back to top
20.4 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

20.4 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Tα κόμματα παραβιάζουν τον νόμο που αφορά τα οικονομικά τους

Διαβάστε επίσης

Στο απυρόβλητο μένουν τα κόμματα, αν και παραβιάζουν τον νόμο που αφορά τη διαχείριση των οικονομικών τους, όπως προκύπτει από απαντητικό έγγραφο του Προέδρου της Επιτροπής Πόθεν Έσχες Θανάση Μπούρα, στην ιστοσελίδα vouliwatch.

Σύμφωνα με αυτό, τα περισσότερα πολιτικά κόμματα, παρά τα όσα προβλέπει ο νόμος 3023/2002, δεν διακίνησαν, ως όφειλαν, το σύνολο των εσόδων ή δαπανών τους μέσω των ειδικών τραπεζικών λογαριασμών.

Ο έλεγχος που αφορά τα οικονομικά έτη 2016 και 2017, δείχνει ότι σχεδόν όλα τα κόμματα δεν διακίνησαν τα έσοδα ή τις δαπάνες τους μέσω των ειδικών τραπεζικών λογαριασμών που προβλέπει ο νόμος, για ποσά από 1.000 μέχρι 500.000 ευρώ. Επίσης φαίνεται ότι τα κόμματα επιμένουν στη γνωστή πρακτική να μεταφέρουν για διάθεση στην επόμενη χρήση τα ποσά που λαμβάνουν ως κρατική χρηματοδότηση για επιμορφωτικούς και ερευνητικούς σκοπούς.

Αυτό σημαίνει στην πράξη ότι τα ποσά αυτά δεν μπορούν να ελεγχθούν, ενώ παρά τις συγκεκριμένες παραβιάσεις, η Επιτροπή δεν φαίνεται να έχει υποβάλει κυρώσεις στα κόμματα.

Κατά τα άλλα, από τα στοιχεία φαίνεται ότι η ΝΔ έλαβε 876 χιλιάδες ευρώ για ερευνητικούς σκοπούς, τα οποία παρακρατήθηκαν από τις τράπεζες για χρέη προηγουμένων ετών. Το δε ΚΚΕ, φαίνεται να διακίνησε τη συγκεκριμένη διετία, ποσό άνω των 2 εκατ. ευρώ εκτός τραπεζικών λογαριασμών.

Στέλλα Παπαμιχαήλ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα