό πρωθυπουργό ότι την επόμενη εβδομάδα στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ θα κυριαρχήσει το ερώτημα εάν θα πρέπει να δοθεί μία νέα αναβολή για το Brexit εφόσον οι βρετανικές προτάσεις για το Brexit δεν γίνονται αποδεκτές.

“Εγώ είμαι έτοιμος να εξετάσω το ενδεχόμενο να δοθεί μια νέα παράταση στη Βρετανία για να αποφασίσει”, είπε στη γερμανική εφημερίδα Welt am Sonntag o Άντι Ρίνε.

Στο μεταξύ η Ντάουνινγκ Στριτ προειδοποίησε την ΕΕ ότι διακινδυνεύει να υποπέσει σε μια “ιστορική παρανόηση” εάν πιστεύει ότι το Λονδίνο είναι πρόθυμο να διαπραγματευτεί μια παράταση του Άρθρου 50.

Στενοί συνεργάτες του Βρετανού πρωθυπουργού σημείωναν ότι ο Μπόρις Τζόνσον στη συνομιλία του με τον πρόεδρο Μακρόν του επεσήμανε ότι : “Η ΕΕ δεν θα πρέπει να παρασυρθεί και να έχει την εντύπωση ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεχίσει να είναι χώρα-μέλος και μετά τις 31 Οκτωβρίου”.

Έχει γίνει αντιληπτό ότι ο πρόεδρος Μακρόν συμφώνησε με άλλους Ευρωπαίου ηγέτες να ζητήσει από τον Μπόρις Τζόνσον να αποσύρει τις προτάσεις του του για τους τελωνειακούς ελέγχους στο νησί της Ιρλανδίας και για τη δυνατότητα η τοπική εθνοσυνέλευση στη Βόρεια Ιρλανδία να έχει το δικαίωμα βέτο αναφορικά με τους κανονισμούς της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς.

Ο πρόεδρος της Γαλλία παρότρυνε τον πρωθυπουργό της Βρετανίας να έχει εντατικές διαπραγματεύσεις με τον κύριο διαπραγματευτή της ΕΕ για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ ώστε “μέχρι το τέλος της εβδομάδας να έχει γίνει σαφές εάν υπάρχει περίπτωση τα δύο μέρη να καταλήξουν σε συμφωνία”.

Με παραίτηση απειλεί ο Γενικός Εισαγγελέας

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν στην Daily Telegraph ότι ο πρωθυπουργός είναι πρόθυμος να πάει στο Ανώτατο Δικαστήριο σε μια προσπάθεια να αποφύγει να γράψει επιστολή με την οποία να ζητάει από την ΕΕ αναβολή του Brexit εφόσον δεν υπάρξει συμφωνία, όπως προβλέπει ο νόμος Benn.

Αυξάνονται οι πιθανότητες ο Μπόρις Τζόνσον να καταθέσει στο Ανώτατο Δικαστήριο αποδεικτικά στοιχεία και να πείσει τους δικαστές αυτοπροσώπως να μη τον αναγκάσουν να ζητήσει μία νέα καθυστέρηση για το Brexit, εκτιμά η Telegraph.

Εν τω μεταξύ ο Γενικός Εισαγγελέας Τζέφρεϊ Κοξ απείλησε με παραίτηση εάν ο πρωθυπουργός της Βρετανίας δεν συναινέσει με την απόφαση του κοινοβουλίου και προχωρήσει στην έξοδο της χώρας από την ΕΕ χωρίς συμφωνία.

Σήμερα εκπρόσωπος της κυβέρνησης δεν θέλησε να επιβεβαιώσει ότι κ. Τζόνσον θα στείλει στις Βρυξέλλες την επιστολή με την οποία θα ζητάει παράταση του Άρθρου 50.

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες , ο Μπόρις Τζόνσον εγγράφως θα ζητήσει από τις Βρυξέλλες την αναβολή της αποχώρησης παράλληλα όμως, ζητώντας από τους Ευρωπαίους να απορρίψουν το αίτημα για παράταση του Άρθρου 50 , θα προσπαθήσει να «σαμποτάρει» την ΕΕ, με την άσκηση του δικαιώματος βέτο στον προϋπολογισμό της περιόδου 2021-27. Ταυτόχρονα, αναφέρουν οι πληροφορίες, ο κ. Τζόνσον μπορεί να επιδιώξει να δημιουργήσει πρόβλημα στην ΕΕ επιλέγοντας να αποστείλει τον αντιευρωπαϊστή Νάιτζελ Φάρατζ ως επίτροπο στις Βρυξέλλες.

Βύρων Καρύδης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα