back to top
19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Κεραίες κινητής τηλεφωνίας 15 μ. από δημοτικό σχολείο στη Νέα Κυψέλη

Διαβάστε επίσης

Τη βοήθεια του δήμου ζητούν οι γονείς των μαθητών του 102ου δημοτικού σχολείου Αθηνών, οι οποίοι ανησυχούν για τις συνέπειες στην υγεία των παιδιών από Σταθμό Βάσης κεραιών κινητής τηλεφωνίας, ο οποίος βρίσκεται σε απόσταση 15 μέτρων από το σχολείο.  Γονείς και εκπαιδευτικοί εκφράζουν την αγωνία τους και ζητούν την απομάκρυνση των κεραιών.  Το θέμα θα συζητηθεί στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο.

«Ο Σταθμός Βάσης είναι πολύ κοντά στο σχολείο και τα παιδιά βρίσκονται στο χώρο 6 ώρες την ημέρα, 5 ημέρες την εβδομάδα. Ανησυχούμε όλοι πολύ» λέει στον Αθήνα 9.84, ο έφορος του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του 102ου δημοτικού σχολείου Αθηνών Παναγιώτης Σαλαπάτας. «Ζητάμε από τον δήμο Αθηναίων τη βοήθειά του, τόσο για  να ενημερωθούμε έγκυρα αν τηρούνται τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας ή αν τα επιτρεπόμενα όρια έκθεσης υπερβαίνονται, αν πρέπει να απομακρυνθούν οι κεραίες. Τα επίπεδα εκπεμπόμενης ακτινοβολίας επίσης αυξάνονται συνεχώς λόγω των αυξημένων αναγκών του δικτύου αλλά και λόγω της χρήσης νέων πιο γρήγορων τεχνολογιών εκπομπής. Σύμφωνα με έρευνα που κάναμε μόνοι μας, ο Σταθμός Βάσης δεν είναι παράνομος ωστόσο θέλουμε να διασφαλίσουμε την υγεία των παιδιών μας. Οι αρμόδιοι από τον δήμο μας υποσχέθηκαν ότι το θέμα θα διερευνηθεί».

Οι επιστημονική γνώση είναι ελλιπής

Η επικρατούσα επιστημονική άποψη η οποία υιοθετείται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO), για την ακτινοβολία που εκπέμπεται από τους Σταθμούς Βάσης κινητής τηλεφωνίας είναι ότι δεν υπάρχει καμία απόδειξη για το ότι μπορεί να προκαλέσει καρκίνο. Συνεχίζονται ωστόσο οι επιστημονικές μελέτες. Παράλληλα οι παλμικές ασύρματες ακτινοβολίες που εκπέμπονται από τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας συνδέονται από πολλούς επιστήμονες με την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων αυτισμού, υπερκινητικότητας, συνδρόμου έλλειψης προσοχής κ.α.

Ο νόμος

Η νομοθεσία στην Ελλάδα επιτρέπει την εγκατάσταση κεραιών δίπλα σε σχολεία  αρκεί να μην υπερβαίνονται το 60% των επιτρεπόμενων ορίων Ο ισχύων σήμερα νόμος  δεν καθορίζει ένα όριο ελάχιστης απόστασης κεραιών από σχολεία, νοσοκομεία κλπ, αλλά απλά καθορίζει πως αν η κεραία είναι σε απόσταση ως 300 μέτρα από ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού πρέπει τα όρια έκθεσης του κοινού να μην ξεπερνούν το 60% των καθορισμένων τιμών. Ταυτόχρονα απαγορεύει την εγκατάσταση κεραίας πάνω σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, σχολεία, γηροκομεία και νοσοκομεία.

Στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων διαβάζουμε για τις επιπτώσεις στην υγεία από την  ακτινοβολία των σταθμών βάσης της κινητής τηλεφωνίας:

Τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα ΡΣ, που εκπέμπονται από τις κεραίες των σταθμών βάσης διαδίδονται στον ελεύθερο χώρο. Όπως σε κάθε περίπτωση διάδοσης ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων, η ηλεκτρομαγνητική ενέργεια μειώνεται δραστικά με την απομάκρυνση από την κεραία. Συνεπώς, τα επίπεδα της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας ΡΣ στο έδαφος είναι πολύ χαμηλότερα από αυτά κοντά στην κεραία ή στο υψομετρικό επίπεδο της κεραίας. Στην πραγματικότητα οι μετρήσεις που διεξάγονται στην κοντινή περιοχή των σταθμών βάσης κινητών επικοινωνιών, τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς, έχουν επιβεβαιώσει ότι η ακτινοβολία στο επίπεδο του εδάφους είναι συνήθως χιλιάδες φορές χαμηλότερη από τα επίπεδα αποδεκτής έκθεσης που προτείνονται στις οδηγίες για τον περιορισμό της έκθεσης σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία ΡΣ.

Καλλιόπη Ασλανίδου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα