back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί στη Συρία- Διεθνείς αντιδράσεις- Άμαχοι σε φυγή

Διαβάστε επίσης

Για δεύτερο 24ωρο συνεχίστηκε η τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στη βόρεια Συρία.  Η επίθεση του τουρκικού στρατού εναντίον της κουρδικής πολιτοφυλακής στη βορειοανατολική Συρία έτρεψε χθες Πέμπτη χιλιάδες αμάχους σε φυγή, καθώς οι δυνάμεις της Άγκυρας προέλασαν παρά τη διεθνή κατακραυγή.

Σε 228 ανέρχεται ο συνολικός αριθμός των «τρομοκρατών» όπως τους χαρακτηρίζει η Άγκυρα που έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής στο πλαίσιο της τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης στη βόρεια Συρία, ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Άμυνας.

Έντεκα χωριά στις πόλεις Τελ Αμπιάντ και Ρας αλ Αϊν έχουν «απελευθερωθεί», κατά την Άγκυρα.

Σύμφωνα με ξένα μέσα ενημέρωσης ξεπερνούν τους 100 τα θύματα από την τουρκική εισβολή στη Συρία.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων «χαμηλώνει» τον αριθμό σε τουλάχιστον 31, μεταξύ των οποίων οκτώ άμαχοι.  Την ίδια ώρα τουλάχιστον 6 άνθρωποι, μεταξύ αυτών ένα βρέφος κι ένα 13χρονο κοριτσάκι σκοτώθηκαν και 45 τραυματίστηκαν σε Τουρκικές παραμεθόριες πόλεις από κουρδικές ρουκέτες.

Οι πέντε ευρωπαϊκές χώρες του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, μετά την κλειστή συνεδρίασή του, αξίωσαν από την Τουρκία να σταματήσει τη μονομερή στρατιωτική δράση. Ωστόσο, δεν κατάφεραν να αποσπάσουν τη συμφωνία του συνόλου των χωρών -μελών του Συμβουλίου.

Η επίθεση των τουρκικών ένοπλων δυνάμεων στη Συρία δεν έχει ξεπεράσει σε αυτό το στάδιο τις κόκκινες γραμμές που χάραξε ο Αμερικανός πρόεδρος, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η διαμεσολάβηση για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας και Κούρδων είναι μία από τις τρεις επιλογές που έχουμε στη διάθεσή μας, δήλωσε ο Ντόναλντ Τραμπ.

Την ίδια ώρα, σχέδιο νόμου που θα προβλέπει την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας εξαιτίας της στρατιωτικής επιχείρησης, καταρτίζουν δεκάδες Ρεπουμπλικάνοι στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Η Τουρκία θα ανταποδώσει, εάν οι ΗΠΑ επιβάλουν κυρώσεις προειδοποίησε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος τόνισε ότι ο επαναπατρισμός προσφύγων στη Συρία θα γίνει σε εθελοντική βάση.

Φόβος για επαναφορά των τζιχαντιστών

Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, σκοπός της Τουρκίας είναι να καταλάβει τη ζώνη ανάμεσα στη Ρας αλ Άιν και την Ταλ Αμπιάντ, πλάτους 120 χιλιομέτρων και βάθους περίπου 30, και να εκκαθαρίσει από αυτή, να απομακρύνει από τα σύνορά της, την ισχυρότερη κουρδική πολιτοφυλακή, τις Μονάδες Προστασίας του Λαού (ΜΠΛ).

Εταίρος των δυτικών στον αγώνα εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ), η οργάνωση ΜΠΛ χαρακτηρίζεται «τρομοκρατική» από την Άγκυρα.

Προειδοποιώντας ότι «η μάχη εναντίον του Νταές [σ.σ. ακρώνυμο του ΙΚ στα αραβικά] υπάρχει κίνδυνος να ξαναρχίσει», ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Ζαν-Ιβ Λεντριάν ζήτησε να συγκληθεί «έκτακτη σύνοδος» των χωρών του διεθνούς αντιτζιχαντιστικού συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ.

Περίπου 12.000 μαχητές του ΙΚ, Σύροι, Ιρακινοί καθώς και 2.500 ως 3.000 αλλοδαποί από περίπου 54 χώρες, κρατούνται σε φυλακές των Κούρδων, σύμφωνα με έναν υπεύθυνο των ημιαυτόνομων κουρδικών αρχών, τον Άμπντελ Καρίμ Όμαρ. Οι κουρδικές αρχές ανέφεραν ότι η τουρκική Πολεμική Αεροπορία έπληξε την Τετάρτη μια φυλακή όπου κρατούνταν ξένοι τζιχαντιστές του ΙΚ.

Η Ισπανία προτίθεται να αποσύρει τη συστοιχία αντιαεροπορικών πυραύλων Patriot και τη μονάδα 150 οπλιτών που διατηρεί στη βάση Ιντσιρλίκ στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας από τον Ιανουάριο του 2015, εάν η κατάσταση στην περιοχή επιδεινωθεί εξαιτίας της εισβολής δυνάμεων της Άγκυρας που επιχειρούν κατά των μαχητών των Κούρδων της Συρίας, δήλωσε χθες η υπουργός Άμυνας της Ισπανίας Μαργαρίτα Ρόβλες.

Η Ελλάδα καταδικάζει την παραβίαση συνόρων και Συνθηκών και χρέος της διεθνούς κοινότητας αλλά και του ΝΑΤΟ είναι να ασκηθεί κάθε επιρροή ώστε να επιβληθεί κατάπαυση του πυρός, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τη συνάντηση με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

“Περιμένουμε όλα τα κράτη να σεβαστούν το Διεθνές Δίκαιο. Δεν είναι ρόλος του ΝΑΤΟ να παίρνει θέση για διεθνή ζητήματα” είπε ο γ. γ του ΝΑΤΟ.

Η Ελλάδα θα έπρεπε εδώ και τρεις μήνες να πιέσει την Ευρώπη για να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία, αλλά η κυβέρνηση δίστασε να τις διεκδικήσει επεσήμανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στον Alpha.

Newsroom Αθήνα 9.84

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα