back to top
19.9 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

19.9 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Την Παρασκευή οι συναντήσεις Μητσοτάκη με τους πολιτικούς αρχηγούς

Διαβάστε επίσης

Οριστικοποιήθηκαν οι συναντήσεις του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τους Αλέξη Τσίπρα, Φώφη Γεννηματά και Δημήτρη Κουτσούμπα, την Παρασκευή, στο γραφείο του πρωθυπουργού στην Βουλή.

Οι τηλεφωνικές επικοινωνίες, οι οποίες πραγματοποιούνται από τον διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου, Γρηγόρη Δημητριάδη, συνεχίζονται και αναμένεται εντός των επόμενων ωρών «κλειδώσουν» και τα ραντεβού με τους Κυριάκο Βελόπουλο και Γιάνη Βαρουφάκη.

Το πρόγραμμα των συναντήσεων, έχει ως εξής:

Με τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς, Αλέξη Τσίπρα, στις 11:00, με την Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, στις 12:15. Με τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, Δημήτρη Κουτσούμπα, στις 17:00. Με τον Πρόεδρο του κόμματος Ελληνική Λύση, Κυριάκο Βελόπουλο, στις 18:00 και με τον Γραμματέα του κόμματος ΜέΡΑ25, Γιάνη Βαρουφάκη, στις 19:00.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνάντηση με τον κ. Τσίπρα θα γίνει στις 11 το πρωί της Παρασκευής, ενώ όπως έγινε γνωστό από το ΚΙΝΑΛ η συνάντηση με την κ. Γεννηματά στις 12 το μεσημέρι και αναμένεται να ακολουθήσει η συνάντηση με τον γ.γ του ΚΚΕ. Από κυβερνητικής πλευράς η ατζέντα αφορά μόνο το ζήτημα της ψήφου των εκτός επικράτειας Ελλήνων, από το Μέγαρο Μαξίμου επισημαίνεται πάντως ότι πρόθεση του πρωθυπουργού είναι να συζητήσει οποιοδήποτε θέμα τεθεί από πολιτικό αρχηγό.

Στην κυβέρνηση επισημαίνουν ότι πρόκειται για μια «εθνική πρωτοβουλία» που στόχο έχει την διευκόλυνση όλων των Ελλήνων που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και διαμένουν στο εξωτερικό, να ψηφίζουν από τον τόπο που ζουν, εργάζονται ή σπουδάζουν.

Ξεκαθαρίζεται στο πλαίσιο αυτό ότι δεν πρόκειται για παραχώρηση νέου δικαιώματος, αλλά για τη δυνατότητα άσκησης ενός δικαιώματος που ήδη υφίσταται και ότι κανένας πολίτης δεν θα προστεθεί στους εκλογικούς καταλόγους και δεν θα αλλάξει το εκλογικό σώμα.

Ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει στους πολιτικούς αρχηγούς τους βασικούς άξονες της κυβερνητικής πρότασης του νομοσχεδίου που επεξεργάζεται το υπουργείο Εσωτερικών, για το οποίο απαιτούνται απαιτούνται 200 ψήφο. Η συγκέντρωσή τους θεωρείται πάντως πολύ δύσκολο να επιτευχθεί από την στιγμή που ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ έχουν καταστήσει σαφή την διαφορετική προσέγγιση που έχουν στο ζήτημα αυτό.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει παρουσιάσει προ ημερών την δική του πρόταση που έχει ως βασικό στοιχείο διαφοροποίησης την θέση ότι η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού δεν θα προσμετράται στο συνολικό αποτέλεσμα, θέση που στην κυβέρνηση θεωρούν μεταξύ άλλων ότι έχει «πρόβλημα συνταγματικό αφού το Σύνταγμα μιλάει για την ισότητα της ψήφου».

Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να τονίσει στους πολιτικούς αρχηγούς ότι «είναι ώρα ευθύνης για όλα τα κόμματα του Κοινοβουλίου».

Ανοιχτό το ενδεχόμενο σύγκλησης με την Κυβέρνηση στο νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων, άφησε ο γραμματέας του ΚΙΝΑΛ, Μανώλης Χριστοδουλάκης, υπό την προϋπόθεση όμως ότι θα γίνουν σεβαστές οι κόκκινες γραμμές που θέτει η Χαριλάου Τρικούπη.

Μιλώντας στην εκπομπή «Στάση των 2» και στον Άρη Τόλιο, περιέγραψε τις τέσσερις βασικές αρχές από τις οποίες – όπως είπε – το ΚΙΝΑΛ δεν μπορεί να κάνει πίσω. Συγκεκριμένα τόνισε ότι: «δικαίωμα ψήφου πρέπει να έχουν όλοι οι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, να υπάρχει επιστολική ψήφος για τη διευκόλυνσή τους, να έχουν δική τους εκπροσώπηση, και η ψήφος τους να συμπεριλαμβάνεται στο συνολικό αποτέλεσμα». Ο κ. Χριστοδουλάκης επέκρινε τον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι βιάστηκε να καταθέσει μια πρόταση ελλαττωματική, και συγκεκριμένα στην άρνησή του να συμπεριλαμβάνεται στο συνολικό αποτέλεσμα η ψήφος των αποδήμων.

Αναφερόμενος τέλος στο θέμα αλλαγής του εκλογικού νόμου, είπε ότι το ΚΙΝΑΛ δεν κλείνει το θέμα, αρκεί να υπάρχουν θεσμικές δικλείδες για όλους και όχι συγκυριακά.

Απόστολος Χονδρόπουλος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα