back to top
21.5 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

21.5 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Η Εκκλησία στο πλευρό της Πολιτείας για το προσφυγικό

Διαβάστε επίσης

Έτοιμη να συνδράμει αποφασιστικά και να βοηθήσει την Ελληνική Πολιτεία για το προσφυγικό-μεταναστευτικό δηλώνει η Εκκλησία της Ελλάδος. Με αφορμή την ολοένα αυξανόμενη ροή προσφύγων και μεταναστών στον ελλαδικό χώρο συνεκλήθη το απόγευμα της Πέμπτης, στα γραφεία της Ιεράς Συνόδου, με πρωτοβουλία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερωνύμου, η «Διοικούσα Επιτροπή του Κέντρου Συμπαραστάσεως Παλιννοστούντων και Μεταναστών – Οικουμενικό Πρόγραμμα Προσφύγων», όπου η Εκκλησία ξεκαθάρισε ότι θεωρεί επιβεβλημένη τη συμμετοχή της σε όλα τα προγράμματα που ίδια υλοποιεί, δίνοντας προτεραιότητα στους ασυνόδευτους ανήλικους και στις οικογένειες.

Στη συνεδρίαση έδωσε το «παρών» και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, τόσο υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, όσο και ο αναπληρωτής υπουργός, αρμόδιος για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιώργος Κουμουτσάκος. Ο αρχιεπίσκοπος τόνισε το ανύστακτο ενδιαφέρον της Εκκλησίας της Ελλάδος για το προσφυγικό/μεταναστευτικό και εξέφρασε τον προβληματισμό της Εκκλησίας για την «περιφρούρηση της τήρησης των υψηλών προδιαγραφών υλοποίησης των προγραμμάτων που εφαρμόζει η Εκκλησία τα οποία και την έχουν καταστήσει ως τον πλέον αξιόπιστο φορέα υλοποίησης και σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Ο κ. Ιερώνυμος ξεκαθάρισε ότι «η Εκκλησία θεωρεί επιβεβλημένη την συμμετοχή της σε όλα τα στάδια εκτέλεσης των προγραμμάτων που θα αναλάβει π.χ. φιλοξενία-εκπαίδευση-απασχόληση-κοινωνική ένταξη. Τίθεται δε προτεραιότητα στους ασυνόδευτους ανηλίκους και στις οικογένειες προσφύγων». «Η Εκκλησία», τόνισε τέλος, «ακολουθώντας την ευαγγελική προτροπή για βοήθεια του εμπερίστατου αδελφού, ανεξαρτήτως χρώματος, θρησκείας ή καταγωγής, είναι έτοιμη να συνδράμει αποφασιστικά και να βοηθήσει την Ελληνική Πολιτεία».

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν και οι τρόποι ώστει η συνδρομή της Εκκλησίας να είναι ουσιαστική. Σε αυτό το πλαίσιο η Εκκλησία θα δραστηριοποιηθεί στην εξεύρεση ακινήτων κατάλληλων για τη στέγαση οικογενειών προσφύγων και μεταναστών, καθώς και ασυνόδευτων ανηλίκων. Παράλληλα, θα συνδράμει σε νομικό επίπεδο για την διεκπεραίωση γραφειοκρατικών ζητημάτων, αιτημάτων ασύλου κ.ά.

Από την πλευρά της Εκκλησίας πάντως υπάρχει θερμή διάθεση να δοθεί ιδιαίτερη μέριμνα στον χριστιανικό προσφυγικό πληθυσμό, ενώ σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες εμφανίζεται διατεθειμένη να αναλάβει ολοκληρωμένα προγράμματα (φιλοξενία-εκπαίδευση- απασχόληση- κοινωνική ένταξη), κάτι που σημαίνει ότι θα αποκλειστεί η συμμετοχή οποιασδήποτε άλλης ΜΚΟ ή άλλης υπηρεσίας στα συγκεκριμένα προγράμματα. Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν θα υπάρξει χρηματική επιβάρυνση για την Εκκλησία, καθώς οι δράσεις, εφόσον τελικά οριστικοποιηθεί η συνεργασία με την κυβέρνηση, θα χρηματοδοτηθούν μέσω των κονδυλίων που διαθέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση για το μεταναστευτικό.

«Η σημερινή συνάντηση έγινε με σκοπό να υπάρξει μια συνεργασία ανάμεσα στην πολιτεία και την Εκκλησία που έχει τις κατάλληλες δομές. Η συνεργασία ξεκινάει με καλές προϋποθέσεις γιατί και από τις δυο πλευρές υπάρχει καλή διάθεση. Από την πλευρά της Εκκλησίας το “Κέντρο Παλινοστούντων και Μεταναστών” έχει όλες τις απαραίτητες δομές για νομική βοήθεια για απόδοση ασύλου, αλλά και για επανένωση οικογενειών. Σήμερα συζητήθηκε η δυνατότητα να δοθούν ακίνητα της Εκκλησίας ώστε να μπορούν να φιλοξενηθούν οικογένειες μεταναστών και ασυνόδευτα ανήλικα», δήλωσε μετά την συνάντηση ο μητροπολίτης Ιλίου Αθηναγόρας, πρόεδρος του Κέντρου Παλινοστούντων και Μεταναστών.

Ισίδωρος Ρούσσος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα