back to top
21.3 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

21.3 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Συναντήσεις του Κ.Μητσοτάκη με τους πολιτικούς αρχηγούς- Διάλογος για την ψήφο των αποδήμων

Διαβάστε επίσης

Ανοικτή σε συζητήσεις και συνθέσεις, αλλά με απαρέγκλιτη προϋπόθεση ότι “θα γίνει δεκτή η βασική δημοκρατική και συνταγματική αρχή ότι η ψήφος όλων των Ελλήνων είναι ισότιμη”, δηλώνει η κυβέρνηση ενόψει των σημερινών συναντήσεων του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τους πολιτικούς αρχηγούς για το ζήτημα της ψήφου των αποδήμων.

Χωρίς δηλώσεις ολοκληρώθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον  πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα , ενώ στη συνέχεια συμαντήθηκε με την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά.

Το απόγευμα ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί διαδοχικά με τον γραμματέα της Κ.Ε του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, με τον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκο Βελόπουλο και με τον γραμματέα του ΜέΡΑ 25, Γιάνη Βαρουφάκη.

Στην κυβέρνηση τονίζουν ότι επιθυμία τους είναι το νομοσχέδιο να εγκριθεί από 300 βουλευτές και όχι μόνο από 200 βουλευτές, όπως ορίζει το Σύνταγμα και παραπέμπουν μάλιστα στην αναφορά του πρωθυπουργού κατά την προχθεσινή ομιλία στην ΚΟ της ΝΔ ότι είναι έτοιμος ακόμη και για υποχωρήσεις -όπου χρειάζεται- προκειμένου να βρεθεί κοινός τόπος.

“Κόκκινη γραμμή” αποτελεί ωστόσο για την κυβέρνηση η θέση του ΣΥΡΙΖΑ περί μη προσμέτρησης της ψήφου των αποδήμων στο συνολικό αποτέλεσμα. Στο κυβερνών κόμμα θεωρούν τέτοιες προτάσεις ως αντισυνταγματικές και ξεκαθαρίζουν ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.

Στην κυβέρνηση διαβεβαιώνουν επίσης ότι η δυνατότητα της ψήφου από τον τόπο μόνιμης διαμονής θα αφορά μόνο τους εγγεγραμμένους στους εκλογικούς καταλόγους και δεν πρόκειται να υπάρξει καμία διεύρυνση στο εκλογικό σώμα.

Η ίδια η κυβέρνηση βλέπει θετικά και την επιστολική ψήφο για την οποία ωστόσο υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις από τις άλλες δυνάμεις της αντιπολίτευσης.

Το ΚΙΝΑΛ, οι θέσεις του οποίου δείχνουν να βρίσκονται κοντύτερα στο πλαίσιο που θέτει και η κυβέρνηση, υποστηρίζει την επιστολική ψήφο, την οποία, αντιθέτως, απορρίπτει κατηγορηματικά το ΚΚΕ.

Πλειοψηφία 200 βουλευτών δεν μπορεί πάντως να υπάρξει χωρίς τον ΣΥΡΙΖΑ ή το ΚΚΕ, ακόμη και σε περίπτωση που τα υπόλοιπα κόμματα καταλήξουν σε συμφωνία. ΝΔ, ΚΙΝΑΛ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ 25 διαθέτουν αθροιστικά 199 βουλευτές.

Η βασική διαφωνία υφίσταται πάντως με τον ΣΥΡΙΖΑ και αφορά στην προσμέτρηση της ψήφου, ενώ το ΚΚΕ επικεντρώνεται πρωτίστως στην ικανοποίηση των αυστηρών προϋποθέσεων που έχει θέσει ως προς τα κριτήρια για την ψήφο των αποδήμων.

Απόστολος Χονδρόπουλος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα