back to top
18.2 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

18.2 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Συρία: Τουρκικά πυρά σε αμερικανικό φυλάκιο – Αυστηρή προειδοποίηση από Πεντάγωνο

Διαβάστε επίσης

Έκρηξη σημειώθηκε σήμερα κοντά σε ένα στρατιωτικό φυλάκιο των ΗΠΑ στη βόρεια Συρία, χωρίς να υπάρξουν τραυματισμοί μεταξύ του προσωπικού, έγινε γνωστό από έναν Αμερικανό αξιωματούχο.

Αμερικανοί στρατιωτικοί βρέθηκαναντιμέτωποι με πυρά του πυροβολικού των ένοπλων δυνάμεων της Τουρκίας κοντά στην πόλη Κομπάνι, στη βόρεια Συρία, όπως επιβεβαίωσε εκπρόσωπος του Πενταγώνου με δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

Τα πυρά πάντως δεν προκάλεσαν τραυματισμούς στελεχών του στρατιωτικού προσωπικού των ΗΠΑ, διευκρίνισε ο πλοίαρχος Μπρουκ ΝτιΓουόλτ, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας.

Η τουρκική επίθεση στη Συρία πρέπει να τερματιστεί «το ταχύτερο», τόνισε ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν χθες Παρασκευή κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής του με τον αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης των δύο ηγετών, ο Μακρόν «υπογράμμισε την ανάγκη πριν απ’ όλα να αποτραπεί κάθε αναγέννηση του Νταές [σ.σ. ακρώνυμο του Ισλαμικού Κράτους στα αραβικά] στην περιοχή, να «υποστηριχθούν αυτοί που επικράτησαν στο πλευρό μας στο πεδίο της μάχης εναντίον των τρομοκρατών» και να «προστατευθεί ο άμαχος πληθυσμός», σημείωσε το Ελιζέ.

Ο αρχηγός του γαλλικού Κράτους στάθηκε στην «ανάγκη να σταματήσει η τουρκική επίθεση το ταχύτερο. Η Γαλλία και οι ΗΠΑ, που έχουν κοινές ανησυχίες, θα συνεχίσουν να συντονίζονται στενά τις επόμενες ημέρες», πρόσθεσε η γαλλική προεδρία.

Οι τουρκικές δυνάμεις κλιμάκωσαν χθες Παρασκευή τους βομβαρδισμούς τους εναντίον κουρδικών θέσεων στη βορειοανατολική Συρία. Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τόνισε πως η επιχείρηση θα συνεχιστεί παρά τις αμερικανικές προειδοποιήσεις και τις απειλές περί επιβολής σκληρών οικονομικών κυρώσεων στη χώρα του.

Η Ολλανδία αναστέλλει τις πωλήσεις όπλων στην Τουρκία

Την προσωρινή αναστολή στις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία λόγω της στρατιωτικής εισβολής της Άγκυρας στη βορειοανατολική Συρία ανακοίνωσε η Ολλανδία, με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Χούχο ντε Γιον να προτρέπει «τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να πράξουν το ίδιο».

«Είμαστε πολύ ανήσυχοι για τις δυνητικές ανθρωπιστικές συνέπειες αυτής της επιχείρησης», η οποία εγείρει τον κίνδυνο να οπισθοδρομήσει «ο αγώνας εναντίον του Ισλαμικού Κράτους» και να απειληθεί «η σταθερότητα της περιοχής», δήλωσε ο Ντε Γιον μετά την εβδομαδιαία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, καθώς ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε βρίσκεται στην Αυστραλία για επίσημη επίσκεψη.

Σύμφωνα με ολλανδικά ΜΜΕ, οι εξαγωγές στρατιωτικού εξοπλισμού στην Τουρκία έφθασαν σε αξία τα 29 εκατομμύρια ευρώ το 2018.

Νωρίτερα χθες, η Σουηδία έκανε γνωστό ότι θα ζητήσει να επιβληθεί εμπάργκο όπλων από την Ε.Ε στην Τουρκία. Η Στοκχόλμη δεν έδωσε καμιά άδεια για την εξαγωγή στρατιωτικού εξοπλισμού στην Τουρκία το 2018 ούτε το 2019.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα