back to top
19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ανασκόπηση διεθνούς Τύπου

Διαβάστε επίσης

Σε αντίθεση με τον υπόλοιπο αγγλοσαξωνικό Τύπο, το Politico αφιερώνει το πρωτοσέλιδο του σε ένα άλλο πόλεμο, ο οποίος κατά τη γνώμη του αρθρογράφου Ντέιβιντ Χέρσενζον, είναι εκείνος που βάσει των διακηρύξεων της νέας προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα Βον Ντερ Λέιν, θα κληθεί να διεξάγει η νέα σύνθεση του συμβουλίου των επιτρόπων.

Να πολεμήσουν την κλιματική αλλαγή και να υπερασπιστούν τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής, να πολεμήσουν τον ιμπεριαλισμό των αμερικανικών εταιρειών υψηλής τεχνολογίας, να υπερασπιστούν την ιδιωτικότητα των χρηστών του διαδικτύου, να πολεμήσουν τα fake news. Επιπλέον οι επίτροποι θα πρέπει να πολεμήσουν τα μονοπώλια, τις φορολογικές απάτες, τις παράνομες κρατικές ενισχύσεις και τη διαφθορά. Συνάμα θα πρέπει να πολεμήσουν για την κοινωνική προστασία, ιδίως των εργαζομένων που απειλούνται από την παγκοσμιοποίηση αλλά και να καταπολεμήσουν τον εθνικισμό και τον εξτρεμισμό. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να παλέψουν για την οικοδόμηση μίας νέας πανευρωπαϊκής κουλτούρας, μία κοινή στρατηγική αντίληψη για το πως η Ένωση θα προστατεύσει τον εαυτό της από τις απειλές. Ο αρθρογράφος καταλήγει στο συμπέρασμα πως η νέα σύνθεση είτε θα αποκτήσει μία νέα αντίληψη ομαδικής δουλειάς ή θα οδηγηθεί στο χάος.

Στο θέμα της τουρκικής εισβολής στη βόρεια Συρία, το περιοδικό φιλοξενεί δηλώσεις του Αμερικανού ΥΠΕΚ Μάικ Πομπέο, σύμφωνα με τις οποίες οι ΗΠΑ δεν έδωσαν ποτέ το “πράσινο φως” για αυτή την επιχείρηση.

Σε ανταπόκρισή του από το Λονδίνο, αναφέρει πως ο Τζόνσον ζήτησε από τον Τραμπ να επιστρέψει η αμερικανίδα διπλωμάτις που είχε εμπλακεί σε θανατηφόρο αυτοκινητιστικό δυστύχημα για να ανακριθεί από την βρετανική αστυνομία και εκείνος αρνήθηκε.

Στο Βερολίνο, η αστυνομία δήλωσε πως πρόκειται για αντισημιτική επίθεση στη Συναγωγή στο Χάλε της Γερμανίας με τον υπουργό Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ να δηλώνει πως πρόκειται για μία “μαύρη ημέρα” για τη χώρα και την καγκελάριο Μέρκελ να επισκέπτεται τη Συναγωγή του Βερολίνου σε ένδειξη συμπαράστασης προς τα θύματα και την εβραϊκή κοινότητα της χώρας. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ εξέφρασε χθες σοκ για τις «βάρβαρες επιθέσεις στη Χάλε», στη Γερμανία, που διέπραξε νεαρός νεοναζί την «ημέρα του Γιομ Κιπούρ, την ιερότερη της χρονιάς για τον ιουδαϊσμό». «Ολοι οι Ευρωπαίοι» πρέπει να υψώσουν το ανάστημά τους, να «ανταποκριθούν στην πρόσκληση για δράση εναντίον του αυξανόμενου αντισημιτισμού», πρόσθεσε ο επικεφαλής της Κομισιόν σε ανάρτησή του στο Twitter. «Στέκουμε αλληλέγγυοι στο πλευρά της ισραηλιτικής κοινότητας αυτή την ημέρα», συμπλήρωσε. Αντίστοιχα, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, καταδίκασε την επίθεση στην συναγωγή, που είχε αποτέλεσμα δύο άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και άλλοι δύο να τραυματιστούν. «Η αντισημιτική επίθεση στη Χάλε προκαλεί σοκ. Την καταδικάζουμε σθεναρά», ανέφερε ο αρχηγός του γαλλικού κράτους μέσω Twitter. «Εκφράζω την πλήρη υποστήριξή μου στην ισραηλιτική κοινότητα αυτή την ημέρα του Γιομ Κιπούρ, την αλληλεγγύη μου στη Γερμανία, οι σκέψεις μου βρίσκονται στις οικογένειες των θυμάτων και τους οικείους τους», συνέχισε.

Για να παραμείνουμε στη αυτή τη χώρα, στο ένθετο του περιοδικού Berlin Journal δημοσιεύεται μία ενδιαφέρουσα ανάλυση για το τέλος της γερμανοαμερικανικής ειδικής σχέσης, οι απαρχές της οποίας βρίσκονται στο τέλος του Β’ Παγκοσμίου πολέμου. Το ενδιαφέρον του άρθρου έγκειται στην εξειδικευμένη ανάλυση των διαφορετικών συμφερόντων αλλά και στο ζήτημα της θέσης της Γερμανίας απέναντι στις προκλήσεις της ηγεσίας της ΕΕ με την συνακόλουθη, ωστόσο, ανάληψη των εξόδων άμυνας της Ένωσης.

Στο θέμα του Brexit το περιοδικό παραθέτει δηλώσεις του ειδικού διαπραγματευτή Μισέλ Μπαρνιέ, σύμφωνα τις οποίες οι ΕΕ δεν είναι σε θέση να πει αν θα βρεθεί κοινός τόπος με την άλλη πλευρά για την επίτευξη συμφωνίας. Στο ίδιο θέμα το Ανώτατο Δικαστήριο της Σκωτίας ανακοίνωσε πως θα περιμένει την 21η Οκτωβρίου για να αποφασίσει αν θα ζητήσει από τον πρωθυπουργό Τζόνσον να επικαλεστεί το άρθρο 51 της Συνθήκης της Ένωσης και ζητήσει παράταση των διαπραγματεύσεων.

Πρώτο θέμα στους New York Times η τουρκική επίθεση στην ελεγχόμενη από τους Κούρδους βόρεια Συρία. Σε άρθρο της αναφέρει πως οι κουρδικές δυνάμεις πολιτοφυλακής έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στον πόλεμο κατά του Ισλαμικού κράτους και σήμερα δέχονται μία απροκάλυπτη επίθεση από την Τουρκία. Η εφημερίδα αναφέρει πως ο αμερικανικός στρατός προσπαθεί να επωφεληθεί μεταφέροντας αιχμαλώτους τζιχαντιστές των Κούρδων σε άλλες περιοχές. Πρόκειται για μερικές δεκάδες ανώτερων και ανώτατων στελεχών του Ισλαμικού κράτους που κρατούσαν σε φυλακές της περιοχής της βόρειας Συρίας οι Κούρδοι.

Στο θέμα της έρευνας της Βουλής των Αντιπροσώπων για το ουκρανικό σκάνδαλο, η εφημερίδα δημοσιεύει ρεπορτάζ σύμφωνα με το οποίο οι Δημοκρατικοί θέλουν να δοκιμάσουν τα όρια της αντοχής του Λευκού Οίκου στο ζήτημα της κατάθεσης των εγγράφων που ζητούν και της προστασίας των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος. Δεν παραλείπουν, ωστόσο, να δημοσιεύσουν και ένα άρθρο γνώμης του Πίτερ Μπέικερ, όπου ο αρθρογράφος αναλύει τους κινδύνους για την πολιτική τάξη αλλά και σύστημα που ενέχει αυτή η ιστορία.

Η Washington Post προβάλει στην πρώτη της σελίδα το θέμα του πολέμου στη βόρεια Συρία, επισημαίνοντας πως η απόφαση αυτή του αμερικανού προέδρου είναι μία δοκιμασία για το Ρεπουμπλικανικό κόμμα και την ηγεσία του. Υπογραμμίζει μάλιστα πως θα επηρεάσει άμεσα και την απόφαση τους για το αν θα στηρίξουν ή όχι τον Λευκό Οίκο στην διερεύνηση του ουκρανικού σκανδάλου.

Ως προς το ζήτημα των αιχμαλώτων τζιχαντιστών, η εφημερίδα αναφέρει πως ανάμεσά τους είναι και δύο ύποπτοι για αποκεφαλισμούς ομήρων, ενώ επισημαίνει πως η τουρκική επίθεση είναι μία δοκιμασία του θέτει ο Ερντογάν στον Τραμπ για να δει το αν θα πραγματοποιήσει ή όχι τις απειλές του.

Στο θέμα της πρότασης μομφής, η εφημερίδα με τρόπο δηκτικό αναφέρει πως ο πρόεδρος με τη συμπεριφορά του προσπαθεί να μετατρέψει την υπόθεση σε καυγά μεταξύ μαθητών στην αυλή ενός σχολείου, ενώ δεν διστάζει να αναφέρει πως στόχος του προέδρου είναι να επικαλεστεί την ασυλία της εκτελεστικής εξουσίας, πράγμα όμως που αμφισβητεί πλήθος έγκριτων νομικών σε όλη τη χώρα.

Στο ίδιο θέμα επικεντρώνει το ενδιαφέρον της και η εφημερίδα Wall Street Journal η οποία στο κύριο θέμα της, αναφέρει πως ο πρόεδρος Τραμπ άνοιξε την πόρτα για μία πιθανή συνεργασία με τη Βουλή των Αντιπροσώπων, δηλώνοντας πως θα συνεργαστεί με το σώμα στην περίπτωση που αποφασίσει τη διενέργεια έρευνας αλλά οι Δημοκρατικοί θα εγγυηθούν πως θα παίξουν τίμια.

Στο θέμα του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ-Κίνας, η εφημερίδα αναφέρει πως οι διαπραγματευτές των δύο κυβερνήσεων για το εμπόριο, δεν σημείωσαν καμία πρόοδο στις συνομιλίες που διεξήχθησαν τη Δευτέρα και την Τρίτη στην Ουάσιγκτον. Εάν δεν υπάρξει πρόοδος στις συνομιλίες, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να υλοποιήσει την απειλή του να αυξήσει το επίπεδο των επιπλέον δασμών που εφαρμόζονται σε εισαγόμενα κινεζικά προϊόντα αξίας 250 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο 30% από το 25% την Τρίτη 15η Οκτωβρίου.

Στη Ρωσία, όλες οι μεγάλες εφημερίδες της χώρας αναπαράγουν το τηλεγράφημα του TASS, σύμφωνα με το οποίο, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, στην τηλεφωνική συνομιλία που είχε σήμερα με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον κάλεσε να σταθμίσει λεπτομερώς την κατάσταση ώστε να μη βλάψει τις προσπάθειες για τη διευθέτηση της συριακής κρίσης. Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι η συνομιλία έγινε με πρωτοβουλία της τουρκικής πλευράς. «Συνεχίσθηκε η ανταλλαγή απόψεων για τα ζητήματα που σχετίζονται με την Συρία, λαμβάνοντας υπ’όψιν τις συμφωνίες που επετεύχθησαν τον Σεπτέμβριο στην Άγκυρα κατά την διάρκεια της συνάντησης των ηγετών των εγγυητριών χωρών που συμμετέχουν στις ειρηνευτικές διαδικασίες της Αστάνα. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα σχέδια που ανακοίνωσε η Τουρκία για τη διεξαγωγή στρατιωτικής επιχείρησης στο βορειοανατολικό τμήμα της Συρίας, ο Βλαντίμιρ Πούτιν κάλεσε τους Τούρκους εταίρους να σταθμίσουν λεπτομερώς την κατάσταση, ώστε να μην βλάψουν τις κοινές προσπάθειες για την διευθέτηση της συριακής κρίσης», αναφέρεται την ανακοίνωση του Κρεμλίνου .

Στη Βρετανία, η έκπληξη έρχεται από την Gaurdian, η οποία ως πρώτο της θέμα έχει τις 20 εταιρείες με τις υψηλότερες εκπομπές ρύπων, οι οποίες δεν είναι άλλες από τις πετρελαϊκές. Η εφημερίδα αναφέρει τα νέα στοιχεία της έρευνας, επισημαίνοντας, παράλληλα, πως ο κλάδος αυτός χρηματοδοτεί διάφορες έρευνες για να αποδείξουν το αντίθετο.

Στο θέμα των αιχμαλώτων τζιχαντιστών, η εφημερίδα αναφέρει πως δύο από αυτούς είναι βρετανοί πολίτες και μάλιστα πρόκειται για γνωστούς δημίους ομήρων. Η εφημερίδα δημοσιεύει τις φωτογραφίες τους, καθώς και αναλυτικό ρεπορτάζ για την φημολογούμενη δράση τους, ενώ παράλληλη δημοσιοποιεί και την τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ- Τζόνσον για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Η Independent αναφέρεται στην “εγκατάλειψη” των Κούρδων από τον Τραμπ, όπως την χαρακτηρίζει και δημοσιεύει εκτεταμένα ρεπορτάζ για τις πολεμικές επιχειρήσεις. Αναδεικνύει όμως το θέμα πως η τουρκική επιθετικότητα στην περιοχή είναι πολύ πιθανό να προκαλέσει μία νέα, μεγάλη και με ανυπολόγιστες συνέπειες ανθρωπιστική κρίση. Στο κύριο άρθρο της εφημερίδα υπογραμμίζει πως η πολιτική του Τραμπ θέτει εν αμφιβόλω την αξιοπιστία των ΗΠΑ ως συμμάχου και αυτό θα έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες στη διεθνή σκηνή.

Στο θέμα του Brexit η εφημερίδα δημοσιεύει τις δηλώσεις του Τζέρεμι Κόρπιν με τις οποίες καταγγέλει τον πρωθυπουργό Τζόνσον ότι θέλει να χρησιμοποιήσει την ομιλία της βασίλισσας για προεκλογικούς λόγους.

Οι αντιδράσεις της ΕΕ στην τουρκική επίθεση

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κάλεσε την Τουρκία να σταματήσει την στρατιωτική επιχείρηση που ξεκίνησε στη βόρεια Συρία, προειδοποιώντας την Άγκυρα ότι δεν θα πάρει ούτε ευρώ για τη ζώνη ασφαλείας που θέλει να δημιουργήσει. «Η Τουρκία πρέπει να σταματήσει τη στρατιωτική επιχείρηση που βρίσκεται σε εξέλιξη. Δεν θα αποφέρει κανένα αποτέλεσμα. Και εάν το σχέδιο της Τουρκίας είναι η δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας, μην περιμένετε χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση», τόνισε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σύμφωνα με το ΑΠΕ, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες είναι «πολύ ανήσυχος» για τις εξελίξεις στη βορειοανατολική Συρία και «οποιαδήποτε στρατιωτική επιχείρηση» εκεί πρέπει να συνοδευτεί από «απόλυτο σεβασμό του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», σημείωσε χθες ο εκπρόσωπος του Οργανισμού Φαρχάν Χακ. Ο Γκουτέρες παράλληλα υπενθύμισε πως είναι απαραίτητο να προστατεύονται οι άμαχοι και οι πολιτικές υποδομές και πως θεωρεί ότι «δεν υπάρχει στρατιωτική λύση στη σύρραξη στη Συρία».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα