back to top
23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Οι Ευρωπαίοι αξιώνουν τον τερματισμό της τουρκικής επιχείρησης στη Συρία

Διαβάστε επίσης

Οι πέντε ευρωπαϊκές χώρες του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ αξίωσαν σήμερα από την «Τουρκία να σταματήσει τη μονομερή στρατιωτική δράση της» στη Συρία, σε ένα ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου, κεκλεισμένων των θυρών για αυτό το θέμα.

Επί του παρόντος, οι πέντε ευρωπαϊκές χώρες (Γαλλία, Γερμανία, Βέλγιο, Βρετανία, Πολωνία) δεν έχουν καταφέρει να αποσπάσουν τη συμφωνία του συνόλου των εταίρων τους στο Συμβούλιο επί της ανακοίνωσής τους, σύμφωνα με διπλωμάτες.

Η αξίωση για τον τερματισμό της τουρκικής επιχείρησης εξηγείται από το γεγονός ότι «δεν πιστεύουμε ότι θα επιλύσει τις ανησυχίες περί ασφάλειας της Τουρκίας», διευκρινίζεται στην κοινή δήλωση. Στο κείμενο υπογραμμίζεται ότι οι Ευρωπαίοι «ανησυχούν βαθύτατα» για την τουρκική επιχείρηση, χωρίς ωστόσο να την καταδικάζουν.

Στο ανακοινωθέν τους, οι Ευρωπαίοι εκτιμούν ότι η τουρκική στρατιωτική δράση ενέχει τον κίνδυνο να «ευνοήσει μια ανασύνταξη του Ντάες (ακρωνύμιο του Ισλαμικού Κράτους) που παραμένει σημαντική απειλή για την περιφερειακή, διεθνή και ευρωπαϊκή ασφάλεια».

«Είναι απίθανο η αυτοαποκαλούμενη “ζώνη ασφαλείας” που η Τουρκία θέλει να δημιουργήσει στη βορειοανατολική Συρία να ανταποκριθεί στα διεθνή κριτήρια για μια επιστροφή των προσφύγων» με τρόπο εθελούσιο και ασφαλή, υπογραμμίζουν οι πέντε ευρωπαϊκές δυνάμεις.

«Κάθε απόπειρα για μια δημογραφική αλλαγή θα είναι απαράδεκτη».

Η Νορβηγία, μέλος του ΝΑΤΟ, αναστέλλει τις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία

Η Νορβηγία, σύμμαχος χώρα της Τουρκίας στους κόλπους του ΝΑΤΟ, ανακοίνωσε σήμερα την αναστολή οποιασδήποτε νέας εξαγωγής όπλων προς την Άγκυρα μετά την έναρξη της τουρκικής στρατιωτικής επίθεσης στη βορειοανατολική Τουρκία.

“Δεδομένου ότι η κατάσταση είναι περίπλοκη και αλλάζει γρήγορα, το υπουργείο Εξωτερικών, για προληπτικούς λόγους, δεν θα επεξεργαστεί νέες αιτήσεις για άδειες εξαγωγής αμυντικού υλικού και υλικών πολλαπλών χρήσεων προς την Τουρκία μέχρι νεωτέρας”, δήλωσε η επικεφαλής της νορβηγικής διπλωματίας ‘Ινε ‘Ερικσεν Σορέιντε.

“Θα εξετάσουμε τώρα όλες τις (ήδη) ισχύουσες άδειες”, προσθέτει η υπουργός στο τηλεγράφημα που εστάλη από τις υπηρεσίες της στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Η Τουρκία άρχισε χθες, Τετάρτη, επίθεση κατά των κουρδικών δυνάμεων στη βορειοανατολική Συρία, συμμαχικών των χωρών της Δύσης στην καταπολέμηση των τζιχαντιστών, προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων διεθνώς.

Η Φινλανδία, που δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ σε αντίθεση με τη Νορβηγία, ανακοίνωσε επίσης χθες τη διακοπή των νέων εξαγωγών όπλων προς την Τουρκία ή άλλη χώρα που εμπλέκεται στον πόλεμο.

Φουάτ Οκτάι: Η Τουρκία δεν πολεμά τους Κούρδους, αλλά τους «τρομοκράτες» του YPG και του PKK

Η Τουρκία δεν πολεμά τους Κούρδους στη βόρεια Συρία, αλλά την «τρομοκρατική οργάνωση» της συροκουρδικής πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), και του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK), δήλωσε σήμερα ο Τούρκος αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι, αναφερόμενος στην εν εξελίξει στρατιωτική επιχείρηση της Άγκυρας «Πηγή Ειρήνης».

Ο κόσμος πρέπει να ξεχωρίζει τους Κούρδους από την «τρομοκρατική οργάνωση» YPG/PKK τόνισε ο Οκτάι σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT World, θέλοντας να τονίσει την λανθασμένη εντύπωση που δίνουν, κατά τον ίδιο, τα διεθνή μέσα ενημέρωσης που συνδέουν όλους τους Κούρδους με την «τρομοκρατική οργάνωση».

Ο Τούρκος αντιπρόεδρος ανέφερε ότι η Άγκυρα δεν θα επιτρέψει την δημιουργία ενός διαδρόμου «τρομοκρατίας» ή τη δημιουργία ενός κράτους στην περιοχή και πως η στρατιωτική επιχείρηση θα συνεχίσει έως ότου η βόρεια Συρία εκκαθαριστεί από «τρομοκράτες».

Απαντώντας στις ανησυχίες και τις αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας ότι η επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης» αποσταθεροποιεί τη Συρία, ο Οκτάι ισχυρίστηκε πως η Τουρκία, με τη στρατιωτική της εισβολή σταθεροποιεί τη Συρία, που είναι ήδη αποσταθεροποιημένη.

Η Τουρκία θεωρεί το PKK τρομοκρατική οργάνωση και ότι η κουρδική πολιτοφυλακή YPG είναι το παρακλάδι του PKK στη Συρία.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Anadolu

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα