back to top
13.2 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

13.2 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Ξεκίνησε η χερσαία επιχείρηση της Τουρκίας στη Συρία – Νεκροί άμαχοι

Διαβάστε επίσης

«Τουρκικά στρατεύματα μπαίνουν στη βορειοανατολική Συρία, ανατολικά του Ευφράτη. Αρχίζει η χερσαία επιχείρηση», ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Άμυνας, λίγες ώρες μετά την έναρξη της επιχείρησης στη χώρα με βομβαρδισμούς.

«Τούρκοι στρατιώτες και εφεδρικές δυνάμεις Σύρων ανταρτών μπήκαν σήμερα στη βορειοανατολική Συρία στο πλαίσιο μιας επίθεσης που εξαπέλυσε η Άγκυρα εναντίον κουρδικής πολιτοφυλακής που υποστηρίζεται από τις δυτικές χώρες», ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Άμυνας.

Ο εκπρόσωπος μιας ομάδας Σύρων ανταρτών που μετέχουν στην επίθεση δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η χερσαία αυτή επίθεση απόψε, βράδυ Τετάρτης, με κατεύθυνση την πόλη Τελ Αμπιάντ, η οποία ελέγχεται από την κουρδική πολιτοφυλακή Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) στη βορειοανατολική Συρία.

“Οι ηρωικές ένοπλες δυνάμεις μας και ο Εθνικός Συριακός Στρατός (Σύροι αντάρτες που υποστηρίζονται από την Άγκυρα) άρχισαν τη χερσαία φάση της επιχείρησης”, ανέφερε το υπουργείο.

Σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης, μέλη των τουρκικών ειδικών δυνάμεων και τεθωρακισμένα οχήματα, με την υποστήριξη Σύρων μαχητών, μπήκαν στη Συρία σε τουλάχιστον τρία σημεία του συνόρου.

Τουλάχιστον 15 νεκροί, ανάμεσά τους 8 άμαχοι

Τουλάχιστον 15 άνθρωποι, ανάμεσά τους 8 άμαχοι, σκοτώθηκαν σήμερα κατά τη διάρκεια της τουρκικής επίθεσης εναντίον των κουρδικών δυνάμεων στη βορειοανατολική Συρία, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε νεότερο απολογισμό του. Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, 40 άνθρωποι τραυματίστηκαν επίσης κατά τη διάρκεια της τουρκικής επίθεσης.

Χιλιάδες άνθρωποι εγκαταλείπουν την περιοχή με κατεύθυνση προς την επαρχία Χασάκα. Σε κλοιό και η πόλη Τελ Αμπιάντ. Έκλεισαν τα σχολεία μέχρι την Δευτέρα στην τουρκική επαρχία Ακτσάκαλε στα σύνορα με τη Συρία.

Λίγες ώρες νωρίτερα, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως μια νέα τουρκική στρατιωτική επιχείρηση άρχισε στη βορειοανατολική Συρία εναντίον της πολιτοφυλακής των Κούρδων της Συρίας Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG).

Η Άγκυρα ενημέρωσε τη Δαμασκό για την επιχείρησή της στη Συρία σύμφωνα με τη δήλωση του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε δημοσιογράφους. Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις φροντίζουν να μην προκαλέσουν κακό σε συμμαχικά στρατεύματα, ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Άμυνας.

Έκκληση στην Τουρκία “να λυπηθεί τους άμαχους” απευθύνει ο ΟΗΕ. Συνεδριάζει αύριο εκτάκτως το συμβούλιο Ασφαλείας. Έκτακτη συνεδρίαση του Αραβικού Συνδέσμου ζητάει το Κάιρο.

Την έντονη ανησυχία του εξέφρασε ο Αντόνιο Γκουτέρες. Ο ΟΗΕ δηλώνει έτοιμος προκειμένου να παράσχει ανθρωπιστική βοήθεια.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση σε κοινό ανακοινωθέν των 28 κάλεσε την Τουρκία να τερματίσει τη στρατιωτική της επιχείρηση απορρίπτοντας τα όποια τουρκικά σχέδια να εγκαθιδρύσει μια ζώνη ασφαλείας εκεί για την εγκατάσταση προσφύγων, διαμηνύοντας πως δεν θα παράσχει βοήθεια για αυτήν.

«Οι ΗΠΑ δεν έπρεπε ποτέ να έχουν πάει στη Μέση Ανατολή», αναφέρει στο Twitter ο Ντόναλντ Τραμπ. Προειδοποίησε την Τουρκία χαρακτηρίζοντας την επίθεση στη Συρία «κακή ιδέα».  Ο Αμερικανός πρόεδρος  δήλωσε πως θα καταστρέψει την τουρκική οικονομία, αν η εισβολή της Τουρκίας στη Συρία εξοντώσει τον εκεί κουρδικό πληθυσμό.

«Η εισβολή της Τουρκίας στη Βόρεια Συρία είναι παράνομη. Θα οδηγήσει σε περαιτέρω αποσταθεροποίηση την περιοχή καθώς και σε ενίσχυση των προσφυγικών ροών στο Αιγαίο» σημειώνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, μέσω Twitter. Χαρακτηρίζει ως τραγική την «ασυνάρτητη» στάση του Προέδρου Τραμπ και την «αφωνία της Ελλάδας εκκωφαντική».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Anadolu, Reuters, dpa

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα