back to top
24.5 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

24.5 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Μέγαρο Μαξίμου: Υπάρχει περιθώριο σύγκλισης για κοινά αποδεκτή λύση για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού

Διαβάστε επίσης

Για «παραγωγική στάση των πολιτικών αρχηγών» κάνει λόγο η κυβέρνηση, μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεων του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς για την ψήφο των Ελλήνων που διαμένουν στο εξωτερικό, και εκτιμά ότι «φάνηκε και παρά τις διαφορετικές απόψεις, ότι υπάρχει σοβαρό περιθώριο ουσιαστικής σύγκλισης». 

Για τον σκοπό αυτό το υπουργείο Εσωτερικών θα συζητήσει μέσα σε έναν μήνα με εκπροσώπους των κομμάτων έτσι ώστε στη συνέχεια, να έρθει νομοσχέδιο στη Βουλή. 

Από την πλευρά της κυβέρνησης επισημαίνεται ότι «η βασική προϋπόθεση για την εξεύρεση κοινού τόπου για την ψήφο των Ελλήνων που διαμένουν στο εξωτερικό είναι η παραδοχή της συνταγματικής αρχής της ισότητας της ψήφου. 

Ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε σήμερα στο γραφείο του στη Βουλή διαδοχικές συναντήσεις με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων προκειμένου να συζητηθεί το ζήτημα της άσκησης του δικαιώματος της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού.

Στις συναντήσεις αυτές ο Πρωθυπουργός προσήλθε με ανοιχτό πνεύμα και διάθεση συνεννόησης, όπως παραγωγική ήταν και η στάση των πολιτικών αρχηγών. Βασική προϋπόθεση για την εξεύρεση κοινού τόπου αποτελεί για την κυβέρνηση η παραδοχή της συνταγματικής αρχής της ισότητας της ψήφου, που σημαίνει ότι η ψήφος των Ελλήνων που διαμένουν στο εξωτερικό προσμετράται στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα, δίχως διαχωρισμούς σε πολίτες α’ και β’ κατηγορίας.

Η διαδικασία της άσκησης του δικαιώματος αυτού, καθώς και το πώς εκλέγονται οι αντιπρόσωποι των εκτός Επικρατείας εκλογέων είναι ζητήματα που αποτελούν αντικείμενο διαβούλευσης. Πάνω σε αυτά τα ζητήματα, στις σημερινές συναντήσεις, εκφράστηκαν διάφορες απόψεις. Φάνηκε πάντως ότι υπάρχει σοβαρό περιθώριο ουσιαστικής σύγκλισης για την εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης.

Για τον σκοπό αυτό το Υπουργείο Εσωτερικών θα συζητήσει μέσα σε ένα μήνα με εκπροσώπους των κομμάτων έτσι ώστε στη συνέχεια, να έρθει νομοσχέδιο στη Βουλή που να μπορεί να ψηφιστεί με τη μεγαλύτερη δυνατή πλειοψηφία.

Οι Έλληνες που διαμένουν στο εξωτερικό πρέπει να διευκολυνθούν στην άσκηση ενός θεμελιώδους συνταγματικού δικαιώματός τους, όπως γίνεται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Αυτή η ευκαιρία δεν πρέπει να πάει χαμένη.

Δηλώσεις πολιτικών αρχηγών

Ζωντανό κρατάει το διάλογο με την κυβέρνηση για την εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης στο ζήτημα της ψήφου των ομογενών ο Αλέξης Τσίπρας. Με δήλωση του αμέσως μετά τη συνάντηση του με τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ναι μεν επανέλαβε την πάγια θέση του κόμματος του, ωστόσο όπως σημειώνει πέραν αυτής «είμαστε ανοιχτοί και σε μια άλλη πρόταση που μπορεί να διευκολύνει τους έλληνες του εξωτερικού». Μάλιστα εξηγεί πως θα περιμένει και γραπτώς τις τελικές προτάσεις του κ. Μητσοτάκη.

«Εμείς θέλουμε επιτέλους να ψηφίζουν οι Έλληνες πολίτες κάτοικοι του εξωτερικού. Να προσμετράται η ψήφος τους. Να εκλέγουν αντιπροσώπους», δήλωσε αμέσως μετά τη συνάντηση η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά. Η κ. Γεννηματά σημείωσε ότι δεν πρέπει να υπάρξει άλλη χαμένη ευκαιρία και κάλεσε όλα τα όμματα να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

«Η ψήφος των αποδήμων Ελλήνων ήταν το βασικό θέμα συζήτησης με τον κ. πρωθυπουργό, στον οποίο θέσαμε τις απόψεις του ΚΚΕ γύρω απ΄ αυτό το ζήτημα. Οπωσδήποτε πρέπει να εξασφαλιστεί η ψήφος των ομογενών, των Ελλήνων δηλαδή που εργάζονται, ζουν και σπουδάζουν σε άλλες χώρες με συγκεκριμένα κριτήρια» δήλωσε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Την πλήρη συμφωνία του κόμματός του στο θέμα της ψήφου των ομογενών, εξέφρασε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό.

«Είχαμε μια συζήτηση με τον πρωθυπουργό σε πολύ καλό κλίμα. Ο πρωθυπουργός μου μετέφερε την βασική αγωνία που έχει ο ίδιος και η κυβέρνηση για να διευκολυνθεί η ψήφος των αποδήμων Ελλήνων», ανέφερε ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25 Γιάνης Βαρουφάκης.

 

Αποστόλης Χονδρόπουλος, Newsroom Αθήνα 9.84

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα