back to top
18.8 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

18.8 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Eurogroup: Συμφωνία για το χρηματοδοτικό εργαλείο της Ευρωζώνης

Διαβάστε επίσης

Σε συμφωνία για τον τρόπο που θα λειτουργεί και θα χρηματοδοτείται ο κλειστός προϋπολογισμός της Ευρωζώνης (Εργαλείο Προϋπολογισμού για τη Σύγκλιση και την Ανταγωνιστικότητα) κατέληξε αργά χθες το βράδυ το Eurogroup.

Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρός του Μάριο Σεντένο, σε ό,τι αφορά τη λειτουργία του, τα κράτη-μέλη θα είναι αυτά που αποφασίζουν και η Κομισιόν αυτή που θα προχωρά στην εκτέλεση των αποφάσεων.

Τα κράτη μέλη θα υποβάλλουν προτάσεις για πακέτα μεταρρυθμίσεων και προτεινόμενων επενδύσεων την άνοιξη κάθε έτους μαζί με τα εθνικά τους προγράμματα μεταρρυθμίσεων. Αυτό είναι σύμφωνο με το ευρωπαϊκό εξάμηνο και τον προγραμματισμό των εθνικών προϋπολογισμών. Κατά συνέπεια, θα χρηματοδοτούνται μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στην Έκθεση Μεταρρυθμίσεων που καταρτίζει η Κομισιόν για κάθε μέλος.

Η Eurogroup θα συμμετάσχει στην αξιολόγηση αυτών των πακέτων, με βάση τα σχόλια της Επιτροπής και πριν από την τελική έγκριση του Κολλεγίου των Επιτρόπων.

Το ύψος του προϋπολογισμού θα αποφασιστεί στο πλαίσιο της συζήτησης για τον συνολικό προϋπολογισμό της ΕΕ. Η συμμετοχή κάθε κράτους – μέλους στη χρηματοδότηση θα γίνεται σε ποσοστό 80% με πληθυσμιακά κριτήρια και θα είναι αντιστρόφως ανάλογη με το κατά κεφαλήν ΑΕΠ και με ανώτατο όριο το 70% του προϋπολογισμού. Για το υπόλοιπο 20% τα κριτήρια θα είναι ελαστικότερα, αναλόγως της κρισιμότητας των μεταρρυθμίσεων ανά χώρα. Η εθνική συμμετοχή θα ανέρχεται σε 25%.

Γιάννης Παπαγεωργίου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα