back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Συναίνεση για αλλαγές σε βουλευτική ασυλία και περί ευθύνης υπουργών

Διαβάστε επίσης

Ευρύτατη συναίνεση μεταξύ των κομμάτων στην ανάγκη αναθεώρησης του άρθρου 62 για την βουλευτική ασυλία αλλά και το άρθρο 86 που αφορά το νόμο περί ευθύνης υπουργών καταγράφηκε στη σημερινή συνεδρίαση τη κοινοβουλευτικής Επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος.

Άλλωστε στην ψηφοφορία που είχε γίνει τον Φεβρουάριο στην προτείνουσα Βουλή, η πρόταση για την αναθεώρηση του άρθρου 62 συγκέντρωσε 237 ψήφους, ενώ εκείνη για την αλλαγή του άρθρου 86 πέρασε με 253 ψήφους.

Ο εισηγητής της ΝΔ Κώστας Τζαβάρας αν και χαρακτήρισε μυθολογία τα περί μεροληψίας του πολιτικού συστήματος υπέρ των βουλευτών και των μελών της κυβέρνησης, αναγνώρισε την ανάγκη περιορισμού του μέτρου της ασυλίας μόνο στις πράξεις που έχουν άμεση συνάφεια με την άσκηση των κοινοβουλευτικών καθηκόντων και των πολιτικών δραστηριοτήτων.

Σε ότι αφορά το άρθρο 86 για το νόμο περί ευθύνης υπουργών, ο κ. Τζαβάρας πρότεινε η αποσβεστική προθεσμία για την παραγραφή να οριστεί στα 10 χρόνια.

‘Τώρα είναι η στιγμή με παρρησία να διορθώσουμε την αρνητική κατεύθυνση της αναθεώρησης του 2001 καταργώντας τη σύντομη αποσβεστική προθεσμία” παρατήρησε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος λέγοντας επίσης πως πρέπει να δώσουμε ένα σαφές μήνυμα ότι όσοι βάζουν το δάχτυλο στο μέλι θα έχουν την τιμωρία που πρέπει

“Για την καταστρατήγηση του άρθρου 62 δεν φταίει το Σύνταγμα αλλά η πρακτική κάποιων πλειοψηφιών” ήταν η άποψη που διατύπωσε ο Ανδρέας Λοβέρδος από το Κίνημα Αλλαγής, ο οποίος πρότεινε να διαμορφωθεί το άρθρο 62 έτσι ώστε ο βουλευτής να εξομοιωθεί με τον απλό πολίτη και να είναι αυτός που θα πρέπει να αποδείξει ότι υπάρχει πολιτικό κίνητρο για τη δίωξή του.

Το συναινετικό κλίμα διατάραξε η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ να περιληφθεί ερμηνευτική δήλωση με βάση την οποία η κατάργηση της αποσβεστικής προθεσμίας θα έχει ουσιαστικά αναδρομικό χαρακτήρα.

“Η εκ των υστέρων δίωξη υπουργών είναι νομικά ανεύθυνη και αποτελεί εκδήλωση ρεβανσισμού” σχολίασε ο πρόεδρος της Επιτροπής Ευρυπίδης Στυλιανίδης, επισημαίνοντας ότι η δικαστικοποίηση της πολιτικής ζωής και η πολιτικοποίηση της δικαιοσύνης είναι εξαιρετικά επικίνδυνη για την Δημοκρατία.

Δημήτρης Ράντος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα