back to top
20 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

20 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Οδοιπορικό στην «έρημη χώρα»: Έκθεση του Βασίλη Βρεττού για το Μάτι

Διαβάστε επίσης

Ένα οδοιπορικό στην «έρημη χώρα»:  Η έκθεση φωτογραφίας του Βασίλη Βρεττού με τίτλο «23.07.2018» αποτελεί μια ενδελεχή καταγραφή του καμμένου τόπου λίγες μέρες μετά την καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι. Η έκθεση εγκαινιάζεται την Πέμπτη 10 Οκτωβρίου στις 8 στο Μουσείο Μπενάκη.

Τεκμήρια μιας μέρας που συνεχίζει να είναι μέρος της πραγματικότητας

Φωτογραφίες σπαρακτικές και μονάκριβες που θυμίζουν την έρημη χώρα του Έλιοτ. Ο φωτογράφος Βασίλης Βρεττός καταγράφει τον τόπο της τραγωδίας όταν οι μνήμες είναι ακόμα νωπές: καμένα δέντρα, λιωμένα αντικείμενα, κατεστραμμένα αμάξια, ισοπεδωμένα σπίτια.

Η 23η Ιουλίου 2018 έμελλε να γραφτεί στην ιστορία με μελανά γράμματα. Ο Βασίλης Βρεττός λίγες μόλις μέρες μετά, αποφασίζει να καταγράψει το μέγεθος της καταστροφής έξω από τον προσωπικό του συναισθηματισμό.  

Ο Δημήτρης Δημητρέλιας μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής κατοίκων στο Μάτι και φίλος του φωτογράφου: « Ο Βασίλης έχει γεννηθεί και η οικογενειά του είναι από τους πρώτους κατοίκους του Ματιού. Αυτό που βλέπεται δεν έχει μόνο μια απεικόνιση. Έχει την ψυχή του Βασίλη. Μέσα από αυτήν την έκθεση βλέπουμε μια ελπίδα και ένα πιστεύω ότι το Μάτι θα ξαναγίνει αυτό που ήταν».

Ο τόπος και οι άνθρωποι που επέζησαν αιχμαλωτίζονται από το φακό του Βασίλη Βρεττού, όχι μόνο για να μην ξεχαστούν ποτέ αλλά και για να εξαγνιστεί η συμφορά. Στις τέσσερις γωνίες τις αίθουσας εκτίθενται αντικείμενα από τον τόπο της καταστροφής τεκμήρια μιας μέρας που συνεχίζει να είναι μέρος της πραγματικότητας σε παρόντα χρόνο:  λιωμένα ποτήρια, καμμένες  φωτογραφικές μηχανές, λιωμένη άσφαλτος.  

Λιωμένα ποτήρια από το Μάτι. Σημείο τήξης γυαλιου : περίπου στους 730οC

«Είναι σα να έζησα τη φωτιά 100 φορές»

Ο φωτογράφος Βασίλης Βρεττός για το εγχείρημα που οδήγησε στην έκθεση: «Στην αρχή δεν το είχα σκεφτεί καθόλου να το κάνω. Δεν ήθελα να ακουμπήσω πάνω σε αυτό γιατί ήμουν σοκαρισμένος με αυτό το οποίο έβλεπα. ήταν για μένα ένα πράγμα απίστευτο, δεν μπορούσα να φανταστώ ότι ο παράδεισος μου είχε καταστραφεί. Με την παρότρυνση της γυναίκας του Δημήτρη που μου είπε ότι αυτές οι εικόνες δεν πρέπει να χαθούν, ξεκίνησα δειλα δειλά να φωτογραφίζω.

Το δύσκολο για μένα ήταν να αποστασοποιηθώ να φύγω από την πραγματικότητα. Στη συνέχεια ήθελα να εντάξω φίλους μου Ματιώτες που καήκαν τα σπίτια τους, με χαρά δέχτηκαν όλοι, κανένας δεν αρνήθηκε. Τους είπα να μου δώσουν και ένα κείμενο, το συναισθημα τους, τι βιώνουν αυτή τη στιγμή, τι σκέπτονται. Κάθε βράδυ πήγαινα σπίτι μου άρρωστος. Δεν ήμουν εκεί τη μέρα της φωτιάς, ήμουν πάρα πολύ τυχερός, ήμουν διακοπές, αλλά με αυτά που άκουσα και αυτά που είδα ήταν σα να έζησα τη φωτιά 100 φορές».

Η έκθεση συνοδεύεται από ομότιτλη έκδοση με κείμενα των Γιώργη Μαγγίνη, Κώστα Συνολάκη,
Ίριδος Κρητικού και Βασίλη Βρεττού.
Ολα τα έσοδα από την πώληση της έκδοσης θα διατεθούν στην αποθεραπεία των πληγέντων.

Βάσια Μπακετέα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα