back to top
24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Γιώργος Κατρούγκαλος στον Αθήνα 9,84: “Μέχρι τώρα η Ευρώπη έχει αποτύχει να είναι παίκτης με σημαντική επιρροή στη Συρία. Είναι προφανής η προσπάθεια της Αγκυρας ,να δημιουργήσει νέα τετελεσμένα γεγονότα με αυτή την εισβολή”

Διαβάστε επίσης

“Μέχρι τώρα η Ευρώπη έχει αποτύχει να είναι παίκτης με σημαντική επιρροή στη Συρία” τόνισε ο πρώην υπουργός Γιώργος Κατρούγκαλος ,μιλώντας στον Αθήνα 9,84 και τη Νόνη Καραγιάννη. Όπως είπε : “Ένα γενικότερο πρόβλημα που έχουμε στην Ε.Ε, είναι ότι δεν μιλάμε συχνά με ενιαία φωνή και όταν μιλάμε ,δεν έχουμε την απαραίτητη διεθνή ισχύ, ώστε αυτή η φωνή να ακουστεί και να είναι σεβαστή. Ειδικά στη Συρία είναι προφανής η προσπάθεια της Άγκυρας ,να δημιουργήσει νέα τετελεσμένα γεγονότα με αυτή την εισβολή” πρόσθεσε.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ:

*ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ ΚΑΙ ΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΙΝΗΘΕΙ Η ΕΥΡΩΠΗ

“Μέχρι τώρα η Ευρώπη έχει αποτύχει να είναι παίκτης με σημαντική επιρροή στη Συρία . Ένα γενικότερο πρόβλημα που έχουμε στην Ε.Ε είναι ότι δεν μιλάμε συχνά με ενιαία φωνή και όταν μιλάμε ,δεν έχουμε την απαραίτητη διεθνή ισχύ, ώστε αυτή η φωνή να ακουστεί και να είναι σεβαστή. Ειδικά στη Συρία είναι προφανής η προσπάθεια της Άγκυρας ,να δημιουργήσει νέα τετελεσμένα γεγονότα, με αυτή την εισβολή .Προοπτικά ενδεχομένως να αλλοιώσει τη δημογραφική σύνθεση της περιοχής ,στην οποία η πλειοψηφική ,εθνοτική ομάδα είναι Κούρδοι .Αυτονόητα το πρώτο βήμα που θα έπρεπε να κάνει η ΕΕ ,όπως ήδη έχει κάνει σε φραστικό επίπεδο, να επιβεβαιώσει ότι δεν μπορούμε να έχουμε παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου ,μονομερείς στρατιωτικές ενέργειες ,οι οποίες συνιστούν ,χωρίς να θέλουμε να εξωραΐζουμε την κατάσταση , παράνομη εισβολή στο εσωτερικό μιας τρίτης χώρας” σημείωσε ο Τομεάρχης Εξωτερικών της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Κατρούγκαλος επισήμανε ότι “Ορισμένοι Τούρκοι αξιωματούχοι κάνουν παραλληλισμό με την εισβολή στην Κύπρο ,είναι και στη ρητορική τους. Το δεύτερο είναι ότι προφανώς δεν αρκούν οι φραστικές καταδίκες ,πρέπει να υπάρχουν κυρώσεις . Ήδη υπάρχουν μεμονωμένες περιπτώσεις εθνικών αποφάσεων ,που αναστέλλουν την αποστολή όπλων στην Τουρκία ,όπως η Ολλανδία , η Νορβηγία. Η πολιτική της Τουρκίας έχει γενικά χαρακτηριστικά ,ως νατοϊκή δύναμη που προβάλλει ισχύ. Ένα απ;o τα πρόσφατα θύματά της ήταν η κυπριακή δημοκρατία ,αλλά σε επίπεδο φραστικών απειλών και η Ελλάδα σε ότι αφορά το Αιγαίο” ανέφερε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως είπε : “Είχαν ληφθεί αποφάσεις για κυρώσεις στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ,στο οποίο ήταν παρών ως Πρωθυπουργός ο Αλέξης Τσίπρας . Από την παρούσα κυβέρνηση δεν έχουμε ακούσει κάτι για αυτές τις κυρώσεις .Όταν έχουμε ήδη λάβει αποφάσεις ως ΕΕ για ένα θέμα ,δεν πρέπει να μένουν ως κούφια απειλή ,πρέπει να υλοποιούνται”.

Ερωτηθείς για τη συμφωνία ΕΕ -Τουρκίας για το προσφυγικό ο κ. Κατρούγκαλος δήλωσε ότι “δεν ήταν ιδανική αυτή η συμφωνία. Ήταν όμως στο πλαίσιο των συνθηκών, κατά τις οποίες συνήφθη και η οποία μπορούσε να δώσει μια ρεαλιστική λύση στον έλεγχο των ροών .Διότι κακά τα ψέματα , η Τουρκία έχει γύρω στα τρία εκατομμύρια , έναν τεράστιο αριθμό προσφύγων στο έδαφός της . Έπρεπε με κάποιον τρόπο να ρυθμιστεί το θέμα ,με τη βοήθεια της ΕΕ . Η Τουρκία να δώσει ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης σε αυτούς τους πρόσφυγες ,με αντάλλαγμα προφανώς η Τουρκία να ελέγξει τις ροές και τις κινήσεις αυτών των ανθρώπων και να διαλύσει τα παράνομα δίκτυα που διακινούν μετανάστες και πρόσφυγες προς την Ευρώπη. Αυτή η συμφωνία έπρεπε να γίνει και πρέπει να μείνει ζωντανή ,γιατί οι συνθήκες που την κατέστησαν αναγκαία εξακολουθούν να υπάρχουν.
Όταν όμως ακούμε από την Άγκυρα ,ότι εάν δεν συμφωνήσουμε ως Ευρωπαίοι, στο να αποδεχτούμε τα τετελεσμένα που θέλει η Τουρκία να φέρει στη Συρία ,θα στείλει 3,5 εκ πρόσφυγες στην Ευρώπη ,αυτός είναι ένας εκβιασμός. Ποτέ δεν πρέπει όταν δέχεσαι έναν εκβιασμό να είσαι υποχωρητικός . Δεν πρέπει να καλλιεργήσουμε οποιαδήποτε ενδοτικότητα σε αυτή την απειλή,γιατί θα γίνει ακόμα μεγαλύτερη”.

Ο πρώην υπουργός εκτίμησε ότι “Μόνο κοινές ευρωπαϊκές πολιτικές στον τομέα της μετανάστευσης και του προσφυγικού μπορούν να λύσουν το ζήτημα . Η μεγάλη αποτυχία της ΕΕ είναι εσωτερική. Δεν κατάφερε να λύσει με βάση τους κανόνες της αλληλεγγύης το μεταναστευτικό και το προσφυγικό ,το οποίο εξακολουθεί να παραμένει ως θέμα, κυρίως στις χώρες πρώτης εισόδου ,όπως η Ελλάδα ,η Ιταλία , η Ισπανία , η Μάλτα και η Κύπρος . Επομένως δεν μπορούμε να είμαστε αξιόπιστοι στη διεθνή σκηνή ,όταν δεν έχουμε λύσει καν τα του οίκου μας” είπε χαρακτηριστικά.

Και πρόσθεσε : “Αποτελεί προτεραιότητα να υπάρξει μια αναθεώρηση του κανονισμού του Δουβλίνου ,ώστε να μοιράζεται η ευθύνη της ρύθμισης των προσφυγικών ροών. Μέχρι τώρα, λόγω της αντίδρασης των χωρών του Βίζεγκραντ, αυτό δεν έχει καταστεί δυνατό και οι προσπάθειες ακόμα και της Γαλλίας και της Γερμανίας είναι να το λύσουν με πολυμερή τρόπο και όχι σφαιρικό. Όσο εξακολουθούμε να παραμένουμε σε εμβαλωματικές λύσεις ,το θέμα δεν λύνεται ,αλλά διογκώνεται. Εγώ ανησυχώ όταν ο Πρωθυπουργός δεν έθεσε καν το ζήτημα του Αιγαίου σε συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο Ερντογάν στη Νέα Υόρκη”.

*ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΨΗΦΟΥ ΤΩΝ ΑΠΟΔΗΜΩΝ

“Είμασταν το πρώτο κόμμα που έφερε παρόμοια πρόταση νόμου και αντίστοιχη πρόταση στην Αναθεώρηση του Συντάγματος .Είμαστε το μόνο κόμμα που έχει καταθέσει αναλυτικά πρόταση συγκεκριμένης νομικής αντιμετώπισης του θέματος. Η πρότασή μας είναι όλοι να μπορούν να ψηφίζουν και να εκλέγουν τους αντιπροσώπους τους .Να μην ρυθμίσουμε μόνο το θέμα του εκλέγειν ,αλλά και του εκλέγεσθαι. Να έχουν δικούς τους αντιπροσώπους οι ομογενείς” .

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα