Search

Διάλογοι για την μετανάστευση στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων

637

Μία διαφορετική εκδήλωση γύρω από τη μετανάστευση διοργανώνει η ActionAid την Τρίτη 15 Οκτωβρίου στις 18.30 στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, στο αμφιθέατρο «Α. Τρίτσης».

Αντιλήψεις για τη μετανάστευση-4 διάλογοι για εμάς και τους άλλους

Στην εκδήλωση τέσσερα ζεύγη συνομιλητών καλούνται να τοποθετηθούν και να σχολιάσουν τα αποτελέσματα έρευνας της εταιρείας IPSOS, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα, την Ιταλία, την Αυστρία και την Ουγγαρία, σχετικά με τις αντιλήψεις, τα στερεότυπα και τις ελλιπείς γνώσεις των πολιτών της Ε.Ε. αναφορικά με τη μετανάστευση. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα το 64% των Ελλήνων πιστεύει ότι η μετανάστευση έχει αρνητική επιπτώσεις στη χώρα και το 76% ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να κάνει περισσότερα για τη διαδικασία ενσωμάτωσης των μεταναστών και προσφύγων στην Ελλάδα. Το ζήτημα αυτό έρχεται τέταρτο στην κατάταξη για τα πιο σημαντικά ζητήματα που έχει να αντιμετωπίσει η χώρα.

Σχετικά με την ιθαγένεια, η αρχή του Δικαίου του Αίματος (Jus Sanguinis) καθίσταται το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό στην Ελλάδα, με δεύτερη την αρχή του Δικαίου του Εδάφους (Jus Soli), που είναι ευρέως γνωστή ως δικαίωμα ιθαγένειας εκ γεννήσεως. Οι Έλληνες έρχονται τελευταίοι (13%) στην εμπιστοσύνη που δείχνουν στην αξιοπιστία των ειδήσεων από τα παραδοσιακά Μ.Μ.Ε. αναφορικά με τους μετανάστες. Τέλος διαπιστώνεται πολύ χαμηλό επίπεδο γνώσεων των πολιτών αναφορικά με τα δεδομένα που αφορούν την παρουσία των μεταναστών στην επικράτεια· κατά συνέπεια, και στις τέσσερις χώρες υπάρχει μία ισχυρή υπερ-αντιπροσώπευση του φαινομένου. Στην Ελλάδα το ποσοστό φτάνει το 35% ενώ στην πραγματικότητα είναι 8%.

«Αυτό που μας δείχνει αυτή η έρευνα είναι πως υπάρχει αρκετά ελλιπής πληροφόρηση σχετικά με τη συμβολή της μετανάστευσης στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη» αναφέρει ο γενικός διευθυντή της ActionAid, Γεράσιμος Κουβαράς. «Είναι επιτακτική ανάγκη να συμβάλλουμε όλοι, με πρωτοπόρους τους θεσμικούς φορείς, στην προώθηση τεκμηριωμένων στοιχείων, που αποδομούν τους μύθους σχετικά με τη μετανάστευση με στόχο μια δίκαιη κοινωνία, χωρίς αποκλεισμούς».

Τα ζεύγη των ομιλητών

-Γαβριήλ Σακελλαρίδης, Διευθυντής Διεθνούς Αμνηστίας Ελλάδος & Χριστίνα Καράμπελα, Managing Partner της QED Market Research και μέλος του Δ.Σ. της ActionAid.

-Πατέρας Ευάγγελος Γκανάς, Ενορίας Οσίου Μελετίου Σεπολίων & Νικόδημος Μάινα Κίνυουα, Πρόεδρος της ΜΚΟ Asante.

-Μαρία Καμμά, Δήμαρχος Τήλου & Γιώργος Σταμάτης, Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης & Καταπολέμησης της Φτώχειας.

-Ελευθερία Κουμάντου, δημοσιογράφος στον ραδιοφωνικό σταθμό Αθήνα 9.84 και μέλος του

Παρατηρητηρίου «Golden Dawn Watch» 

Ξένια Κουναλάκη, δημοσιογράφος στην εφημερίδα Καθημερινή.

Τη συζήτηση συντονίζει η δημοσιογράφος Iωάννα Νιαώτη

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.
Η διεύθυνση του Πνευματικού Κέντρου είναι στην Ακαδημίας 50.

H έρευνα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος CIAK Μigraction για την ανάδειξη της θετικής συμβολής της μετανάστευσης και χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Print Friendly, PDF & EmailΑφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *