back to top
17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Σταχτοδοχεία – κάλπες στους δρόμους της Αθήνας

Διαβάστε επίσης

Στην Πλατεία Συντάγματος, στην Ερμού, στο Μοναστηράκι και στο Γκάζι έχουν τοποθετηθεί τα πρώτα αστικά σταχτοδοχεία, τα οποία λειτουργούν και ως κάλπες.

Ψηφίστε με τη γόπα σας

Δεν πετάμε τη γόπα μας στο δρόμο, την πετάμε στο σταχτοδοχεία ενώ ταυτοχρόνως ψηφίζουμε μια από τις δύο ερωτήσεις που αναγράφονται στα κίτρινα τασάκια δρόμου. Η ερώτηση στο κάθε σταχτοδοχείο είναι διαφορετική. Ερωτήσεις όπως: Ποιός είναι καλύτερος ποδοσφαιριστής ο Μέσι ή ο Ρονάλντο; Αν επιτύχατε ή αποτύχατε στις Πανελλήνιες; Αν είστε οπαδός ή όχι της  Γκρέτα Τούνμπεργκ;, κλπ.

«Γόπα project»

Πρόκειται για το καινοτόμο περιβαλλοντικό πρόγραμμα  αστικής αναζωογόνησης, «γόπα project» που λειτουργεί στην πόλη από τον Αύγουστο του 2019. Η ιδέα ανήκει σε μια ομάδα πέντε Αθηναίων και υλοποιήθηκε από το πρόγραμμα αστικών παρεμβάσεων μικρής κλίμακας This is Athens – Polis.

«Το «γόπα project» έρχεται να καλύψει την απουσία αστικών/δημόσιων σταχτοδοχείων στις ελληνικές πόλεις και με έναν ευρηματικό τρόπο να πετύχει την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση  των πολιτών για τις επιπτώσεις των αποτσίγαρων στο περιβάλλον», λέει στον Αθήνα 9.84, ο  Αλέκος Λιαπής από την ομάδα του «γόπα project». «Η καθαριότητα του δημόσιου χώρου είναι ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα των ελληνικών πόλεων. Σύμφωνα με την WWF, 4,5 τρισεκατομμύρια  αποτσίγαρα τον χρόνο καταλήγουν στον δημόσιο χώρο. Επιπλέον, τα αποτσίγαρα είναι τοξικά απόβλητα με «διάρκεια ζωής» άνω των 10 ετών, η μεγαλύτερη πηγή μόλυνσης των θαλάσσιων οικοσυστημάτων, ενώ αποτελούν καθημερινό κίνδυνο για πουλιά, ψάρια, κατοικίδια ακόμα και μικρά παιδιά». Παράλληλα η εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου στην Ελλάδα αναμένεται να αυξήσει τα απορρίμματα τσιγάρων στο δημόσιο χώρο».

Αστικές παρεμβάσεις μικρής κλίμακας

«Μέχρι στιγμής η ανταπόκριση του κόσμου είναι πολύ ικανοποιητική» προσθέτει ο κ. Λιαπής. «Σχεδιάζουμε την επέκταση του προγράμματος και σε άλλα σημεία της Αθήνας αλλά και σε άλλους δήμους της χώρας, Αφορμή για την ιδέα μας στάθηκε το πρόγραμμα This is Athens – Polis μέσω του οποίου ο δήμος Αθηναίων καλούσε τους δημότες να καταθέσουν προτάσεις  ώστε να αλλάξει το πρόσωπο της πόλης με αστικές παρεμβάσεις μικρής κλίμακας. Μία, λοιπόν, από τις προτάσεις που κατάφεραν να προκριθούν ήταν η δική μας με αποτέλεσμα την χρηματοδότηση της υλοποίησής της».

Καλλιόπη Ασλανίδου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα