back to top
19.6 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

19.6 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει εμπάργκο όπλων στην Τουρκία

Διαβάστε επίσης

Σφοδρές εξακολουθούν να είναι οι συγκρούσεις στη βορειοανατολική Συρία, όπου συνεχίζεται η επίθεση που έχει εξαπολύσει η Άγκυρα κατά των κουρδικών δυνάμεων.

Χθες τουλάχιστον εννέα πολίτες “εκτελέσθηκαν” από φιλοτουρκικές πολιτοφυλακές που συμμετέχουν στην επίθεση, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μεταξύ των οποίων και η Χεβρίν Χαλάφ, Γενική Γραμματέας κουρδικού πολιτικού κόμματος. “Η τουρκική επιχείρηση στη Συρία είναι εισβολή” ξεκαθάρισε ο Γενικός Γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου καταδικάζοντας την στρατιωτική επιχείρηση, ανακοινωθέν που απέρριψε η Τουρκία, υποστηρίζοντας ότι παραποιεί το νόημα της στρατιωτικής της επιχείρησης.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, απέρριψε κατηγορηματικά οποιαδήποτε προσπάθεια μεσολάβησης των ΗΠΑ ανάμεσα στην Αγκυρα και τις κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού. «Δεν διαπραγματευόμαστε με τρομοκράτες” διεμήνυσε ο Τσαβούσογλου. “Το μόνο που πρέπει να γίνει είναι αυτοί οι τρομοκράτες να καταθέσουν τα όπλα” δήλωσε, σύμφωνα με απόσπασμα συνέντευξής του στην Deutsche Welle.

Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Ένωση σκληραίνει τη στάση της προς την Τουρκία, με τις εξελίξεις να τοποθετούνται ακόμα και μέσα στην εβδομάδα. Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg, επικαλούμενο τέσσερις αξιωματούχους σχετικούς με το θέμα, η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πιθανό να καταλήξει σε απόφαση εμπάργκο όπλων προς την Άγκυρα κατά τη Σύνοδο Κορυφής της 17ης Οκτωβρίου.

Ο συντονισμός της κίνησης αναμένεται να γίνει κατά το αυριανό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στο Λουξεμβούργο, όπως προκύπτει από το κοινό ανακοινωθέν των Υπουργείων Εξωτερικών και Άμυνας της Γαλλίας, με το οποίο γνωστοποιείται η πρόθεση του Παρισιού να σταματήσει άμεσα η αποστολή στρατιωτικού υλικού στην Τουρκία. Γερμανία, Ολλανδία, Νορβηγία και Φινλανδία, έχουν προαναγγείλει ανάλογες κινήσεις.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα