back to top
20.5 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

20.5 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Έναρξη των εκδηλώσεων για τα 2.500 χρόνια από τη Μάχη των Θερμοπυλών και τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας στο Ζάππειο

Διαβάστε επίσης

Την έναρξη των επετειακών εκδηλώσεων για τα 2.500 χρόνια από τη Μάχη των Θερμοπυλών και τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας κήρυξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος στο Ζάππειο Μέγαρο.

«Η Ελλάδα, πιστή στις Ιστορικές της Παρακαταθήκες, παραμένει – και μάλιστα υπό την συγκυρία της «φλεγόμενης» από τις πολεμικές συγκρούσεις ευρύτερης περιοχής μας – ένα είδος «ακραίου ορίου» της Δύσης προς την Ανατολή, εκπροσωπώντας, μέσω του Ελεύθερου Πνεύματος και του Πολιτισμού της, την γνήσια και ανιδιοτελή υπεράσπιση της Ειρήνης, της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας» υπογράμμισε ο κύριος Παυλόπουλος.

 

Πολύ σημαντική στιγμή εθνικής ομοψυχίας χαρακτήρισε τόσο τη Μάχη των Θερμοπυλών όσο και τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και τόνισε ότι «όπως τότε, έτσι και σήμερα, είμαστε πολύ λίγοι για να είμαστε διχασμένοι».

«Και η Ελλάδα, να ανανεώσει το ρόλο που είχε πάντα: Ως σύμβολο Δημοκρατίας και Πολιτισμού και ως σημείο συνάντησης των λαών στον δρόμο προς την πρόοδο» ήταν το μήνυμα του πρωθυπουργού, ο οποίος ευχαρίστησε θερμά τη Διεθνή Οργανωτική Επιτροπή και την πρόεδρο της κοσμητείας, Μαριάννα Βαρδινογιάννη, για την επέτειο των 2.500 χρόνων από τη Μάχη των Θερμοπυλών και τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας.

«Χρέος μας είναι να μετατρέψουμε τα 2.500 χρόνια από τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας σε αφετηρία μίας αντίστροφης διαδρομής εθνικής αυτογνωσίας. Να πορευτούμε ξανά από την αρχαία Ελλάδα προς τη σύγχρονη. Με στόχο και προορισμό, όμως, να ταξιδέψουμε στην Ελλάδα του αύριο» κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη η οποία δήλωσε ότι το υπουργείο προετοιμάζει τις εκδηλώσεις τόσο για τα 2500 χρόνια από τη Μάχη των Θερμοπυλών και τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας, όσο και για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821.

Όπως είπε η κυρία Μενδώνη ειδικά προγράμματα θα αναπτύξουν το εθνικό θέατρο, η Εθνική Λυρική Σκηνή, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, οι αρχαιολογικές υπηρεσίες και οι κρατικές ορχήστρες.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, ο Βαρδής και η Μαριάνα Βαρδινογιάννη από το Ιδρυμα Βαρδινογιάννη, ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, πρεσβευτές χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης καθώς και η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων.

Βίκυ Παπαστεφάνου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα