back to top
18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Τουρκία: Συγκέντρωση στρατού στα σύνορα με την Συρία – Λευκός Οίκος: Δεν θα αναμιχθούμε

Διαβάστε επίσης

Στρατιωτική εισβολή στην Συρία προετοιμάζει η  Άγκυρα καθώς άρχισε να μετακινεί στρατιώτες και εξοπλισμό στα νοτιοανατολικά σύνορά της με τη Συρία ενώ ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι επίκειται μια στρατιωτική επέμβαση στα ανατολικά του ποταμού Ευφράτη.

Μετά την χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ Τραμπ και Ερντογάν ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ δεν θα αναμιχθούν ούτε θα υποστηρίξουν την επιχείρηση που σχεδιάζει να διεξαγάγει η Τουρκία στη βόρεια Συρία.

Αποχωρούν οι δυνάμεις των ΗΠΑ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ενημέρωσαν σήμερα τον διοικητή των υπό κουρδική διοίκηση Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) πως οι αμερικανικές δυνάμεις δεν θα τις υπερασπιστούν πουθενά έναντι των επικείμενων τουρκικών επιθέσεων, δήλωσε στο Reuters αμερικανός αξιωματούχος πριν από την αναμενόμενη τουρκική επίθεση.

Ο αξιωματούχος δήλωσε πως οι αμερικανικές δυνάμεις αποχώρησαν από δύο θέσεις παρατήρησης στο Τελ Αμπιάντ και το Ρας αλ Αΐν στη βορειοδυτική Συρία, κατά μήκος των τουρκικών συνόρων. Οι άλλες αμερικανικές δυνάμεις στην περιοχή εξακολουθούν προς το παρόν να βρίσκονται στις θέσεις τους, δήλωσε ο αξιωματούχος.

Τσαβούσογλου: Θα καθαρίσουμε την περιοχή από τρομοκράτες

Η Τουρκία είναι αποφασισμένη να καθαρίσει τα σύνορά της με τη Συρία από τους μαχητές και να εγγυηθεί την ασφάλεια της χώρας αυτής, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μετά την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου ότι η Άγκυρα θα εξαπολύσει σύντομα επίθεση στη βόρεια Συρία.

“Από την έναρξη της κρίσης στην Συρία, υποστηρίζαμε την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε και στο εξής. Είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τη δική μας (…) ασφάλεια καθαρίζοντας την περιοχή αυτή από τους τρομοκράτες”, σημείωσε ο Τσαβούσογλου . “Θα συμβάλουμε στην ειρήνη και την σταθερότητα στη Συρία”, πρόσθεσε σε μήνυμά του στο Twitter.

 

SDF: Τουρκική επίθεση θα ξαναφέρει στην περιοχή το Ισλαμικό Κράτος 

Οι Κούρδοι της Συρίας προειδοποίησαν σήμερα πως μια τουρκική στρατιωτική εισβολή στη βόρεια Συρία, η οποία φαίνεται πως επίκειται έπειτα από τις σχετικές ανακοινώσεις του Λευκού Οίκου, θα επιφέρει μια μείζονα επανεμφάνιση της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, ενώ ανακοίνωσαν πως οι αμερικανικές δυνάμεις άρχισαν σήμερα να αποσύρονται από τις περιοχές κοντά στα τουρκικά σύνορα στη βόρεια Συρία.

Μια τουρκική στρατιωτική επιχείρηση θα ακύρωνε χρόνια καρποφόρων μαχών των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), συμμαχίας κουρδων και αράβων μαχητών, εναντίον του Ισλαμικού Κράτους και θα επέτρεπε στους αρχηγούς της οργάνωσης, που βρίσκονται ακόμη στη ζωή, να βγουν από την κρυψώνα τους, εξήγησαν οι SDF σε ανακοίνωση που εξέδωσαν.

«Οι αμερικανικές δυνάμεις δεν τήρησαν τις δεσμεύσεις τους και απέσυραν τις δυνάμεις τους από τις περιοχές στα σύνορα με την Τουρκία και η Τουρκία ετοιμάζεται τώρα για μια επιχείρηση εισβολής στη βόρεια και ανατολική Συρία», αναφέρεται επίσης στην ανακοίνωση των SDF.

Την πληροφορία για την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από τις θέσεις-κλειδί Ρας αλ-Αΐν και Ταλ Αμπιάντ επιβεβαίωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων.

Μεταφορά δυνάμεων

Το τουρκικό πρακτορείο DHA ανέφερε ότι μεταφέρονται άρματα και θωρακισμένα οχήματα στην περιοχή του Ακτσάκαλε, στα νοτιοανατολικά σύνορα. Ο τελικός προορισμός τους είναι η πόλη Τελ Αμπιάντ, εντός του συριακού εδάφους.

Εννέα φορτηγά μεταφοράς οχημάτων και ένα λεωφορείο γεμάτο με στρατιώτες έφτασαν στο Ακτσάκαλε τη νύχτα του Σαββάτου, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu. Οι μονάδες αυτές μετακινήθηκαν από τη Σανλιούρφα, όπου τον περασμένο Μάρτιο ο τουρκικός στρατός άνοιξε ένα κέντρο διοίκησης.

Το Σάββατο ο πρόεδρος Ερντογάν είπε ότι η χερσαία και αεροπορική στρατιωτική επιχείρηση στα ανατολικά του Ευφράτη μπορεί να συμβεί “ακόμη και σήμερα ή αύριο”. Υποστήριξε επίσης ότι η Άγκυρα “αναγκάστηκε” να αναλάβει στρατιωτική δράση για τη δική της ασφάλεια και ώστε οι Σύροι που εκτοπίστηκαν από τον πόλεμο να επιστρέψουν στην πατρίδα τους το συντομότερο δυνατόν.

Συνομιλία Τραμπ με Ερντογάν

Οι πρόεδροι των ΗΠΑ και της Τουρκίας, Ντόναλντ Τραμπ και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συζήτησαν χθές Κυριακή τηλεφωνικά τη σχεδιαζόμενη “ασφαλή ζώνη” στα ανατολικά του ποταμού Ευφράτη, στη βόρεια Συρία και συμφώνησαν να συναντηθούν τον επόμενο μήνα, όπως έγινε γνωστό από την τουρκική προεδρία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση αυτή, ο Ερντογάν εξέφρασε στον Αμερικανό ομόλογό του τη δυσαρέσκειά του για τη στρατιωτική γραφειοκρατία των ΗΠΑ, υποστηρίζοντας ότι οι Αμερικανοί δεν κάνουν όσα απαιτούνται με βάση τη συμφωνία των δύο χωρών.

Ανακοίνωση Λευκού Οίκου

Οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ δεν θα αναμιχθούν ούτε θα υποστηρίξουν την επιχείρηση που σχεδιάζει να διεξαγάγει η Τουρκία στη βόρεια Συρία, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, μετά την τηλεφωνική συνδιάλεξη του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οι δυνάμεις των ΗΠΑ, αφού επικράτησαν και εξάλειψαν το «χαλιφάτο» του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ), δεν θα βρίσκονται πλέον «στην περιοχή» όπου θα δράσουν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, αναφέρει ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από την αμερικανική προεδρία.

Η Τουρκία θα καταστεί υπεύθυνη για όλους τους μαχητές του ΙΚ στην περιοχή που έχουν αιχμαλωτιστεί την τελευταία διετία εάν κυριεύσει τη βόρεια Συρία, προστίθεται στο κείμενο.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας επανέλαβε το Σάββατο την απειλή του να διατάξει ευρείας κλίμακας επιχείρηση εναντίον των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), κουρδικής πολιτοφυλακής που χαρακτηρίζεται «τρομοκρατική οργάνωση» από την Άγκυρα αλλά είναι σύμμαχος των ΗΠΑ. Ο Ερντογάν εμφανίζεται να είναι εξοργισμένος επειδή καθυστερεί η εφαρμογή της συμφωνίας για τη δημιουργία «ζώνης ασφαλείας» που θα χωρίζει τα σύνορά της από τα εδάφη των Κούρδων της Συρίας. Πέραν της απομάκρυνσης των YPG από τα σύνορα, ο Ερντογάν θεωρεί ότι με τη δημιουργία της «ζώνης ασφαλείας» θα καταστεί δυνατός ο επαναπατρισμός περίπου 2 εκατομμυρίων σύρων προσφύγων.

πηγή  ΑΠΕ-ΜΠΕ (Reuters-AFP-Anadolu-Sputnik )

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα