back to top
19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό θα συναντηθεί αύριο ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ

Διαβάστε επίσης

Με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, θα συναντηθεί αύριο Πέμπτη ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, που θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα. Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ έρχεται από την Ρώμη, όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο και τον Πρωθυπουργό της Ιταλίας. Το απόγευμα της Πέμπτης (στις 7μ.μ.) έχει προγραμματιστεί κοινή συνέντευξη Τύπου του Γ.Γ. του ΝΑΤΟ με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο Πρωθυπουργός θα ενημερώσει τον Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, για τα αποτελέσματα της Τριμερούς Διάσκεψης στο Κάιρο, στην οποία συμμετείχαν και οι Πρόεδροι της Αιγύπτου ΑΛ-ΣΙΣΙ και της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Στην συνάντηση αυτή και οι τρεις κορυφαίοι πολιτειακοί παράγοντες, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, οι Πρόεδροι της Αιγύπτου και της Κυπριακής Δημοκρατίας, ρητά την καταδίκασαν στις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου, καθώς και την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο, που αντιβαίνει στο Διεθνές Δίκαιο και στις σχέσεις καλής γειτονίας.

Το βασικό θέμα των συνομιλιών στην Αθήνα του Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, θα είναι η συμπεριφορά της Τουρκίας, που όπως έλα δείχνουν ετοιμάζεται για χερσαία επίθεση, ανατολικά του ποταμού Ευφράτη, στις ημιαυτόνομες Κουρδικές περιοχές της Συρίας.

Ο τουρκικός στρατός έχει προωθήσει ενισχύσεις, κυρίως άρματα μάχης, στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία, όπου χθες συγκεντρώθηκαν και άλλα τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και επιθετικά ελικόπτερα.

Από την πλευρά τους, οι ημιαυτόνομες κουρδικές αρχές της Συρίας με ανακοίνωσή τους «κηρύσσουν κατάσταση γενικής κινητοποίησης για τρεις ημέρες στη βορειοανατολική Συρία», και προειδοποιούν ότι, πιθανή εισβολή της Τουρκίας στα εδάφη τους θα προκαλέσει τεραστίων διαστάσεων ανθρωπιστική καταστροφή, αναβίωση του ισλαμικού κράτους του ISIS, καθώς επίσης και θεαματική αύξηση των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη. Η πολιτοφυλακή των κούρδων της Συρίας, ήταν ο πιο σημαντικός σύμμαχος των Αμερικανών στον πόλεμο κατά του ISIS, ενώ έχουν αναλάβει και την περιφρούρηση περίπου 9 χιλιάδων αιχμαλώτων τζιχαντιστών, τους οποίους απειλούν ότι θα απελευθερώσουν.

Χρήστος  Καπούτσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα