18.1 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

18.1 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Συμφωνία Τουρκίας – ΗΠΑ για πενθήμερη κατάπαυση του πυρός στη Β. Συρία

Διαβάστε επίσης

Σε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός για 120 ώρες στη Βόρεια Συρία με διακοπή της τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης «Πηγή Ειρήνης» κατέληξαν ΗΠΑ και Τουρκία, μετά την δίωρη συνάντηση ποου είχαν στην Άσκτυρα ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν και ο Αμερικανός Αντιπρόεδρος Μάικλ Πένς.

«Για σπουδαία απόφαση που σώζει εκατομμύρια ζωές» έκανεε λόγο στο Twitter ο Ντόναλντ Τραμπ, ευχαριστώντας τον Ταγίπ Ερντογάν.

 

Λίγο αργότερα ο Ντόναλντ Τραμπ επανήλθε με νέα tweets  κάνοντας λόγο για μία σπουδαία ημέρα και δηλώνοντας περήφανος για όλους όσοι συνέβαλαν στη συμφωνία.

Σε συνέντευξη Τύπου, ο Μάικλ Πενς έκανε γνωστό ότι οι ΗΠΑ θα διευκολύνουν την απόσυρση των Κούρδων μαχητών από τις επίμαχες περιοχές και θα συνεργαστούν με άλλες χώρες από όλον τον κόσμο ώστε η κατάπαυση του πυρός να καταστεί μόνιμη.

Παράλληλα ο Μάικλ Πενς ανακοίνωσε πως η Ουάσινγκτον δεν θα επιβάλει νέες κυρώσεις εις βάρος της Τουρκίας μόλις τεθεί σε εφαρμογή η εκεχειρία και πως θα αποσύρει τις υπάρχουσες κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στην Άγκυρα μόλις τερματιστεί η τουρκική στρατιωτική επιχείρηση.

Συνέχισε λέγοντας πως οι ΗΠΑ έχουν ήδη ξεκινήσει να διευκολύνουν την ασφαλή αποχώρηση των κουρδικών δυνάμεων και πως η συμφωνία για κατάπαυση του πυρός περιλαμβάνει μια συμφωνία η Τουρκία να μην εμπλακεί σε στρατιωτική επιχείρηση στην συριακή πόλη Κομπάνι.

Ουάσινγκτον και Άγκυρα είναι δεσμευμένες για μια ειρηνική επίλυση της ζώνης ασφαλείας στη Συρία και πως Τουρκία και ΗΠΑ έχουν συμφωνήσει στον κοινό στόχο συντριβής του Ισλαμικού Κράτους. Όπως είπε, η συμφωνία είναι μια σπουδαία συμβολή στις αμερικανο-τουρκικές σχέσεις.

Συμπλήρωσε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις εργάζονται με τις δυνάμεις της συροκουρδικής πολιτοφυλακής YPG για να αποσυρθούν σε περιοχή εντός 32 χλμ στη συριακή επικράτεια.

Ο τουρκικός στρατός θα έχει τον κύριο έλεγχο στην «ζώνη ασφαλείας» στη βόρεια Συρία, σύμφωνα με το κοινό ανακοινωθέν που εξέδωσαν ΗΠΑ και Τουρκία, έπειτα από συνομιλίες στην Άγκυρα που διεξήγαγαν οι ανώτατοι αξιωματούχοι των δύο χωρών.

Το αποτέλεσμα των συνομιλιών ήταν μια προσωρινή κατάπαυση του πυρός στην στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας εναντίον Κούρδων μαχητών.

«Η ζώνη ασφαλείας θα επιβληθεί ως επί το πλείστον από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις», υπογραμμίζει το ανακοινωθέν.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου τόνισε πως δεν δόθηκαν εγγυήσεις κατά την διάρκεια των συνομιλιών για την μεθοριακή συριακή πόλη Κομπάνι.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ, σε αντίθεση με τις ανακοινώσεις του Αμερικανού αντιπροέδρου Μάικ Πενς, είπε πως η συμφωνία δεν είναι μια «εκεχειρία», αλλά η Τουρκία προσωρινά διακόπτει τις επιχειρήσεις της μόνο για να μπορέσει η συροκουρδική πολιτοφυλακή Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) να αποχωρήσει από την περιοχή.

Ένας Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters πως η Τουρκία “πήρε ακριβώς αυτό που ήθελε από τη συνάντηση” που είχε ο Πενς με τον Ερντογάν.

Η τουρκική επίθεση έχει σκοτώσει σχεδόν 500 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων σχεδόν 100 αμάχων, και έχει εκτοπίσει 300.000 ανθρώπους από την έναρξή της στις 9 Οκτωβρίου, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Η τουρκο-αμερικανική συμφωνία επιτυγχάνεται ενώ οι μάχες μαίνονται ακόμη στη βόρεια Συρία, ειδικά στο Ρας αλ Αίν, μια πόλη στα σύνορα της Τουρκίας.

 

Τσαβούσογλου: Η παύση της τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης δεν είναι εκεχειρία

“Η Τουρκία θα παύσει τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις στη βόρεια Συρία μόνο για να αποχωρήσουν οι τρομοκράτες από τη ζώνη ασφαλείας στη βορειοανατολική Συρία”, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, διευκρινίζοντας πως η συμφωνία που ανακοινώθηκε μεταξύ Ουάσιγνκτον και Άγκυρας “δεν είναι μια εκεχειρία καθώς εκεχειρίες γίνονται μόνο μεταξύ δύο νόμιμων πλευρών”.

Σε αντίθεση με τις ανακοινώσεις του Αμερικανού αντιπροέδρου Μάικ Πενς, ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανέφερε πως η Άγκυρα δεν έδωσε καμία εγγύηση στις ΗΠΑ αναφορικά με τη συριακή πόλη Κομπάνι.

Πρόσθεσε πως υπήρξε συμφωνία με τις ΗΠΑ για τη συλλογή βαρέου οπλισμού από τη συροκουρδική πολιτοφυλακή YPG και την καταστροφή των θέσεων των κουρδικών δυνάμεων, συμπληρώνοντας πως υπήρξε συμφωνία με την Ουάσινγκτον οι τουρκικές δυνάμεις να ελέγχουν τη ζώνη ασφαλείας στη Συρία.

Κατέληξε πως η επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ουάσινγκτον τον επόμενο μήνα εξακολουθεί να βρίσκεται στο τραπέζι.

SDF: “Αποδεχόμαστε τη συμφωνία εκεχειρίας”

Οι υπό τους Κούρδους Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) θα αποδεχθούν μια συμφωνία εκεχειρίας με την Τουρκία στη βόρεια Συρία και θα κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο ώστε αυτή να λειτουργήσει, δήλωσε σήμερα ο Μαζλούμ Κομπάνι Άμπντι, διοικητής των SDF.

Ο Άμπντι τόνισε στο τηλεοπτικό δίκτυο Ronahi πως η συμφωνία είναι «μόνο η αρχή» και πως δεν μπορεί να πετύχει τους στόχους της Τουρκίας.

Πρόσθεσε πως η συμφωνία περιορίζεται στις βόρειες μεθοριακές περιοχές της Συρίας που βρίσκονται μεταξύ των πόλεων Ρας αλ Αΐν και Ταλ Αμπϊάντ.

Ο κορυφαίος κούρδος πολιτικός Αλντάρ Τζελίλ με δηλώσεις του στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya καλωσόρισε τη συμφωνία κατάπαυσης πυρός, τονίζοντας ωστόσο πως οι κουρδικές δυνάμεις θα αμυνθούν σε περίπτωση που δεχθούν επίθεση.

Δαμασκός: “Ασαφής” η αμερικανο-τουρκική συμφωνία

Μια ανώτερη σύμβουλος του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ δήλωσε πως είναι «ασαφής» η αμερικανο-τουρκική συμφωνία εκεχειρίας που ανακοινώθηκε νωρίτερα σήμερα, για τον τερματισμό των εχθροπραξιών στη βόρεια Συρία.

Η Μπουτάινα Σαμπάν δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Al-Mayadeen πως η Δαμασκός «δεν μπορεί να αποδεχθεί» ένα ακόμη Ιρακινό Κουρδιστάν στη Συρία.

Οι δηλώσεις της έγιναν λίγο μετά την ανακοίνωση από τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Μάικ Πενς για τη συμφωνία Ουάσινγκτον – Άγκυρας, για μια πενθήμερη αναστολή της τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης στη βόρεια Συρία.

Η Σαμπάν τόνισε πως έχουν γίνει «σημαντικά βήματα» μέχρι στιγμής με τις υπό κουρδική ηγεσία Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, αλλά όλα τα θέμα που εκκρεμούν δεν μπορούν να λυθούν αμέσως.

Ο Γ.Γ. Γκουτέρες για την αναστολή της τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες καλωσόρισε «κάθε προσπάθεια» για την αποκλιμάκωση της κατάστασης στη βόρεια Συρία και για την προστασία άμαχου πληθυσμού, ανέφερε με ανακοίνωσή του εκπρόσωπος του ΟΗΕ, καθώς η Τουρκία συμφώνησε να αναστείλει την στρατιωτική της επέμβαση.

«Ο Γενικός Γραμματέας αναγνωρίζει ότι χρειάζονται να γίνουν ακόμα πολλά για μια αποτελεσματική λύση στην κρίση στη Συρία», σημείωσε ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών, Φαρχάν Χαγκ.

Newsroom Αθήνα 9.84 με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα