back to top
23.5 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

23.5 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Αντιδράσεις για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου

Διαβάστε επίσης

Την έντονη αντίδραση αλλά και τον προβληματισμό τους για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, εκφράζουν οκτώ σύλλογοι από όλη την Ελλάδα, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στην προστασία των πολιτών από το παθητικό κάπνισμα.

Συγκεκριμένα, οκτώ σύλλογοι, αστικοί μη-κερδοσκοπικοί οργανισμοί και ομάδες πολιτών που αγωνίζονται για την προστασία από το παθητικό κάπνισμα, επισημαίνουν με επιστολή τους στον υπουργό Υγείας, τον Πρωθυπουργό και τους βουλευτές τα προβλήματα που έχουν εντοπίσει στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή σχετικά και με τις «Ρυθμίσεις για τα προϊόντα καπνού»

Όπως υποστηρίζουν, εάν ψηφιστεί το νομοσχέδιο, όπως έχει διατυπωθεί στις επιμέρους διατάξεις του: “..το τελικό αποτέλεσμα θα είναι ο πολίτης να μείνει για άλλη μια φορά ανυπεράσπιστος μέσα από τη γνωστή διαδικασία της μετατόπισης ευθυνών σε μια θολή «αναρμοδιότητα». Χωρίς να αναφέρουμε τις πολύ πιθανές προσφυγές από όσους θεωρούν, αδικαιολόγητα, ότι έχουν συμφέρον από τη μη εφαρμογή του νόμου”, αναφέρουν οι εκπρόσωποι των Συλλόγων.

Οι φορείς επισημαίνουν ότι το υπουργείο συνέταξε το νομοσχέδιο και προχώρησε στην διαβούλευση, χωρίς να έχει προηγηθεί συζήτηση με εκπροσώπους οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών που αγωνίζονται για την προστασία από το παθητικό κάπνισμα αλλά ούτε και της συμβουλευτικής επιτροπής υπό τον καθηγητή Παναγιώτη Μπεχράκη, η οποία δεν έχει ακόμη συσταθεί επίσημα.

Επίσης, καταγγέλλουν ότι εάν κάποιος συγκρίνει το κείμενο που τέθηκε σε διαβούλευση με το τελικό που κατατέθηκε, προκύπτει ότι δεν υιοθετήθηκε καμία από τις ουσιαστικές παρεμβάσεις όσων συμμετείχαν στη διαβούλευση.

H έκθεση αξιολόγησης των συνεπειών είναι ελλιπής, λένε οι εκπρόσωποι των Συλλόγων, καθώς δεν αναφέρεται σε ποσοτικά στοιχεία ούτε όσον αφορά τις αναμενόμενες επιπτώσεις στις δαπάνες υγείας από τον περιορισμό του καπνίσματος ούτε όσον αφορά τις επιπτώσεις στο περιβάλλον λόγω μείωσης των αποτσίγαρων

“Ελπίζουμε ότι έστω και στη ύστατη αυτή στιγμή η πολιτική ηγεσία θα λάβει υπόψη της τις προτάσεις μας στην τελική μορφή του νόμου που θα ψηφιστεί.

Επιπλέον ελπίζουμε ότι θα ζητηθεί η βοήθειά μας, κατά τον σχεδιασμό των μέτρων εφαρμογής, τα οποία θα πρέπει οπωσδήποτε να περιλαμβάνουν κατά προτεραιότητα τη θέσπιση πρακτικής διαδικασίας (και ανώνυμων) καταγγελιών (τηλεφωνικά και διαδικτυακά) καθώς και την δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων των ελέγχων.

Την επιστολή υπογράφουν:

-Σύλλογος «Προστασία από το παθητικό κάπνισμα»

-Διαδικτυακές ομάδες «STOP στο Παθητικό Κάπνισμα», «Συνήγορος των ΑμεΑ»

-Αντικαπνιστικός Σύλλογος Πάτρας – 1986

-Ομάδα Ενεργών Πολιτών Δράμας

-Διαδικτυακή ομάδα «Ψυχαγωγία Χωρίς Καπνό!», ΑΜΚΕ «Μηνύματα Ζωής» με διακριτικό τίτλο «NoSmoke.gr»

-Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι

-Αντικαπνιστικός Σύλλογος Νομού Σερρών

-Σύλλογος «Ακαπνίστας»

 

Έλενα Μπρέγιαννη

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα