back to top
23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Στην Άγκυρα μεταβαίνουν Πενς και Πομπέο – Αμετακίνητη η Τουρκία για τη στρατιωτική επιχείρηση στη Βόρεια Συρία

Διαβάστε επίσης

Για την Τουρκία αναχωρούν την Τετάρτη ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο προκειμένου να διαπραγματευθούν μια εκεχειρία στη Συρία, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

“Καλούμε για μια εκεχειρία”, τόνισε ο Τραμπ ο οποίος χθες επικοινώνησε με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ζητώντας τον τερματισμό της στρατιωτικής επιχείρησης ενάντια στις κουρδικές δυνάμεις στη βορειοανατολική Συρία.

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, ο Πενς θα συναντηθεί με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν και θα “επαναδιατυπώσει τη δέσμευση του Τραμπ να διατηρήσει τις τιμωρητικές οικονομικές κυρώσεις εις βάρος της Άγκυρας μέχρι να επιτευχθεί μια λύση”.

Ο πρόεδρος Ερντογάν δηλώνει πως δεν θα κηρύξει ποτέ εκεχειρία στη βορειοανατολική Συρία

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα πως τόνισε στον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ πως δεν θα κηρύξει ποτέ μια εκεχειρία στη βορειοανατολική Συρία, και πως δεν “θα διαπραγματευτεί ποτέ με τρομοκράτες”, αναφέροντας πως ο στόχος της στρατιωτικής επιχείρησης της Άγκυρας στη Συρία είναι ξεκάθαρος και πως δεν ανησυχεί για την επιβολή κυρώσεων.

Σε συνέντευξη του στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV, ο Τούρκος πρόεδρος είπε πως ο στόχος της τουρκικής επέμβασης είναι οι Κούρδοι μαχητές να εκδιωχθούν σε μια απόσταση πάνω από 32 χλμ εντός της συριακής επικράτειας.

Συμπλήρωσε πως η είσοδος του συριακού στρατού στην πόλη Μάνμπιζ “δεν είναι αρνητική”, αλλά μαχητές δεν πρέπει να παραμείνουν εκεί, ενώ τόνισε πως οι συνομιλίες με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία για τις συριακές πόλεις Κομπάνι και Μάνμπιζ συνεχίζονται.

Πρόσθεσε πως είναι έτοιμες οι εναλλακτικές για τα αμερικανικά μαχητικά F-35 , δηλώνοντας “πως οι προσφορές καταφθάνουν”.

Παράλληλα η τουρκική προεδρία ανακοίνωσε πως ο Ερντογάν στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, του ανέφερε πως η τουρκική στρατιωτική επιχείρηση θα συμβάλει στην μάχη κατά της τρομοκρατίας, στην εδαφική ακεραιότητα της Συρίας και στην διαδικασία εξεύρευσης πολιτικής λύσης.

Την ίδια ώρα η Άγκυρα ανακοίνωνε την  πρόθεση της να συνεχίσει τη στρατιωτική επιχείρησή της στη βόρεια Συρία «με ή χωρίς τη στήριξη» του κόσμου, κάνοντας λόγο για «βρώμικη συμφωνία» μεταξύ των κουρδικών δυνάμεων και του καθεστώτος της Δαμασκού.

«Θα συνεχίσουμε να πολεμάμε όλες τις τρομοκρατικές οργανώσεις, περιλαμβανομένου του Ντάες (αραβικό ακρωνύμιο της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος), είτε ο κόσμος δεχθεί είτε δεν δεχθεί να μας στηρίξει» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, Φαρετίν Αλτούν.

 

Ο Τούρκος αξιωματούχος κατηγόρησε τους Κούρδους πολιτοφύλακες των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) ότι «εσκεμμένα στοχοθέτησαν τους άμαχους στα σύνορα, μεταξύ αυτών και δημοσιογράφους, προτού καταλήξουν σε μια βρώμικη συμφωνία με το καθεστώς του Άσαντ».

Ο Αλτούν σημείωσε ότι η Άγκυρα και η Ουάσινγκτον «έχουν συμφωνήσει στην αναγκαιότητα να πολεμηθεί και να αποτραπεί η αναβίωση του Ντάες», όμως κατηγόρησε την προηγούμενη αμερικανική διοίκηση υπό τον Μπαράκ Ομπάμα ότι «ανέθεσε» αυτή τη μάχη σε μια «τρομοκρατική οργάνωση», αναφερόμενος στις κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού.

Ο διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας κατηγόρησε, επίσης, «Αμερικανούς αξιωματούχους» ότι διαδίδουν ψευδείς πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση στη βόρεια Συρία και «συγκαλύπτουν τα εγκλήματα που διαπράττει το παρακλάδι του PKK στη Συρία».

«Δεν είναι μυστικό ότι η καριέρα Αμερικανών αξιωματούχων, στρατιωτικών ή πολιτικών, εξαρτάται από τη διαιώνιση του Ντάες στη Συρία», υπογράμμισε.

Εν τω μεταξύ, όπως ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Άμυνας, συνολικά 611 «τρομοκράτες» των κουρδικών οργανώσεων PKK, PYD και YPG «εξουδετερώθηκαν» έπειτα την έναρξη της στρατιωτικής επέμβασης της Τουρκίας στη βόρεια Συρία. Με τον όρο «εξουδετέρωση» οι τουρκικές αρχές υπονοούν ότι οι εν λόγω «τρομοκράτες» είτε παραδόθηκαν, είτε σκοτώθηκαν ή συνελήφθησαν.

Η Άγκυρα χρησιμοποιεί τον όρο «τρομοκράτες» όταν αναφέρεται στα μέλη της εκτός νόμου αυτονομιστικής οργάνωσης Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK) και στην συροκουρδική πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), που η Άγκυρα θεωρεί ως παρακλάδι του PKK στη Συρία.

Παράλληλα το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας συνέλαβαν στην Τουρκία τις τελευταίες τρεις μέρες συνολικά 391 ανθρώπους με την υποψία συνδέσμων με τρομοκρατικές οργανώσεων.

Οι δυνάμεις ασφαλείας διεξήγαγαν επιχειρήσεις εναντίον του Ισλαμικού Κράτους σε 25 επαρχίες της Τουρκίας, συλλαμβάνοντας 146 υπόπτους.

Παράλληλα, σε επιχειρήσεις που έγιναν σε 36 επαρχίες συνελήφθησαν 245 ύποπτοι για φερόμενη σύνδεση τους με το PKK και την Ένωση Κουρδικών Κοινοτήτων (KCK).

Την ίδια ώρα το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, μετέδιδε ότι έξι άμαχοι σκοτώθηκαν και 15 ακόμη τραυματίστηκαν από πυρά πυροβολικού και από πυραύλους αυτοκατευθυνόμενους δι’υπερύθρων που εκτόξευσαν κουρδικές δυνάμεις ενάντια σε κατοικημένες περιοχές στη βόρεια Συρία.

Στο ΝΑΤΟ φέρνει την τουρκική επιχείρηση η Γερμανία

Να συζητηθεί η τουρκική επέμβαση στην βορειοανατολική Συρία στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ ζήτησε σήμερα η Καγκελάριος της Γερμανίας ‘Αγγελα Μέρκελ, τονίζοντας ότι η επίθεση προκαλεί «ανθρώπινη οδύνη», ενώ οδηγεί σε νέα ανασφάλεια σε ό,τι αφορά τον αγώνα εναντίον του «Ισλαμικού Κράτους».

Η κυρία Μέρκελ κάλεσε για μία ακόμη φορά σήμερα την Τουρκία να σταματήσει την στρατιωτική της επίθεση εναντίον των Κούρδων και χαιρέτισε την αυστηρή καταδίκη της χθες από τους υπουργούς Εξωτερικών των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Χαίρομαι που υπήρξε ομοφωνία», δήλωσε η Καγκελάριος κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου με την νορβηγίδα Πρωθυπουργό Έρνα Σόλμπεργκ και πρόσθεσε ότι το ζήτημα θα πρέπει να απασχολήσει και το ΝΑΤΟ, στο οποίο ανήκει η ίδια η Τουρκία. Απέφυγε πάντως να αναφερθεί σε ενδεχόμενες κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας στο πλαίσιο της Συμμαχίας.

Από την πλευρά της η κυρία Σόλμπεργκ δήλωσε ότι συμφωνεί με την γερμανίδα Καγκελάριο και καταδίκασε τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Τουρκίας στην Συρία. «Ανησυχούμε πολύ για την ραγδαία επιδεινούμενη ανθρωπιστική κατάσταση στην περιοχή. Και καλούμε την Τουρκία να τερματίσει το συντομότερο αυτή την επιχείρηση», δήλωσε η νορβηγίδα Πρωθυπουργός και, αναφερόμενη στην αναστολή πωλήσεων εξοπλιστικών συστημάτων προς την Τουρκία, πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό οι ευρωπαϊκές χώρες να παραμείνουν ενωμένες έναντι της ‘Αγκυρας. Τόνισε ωστόσο ότι είναι προτιμότερο η Τουρκία να παραμείνει μέλος του ΝΑΤΟ, καθώς, όπως είπε, αυτό διευκολύνει τον διάλογο μαζί της. «Δεν μπορούμε ωστόσο να κάνουμε σαν να μην συνέβη τίποτα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Γαλλικά «πυρά» κατά Τουρκίας και ΗΠΑ

Η Τουρκία και οι Ηνωμένες Πολιτείες φέρουν «πολύ βαριά ευθύνη» για την κατάσταση στη βορειοανατολική Συρία και ευρύτερα «στην περιοχή», ανέφερε σήμερα ο Γάλλος πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ, εκφράζοντας τη λύπη του για τις «καταστροφικές αποφάσεις», τονίζοντας ότι είναι «αναπόφευκτο» ότι οι ενέργειες Άγκυρας και Ουάσινγκτον θα οδηγήσουν στην επανεμφάνιση του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και το Ιράκ.

Οι αποφάσεις αυτές «έχουν και θα έχουν πολύ σοβαρές συνέπειες», τόνισε ο επικεφαλής της γαλλικής κυβέρνησης σε ερωτήσεις βουλευτών που δέχθηκε στην Εθνοσυνέλευση, εκφράζοντας την «αγανάκτηση» του για την τουρκική επέμβαση κατά των κουρδικών δυνάμεων στη Συρία, μετά την ανακοίνωση της απόσυρσης των αμερικανικών δυνάμεων από την περιοχή.

«Η ευθύνη εκείνων που πήραν αυτές τις αποφάσεις θα είναι πολύ βαριά στην περιοχή, πολύ βαριά για την Τουρκία, και για τις ΗΠΑ που θα πρέπει να οικοδομήσουν και να αναπτύξουν σχέσεις με χώρες στην περιοχή και πιο πέρα», επέμεινε ο Φιλίπ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι αποφάσεις αυτές «θέτουν υπό αμφισβήτηση πέντε χρόνια προσπαθειών του συνασπισμού (σ.σ. του διεθνούς συνασπισμού δυνάμεων) στον οποίο οι Αμερικανοί ήταν ο κύριος εταίρος» κατά του Ισλαμικού Κράτους. «Βλέπουμε ότι το χάος που άρχισε να δημιουργείται θα προωθήσει την ανασύσταση» του ΙΚ, συνέχισε.

«Αυτές οι αποφάσεις είναι ολέθριες για τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), των οποίων η κύρια συνιστώσα είναι οι κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), ανέφερε ο Γάλλος πρωθυπουργός, τονίζοντας το «χρέος που τους οφείλουμε» στον πόλεμο ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος.

«Καταστροφικές για τον άμαχο πληθυσμό. Καταστροφικές για την αναζήτηση μιας πολιτικής λύσης στη Συρία, που απομακρύνεται με κάθε προέλαση της Τουρκίας», κατήγγειλε ο Εντουάρ Φιλίπ.

Οι σχέσεις με την Τουρκία «δεν είναι απλές και καμία απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης δεν θα τους διευκολύνει», παραδέχτηκε ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, ζητώντας ωστόσο τη «διατήρηση διαλόγου».

Ερωτηθείς για την παρουσία και για την ασφάλεια των γαλλικών ειδικών δυνάμεων στην περιοχή, ο Φιλίπ απάντησε ότι υπάρχουν «μερικοί πολιτικοί και στρατιωτικοί σύμβουλοι της Γαλλίας στη βορειοανατολική Συρία».

«Ο πρώτος μας στόχος είναι να εγγυηθούμε ότι η ασφάλεια τους είναι διασφαλισμένη, και αυτό είναι για το οποίο προσπαθούμε», ανέφερε.

Η Ρωσία έδωσε στη δημοσιότητα χάρτη με την κατάσταση που επικρατεί στη βόρειο Συρία

Οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις έθεσαν υπό τον έλεγχο τους την πόλη Τάμπκα και το παρακείμενο αεροδρόμιο στην επαρχία της Ράκα, ενώ κατέλαβαν σειρά γεφυρών στο Ευφράτη και δύο υδροηλεκτρικούς σταθμούς. Αυτό συμπεραίνεται από τον χάρτη για την κατάσταση που επικρατεί στην Συρία, τον οποίο ανάρτησε στην ιστοσελίδα του το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Στον χάρτη φαίνεται ότι υπό τον έλεγχο της Δαμασκού περιήλθαν δύο υδροηλεκτρικοί σταθμοί της πόλης Τάμπκα, το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ετ-Τάμπκα και μια σιδηροδρομική γέφυρα. Στην περιοχή της Ράκα η Δαμασκός έθεσε υπό τον έλεγχο της δύο γέφυρες στον Ευφράτη.

Νωρίτερα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας είχε ανακοινώσει ότι υπό τον πλήρη έλεγχο των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων περιήλθαν η πόλη Μανμπίτζ και οι γύρω κατοικημένες περιοχές, όπως και ότι οι ΗΠΑ απέσυραν τα στρατεύματα τους από τις βάσεις που είχαν στην πόλη αυτή.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ- ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα