back to top
13 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

13 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Καθυστερήσεις στην έγκριση αντικαρκινικών φαρμάκων στερούν τη ζωή ασθενών – Τι θα κάνει το υπ. Υγείας

Διαβάστε επίσης

Οι καθυστερήσεις στην έγκριση αντικαρνικής θεραπείας φαίνεται ότι ευθύνονται για την απώλεια της ζωής ασθενών. Ογκολόγος κατήγγειλε ότι έχασε ασθενή γιατί ο ΕΟΠΥΥ καθυστέρησε να εγκρίνει τη χορήγηση ενός αντικαρκινικού φαρμάκου.

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας αναμένεται να συναντηθεί άμεσα με την ογκολόγο που έκανε την καταγγελία, ενώ έχει ήδη ζητήσει αναλυτική ενημέρωση για όλη τη διαδικασία χορήγησης των φαρμάκων της κατηγορίας 1Α, που είναι κατά βάση ογκολογικά ογκολογικά φάρμακα.

Το πρόβλημα με τις καθυστερήσεις έγκρισης και τις ελλείψεις φαρμάκων είναι πλέον ένα συχνό φαινόμενο το οποίο έχουν καταγγείλει σύλλογοι ασθενών αλλά και θεσμικοί φορείς από την πλευρά των γιατρών και των φαρμακευτικών εταιρειών.

Είναι πολύ πιθανόν ο υπουργός Υγείας να ανακοινώσει αύξηση της χρηματοδότησης της συγκεκριμένης θεραπευτικής κατηγορίας και μέτρα για την εξάλειψη των γραφειοκρατικών διαδικασιών.

Σημειώνεται ότι κάτι ανάλογο είχε συμβεί πέρυσι με την τέως ηγεσία να προχωρά σε επιπλέον χρηματοδότηση ύψους 26 εκατ., ενώ ανάλογα έπραξε και το 2017 με επιπλέον κονδύλια 30 εκατ. ευρώ.

Ο προϋπολογισμός για τα φάρμακα 1Α είναι στα 56 εκατ. ευρώ, ενώ η υπέρβαση στο έτος εκτιμάται στα 110 εκατ. ευρώ.

Νίνα Κομνηνού

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα