back to top
21 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

21 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Απειλές Ερντογάν στην ΕΕ: «Θα σας στείλουμε 3,6 εκατομμύρια πρόσφυγες»

Διαβάστε επίσης

Ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε την Πέμπτη, πως η Άγκυρα θα στείλει στην Ευρώπη τους 3,6 εκατομμύρια σύρους πρόσφυγες που βρίσκονται στην Τουρκία, αν οι ευρωπαϊκές χώρες χαρακτηρίσουν κατοχή την τουρκική στρατιωτική επιδρομή στη Συρία.

«Θα ανοίξουμε τις πύλες και θα σας στείλουμε 3,6 εκατομμύρια πρόσφυγες», δήλωσε ο Ερντογάν σε ομιλία του προς βουλευτές του κόμματός του, του AKP, στην Άγκυρα.

Ο Τούρκος πρόεδρος υπεραμύνθηκε της τουρκικής επιχείρησης ισχυριζόμενος ότι αυτή υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας, καθώς στρέφεται κατά του ελέγχου από τους Κούρδους του βορειοανατολικού τμήματος της χώρας.

«Δεν είναι ειλικρινείς, φτιάχουν απλώς λέξεις», δήλωσε επίσης ο Ερντογάν για τους επικριτές της Τουρκίας, ξεχωρίζοντας τη Σαουδική Αραβία και την Αίγυπτο. Η Σαουδική Αραβία θα πρέπει να κοιταχτεί στον καθρέφτη όταν επικρίνει την επιδρομή της Τουρκίας, διότι «ποιός έφερε την Υεμένη σ’ αυτή την κατάσταση;», είπε ο Ερντογάν. Πρόσθεσε ότι ούτε η Αίγυπτος μπορεί να επικρίνει την τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία καθώς είναι, κατά τον τούρκο πρόεδρο, «φονιάς της δημοκρατίας στην ίδια της τη χώρα».

Ο Ερντογάν υποστήριξε επίσης πως η τουρκική επιχείρηση στη Συρία έχει στόχο να αποκαταστήσει τη δημογραφική δομή στην περιοχή και να επιστρέψουν οι Σύροι στα σπίτια τους. Παράλληλα, δήλωσε πως δεν μπορεί να δεχθεί να πληγούν άμαχοι στη διάρκεια της επίθεσης και πρόσθεσε: «Η επιχείρηση συνεχίζεται αυτή τη στιγμή με συμμετοχή όλων των μονάδων μας … 109 τρομοκράτες έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής».

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις

Οι αντιδράσεις στην τουρκική στρατιωτική επιχείρηση συνεχίζονται και σήμερα με το Ιράν να ζητάει να σταματήσει «αμέσως» η τουρκική επίθεση, την Ιταλία να την χαρακτηρίζει «απαράδεκτη», το Πεκίνο να καλεί να διαφυλαχθεί η κυριαρχία της Συρίας και τη Ρωσία να πιέζει για να αρχίσει ένας τουρκοσυριακός διάλογος.

Τοποθέτηση Λαβρόφ

Το τουρκικό πρακτορείο Anadolu φιλοξενεί δηλώσεις του Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος ανέφερε ότι η επιχείρηση της Τουρκίας στην βορειοδυτική Συρία είναι αποτέλεσμα των πρόσφατων αμερικανικών ενεργειών στην περιοχή.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, πάντως, φέρεται να επισήμανε ότι η Ρωσία «αντιλαμβάνεται τις ανησυχίες της Τουρκίας για την ασφάλεια των συνόρων της».

Τεχεράνη: Να αποχωρήσουν οι τουρκικές δυνάμεις από τη Συρία

Το Ιράν, από την πλευρά του, απαίτησε σήμερα να αποχωρήσει ο τουρκικός στρατός από τη Συρία, με το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας να εκφράζει ανησυχίες για την κλιμάκωση της κρίσης στην περιοχή.

Η Τεχεράνη προσθέτει ότι λαμβάνει υπόψη της τη σοβαρότητα της ανθρωπιστικής κατάστασης και τους αυξανόμενους κινδύνους για τους πολίτες, ενώ υπογραμμίζει την ανάγκη να σταματήσουν άμεσα οι συγκρούσεις και να αποχωρήσουν τα τουρκικά στρατεύματα.

Συνεδριάζει εκτάκτως ο Αραβικός Σύνδεσμος

Εν μέσω της κλιμακούμενης κρίσης ο Αραβικός Σύνδεσμος ανακοίνωσε έκτακτη σύνοδο το Σάββατο έπειτα από αίτημα της Αιγύπτου. Οι άραβες υπουργοί Εξωτερικών θα συνέλθουν στο Κάιρο στις 12 Οκτωβρίου για να συζητήσουν για την τουρκική επίθεση στο συριακό έδαφος.

Στη Ρώμη, ο ιταλός υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την επίθεση της Τουρκίας εναντίον κουρδικών δυνάμεων στη Συρία και ζήτησε να σταματήσουν αμέσως οι μάχες. «Ως κυβέρνηση πιστεύουμε πως η τουρκικη επιθετική πρωτοβουλία έιναι απαράδεκτη. Την καταδικάζουμε … επειδή η στρατιωτική δράση κατά το παρελθόν οδηγούσε πάντα σε περισσότερη τρομοκρατία», δήλωσε στο περιθώριο ενός συνεδρίου στη Ρώμη ο Ντι Μάιο, ο οποίος ηγείται του Κινήματος 5 Αστέρων που μετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό. «Καλούμε σε άμεσο τερματισμό αυτής της επίθεσης, η οποία είναι απολύτως απαράδεκτη δεδομένου ότι η χρήση βίας συνεχίζει να θέτει σε κίνδυνο τη ζωή του συριακού λαού, που έχει ήδη βιώσει την τραγωδία τα τελευταία χρόνια», δήλωσε ο Ντι Μάιο.

Η Κίνα, από την πλευρά της, ζήτησε σήμερα να γίνει σεβαστή η συριακή κυριαρχία. «Η Κίνα πίστευε ανέκαθεν πως η κυριαρχία, η ανεξαρτησία και η εδαφική ακεραιότητα της Συρίας πρέπει να είναι σεβαστές και να διαφυλαχθούν», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Γκενγκ Σουάνγκ. Η διεθνής κοινότητα οφείλει «να αποφύγει να προσθέσει νέους παράγοντες που περιπλέκουν την κατάσταση», πρόσθεσε.

Τέλος η Ρωσία σχεδιάζει να ασκήσει πίεση για διάλογο ανάμεσα στις κυβερνήσεις της Συρίας και της Τουρκίας, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA επικαλούμενο σημερινή δήλωση του ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Νίκος Αναστασιάδης: Έκνομη και αυθαίρετη η στρατιωτική επέμβαση της Τουρκίας στη Συρία

Ως άλλη μια έκνομη και αυθαίρετη ενέργεια που γίνεται για ικανοποίηση των τουρκικών συμφερόντων, χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, τη στρατιωτική επέμβαση της Τουρκίας στη Συρία.

Κληθείς σήμερα να σχολιάσει τη χερσαία επιχείρηση της Τουρκίας στη Συρία, ο πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι πρόκειται για «μια ακόμη απαράδεκτη και αυθαίρετη ενέργεια της Τουρκίας, η οποία καταδικάζεται, τουλάχιστον από τη δική μας οικογένεια, την ΕΕ, και δεν θεωρώ ότι δικαιολογείται καθ’ οιονδήποτε τρόπο». Είναι «μια άλλη έκνομη ενέργεια, αυθαίρετη ενέργεια, χάριν της ικανοποίησης των τουρκικών συμφερόντων», πρόσθεσε.

Καταδικάζει την τουρκική επίθεση στη Συρία το ελληνικό ΥΠΕΞ

«η Τουρκία καθίσταται υπεύθυνη ενώπιον της διεθνούς κοινότητας για τις δυνητικές ανθρωπιστικές συνέπειες της επιχείρησής της στη Συρία», αναφέρει το ΥΠΕΞ.

«Η Ελλάδα συντάσσεται πλήρως με τη θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καταδικάζει τη νέα μονομερή στρατιωτική ενέργεια της Τουρκίας σε έδαφος κυρίαρχου κράτους και την καλεί να θέσει άμεσα τέλος στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη ΒΑ Συρία» τονίζει σε ανακοίνωσή του ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Επιχειρήσεις που αποτελούν παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, υπονομεύουν τη σταθερότητα της περιοχής και θέτουν σε κίνδυνο τις προσπάθειες υπό τα Ηνωμένα Έθνη για επίλυση της συριακής κρίσης. Αναγκαστικές μετακινήσεις πληθυσμών στο συριακό έδαφος και διά της βίας αλλοίωση των δημογραφικών δεδομένων, αποτελούν ευθεία παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και ανακαλούν θλιβερότατες μνήμες.

Επιπλέον, η Τουρκία καθίσταται υπεύθυνη ενώπιον της διεθνούς κοινότητας για τις δυνητικές ανθρωπιστικές συνέπειες της επιχείρησής της στη Συρία.

Υπογραμμίζουμε ότι μια βιώσιμη λύση στη συριακή διαμάχη δεν είναι δυνατό να επιτευχθεί με στρατιωτικά μέσα».

Πηγή: AΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα