back to top
21.3 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

21.3 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

«Εκεί που τραγουδάνε οι καραβίδες» της Ντέλια Όουενς

Διαβάστε επίσης

Το μυθιστόρημα της Ντέλια Όουενς «Εκεί που τραγουδάνε οι καραβίδες» είναι η ιστορία ενηλικίωσης της Κάια Κλαρκ, ενός κοριτσιού που μεγαλώνει μόνο στον βαλτότοπο της Βόρειας Καρολίνας, από το 1952 έως το 1969, πολύ μακριά από το Αμερικανικό όνειρο και από κάθε δομή υποστήριξης, πολύ κοντά στην θυμωμένη λευκή Αμερική που  απεχθάνεται εκτός από τους έγχρωμους και τους πλούσιους, και τους διαφορετικούς.

Η φύση γίνεται αρχικά μητέρα και στη συνέχεια δασκάλα και τροφός του κοριτσιού,   καταφύγιό του  μετά από κάθε αποτυχημένη απόπειρα να συναντηθεί με τον πολιτισμό και τους ανθρώπους. Η δολοφονία του πρώην αγαπημένου της, και η αστυνομική έρευνα που ακολουθεί αποκαλύπτουν τη σκοτεινιά, την εγκατάλειψη, τη μοναξιά αλλά και τα φωτεινά σημεία μιας ζωής φαινομενικά καταδικασμένης  σε θάνατο που όμως αντιστέκεται κατακυρώνοντας το ανέλπιστο.

Η Ντέλια Όουενς με διδακτορικό στην κοινωνική συμπεριφορά των σαρκοφάγων και ερευνήτρια της άγριας ζωής στην Αφρική, ανυψώνει το περιβάλλον σε συμπρωταγωνιστή της Κάια, εξυμνεί τον φυσικό τρόπο ζωής,  τους βάλτους της Βόρειας Καρολίνας και κατασκευάζει στο πυκνό μυθοπλαστικό της σύμπαν, μια παραβολή για την αποξένωση αλλά και τη δυνατότητα επιστροφής του ανθρώπου στη φύση.

Ο βάλτος  συνδέεται και με τη δολοφονία:  Όπως προγραμματικά δηλώνεται στο προοίμιο, «το έλος ξέρει τα πάντα για τον θάνατο, τον οποίο δεν βλέπει υποχρεωτικά σαν τραγωδία, και σίγουρα όχι σαν αμάρτημα».

Το βιβλίο, που κυκλοφόρησε το 2018, έκανε μια απίστευτη διαδρομή, πλέον των είκοσι εβδομάδων, στη λίστα των ευπώλητων των New York Times,  πουλώντας σχεδόν 2 εκατομμύρια αντίτπυπα μόνο στις ΗΠΑ.

Το μυθιστόρημα της Ντέλια Όουενς «Εκεί που τραγουδάνε οι καραβίδες», σε μετάφραση Μαργαρίτας Ζαχαριάδου,  κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις ΔΩΜΑ.

Ελεωνόρα Π. Ορφανίδου
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα