back to top
21.3 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

21.3 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ανασκόπηση διεθνούς Τύπου

Διαβάστε επίσης

Όπως ήταν φυσικό, η ευρωπαϊκή έκδοση του περιοδικού Politico είναι αφιερωμένη στο Brexit. Στο κύριο άρθρο της αναφέρεται στην επίτευξη της συμφωνίας και εξηγεί στους αναγνώστες τα βασικά της σημεία.

Στο ίδιο θέμα είναι αφιερωμένα τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων The Guardian, Independent, Financial Times, The Times.

Τι προβλέπει η συμφωνία:

Οι διαπραγματεύσεις ήταν «κατά καιρούς δύσκολες». Η νέα συμφωνία ωστόσο ανάμεσα στο Λονδίνο και τις Βρυξέλλες είναι γεγονός. Τι προβλέπει για την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε στις 31 Οκτωβρίου παρουσίασε ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ένωσης για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, πριν από τη σύνοδο κορυφής.

Σύμφωνα με τον Μπαρνιέ, οι ρυθμίσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα εφαρμοστούν σε όλα τα προϊόντα στη Βόρεια Ιρλανδία, γεγονός που σημαίνει την εφαρμογή ελέγχων στα σύνορα. Επίσης, η Βόρεια Ιρλανδία θα παραμείνει εντός του τελωνειακού χώρου του Ηνωμένου Βασιλείου. Κατά συνέπεια, θα επωφελείται από την εμπορική πολιτική του, αλλά θα παραμείνει σημείο εισόδου στην ενιαία αγορά. Συνεπώς, οι αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου θα εφαρμόζουν τους δασμούς σε προϊόντα που θα προέρχονται από τρίτες χώρες, ενώ όσον αφορά τα προϊόντα που θα εισέρχονται στη Βόρεια Ιρλανδία δεν θα υπάρχει κίνδυνος να εισέλθουν στην ενιαία αγορά. Εάν υπάρχει αυτός ο κίνδυνος, θα επιβάλλονται οι δασμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ως προς τον ΦΠΑ, το σχέδιο προβλέπει ότι θα διατηρηθεί η ακεραιότητα της ενιαίας αγοράς, με τον παράλληλο σεβασμό των επιθυμιών του Ηνωμένου Βασιλείου για την ψηφιακή αγορά, δήλωσε ο Μισέλ Μπαρνιέ.

Τέλος, θα υπάρχει μηχανισμός συγκατάθεσης της Βόρειας Ιρλανδίας, Τέσσερα χρόνια μετά την εφαρμογή των διευθετήσεων, το κοινοβούλιο της Βόρειας Ιρλανδίας θα αποφασίσει με απλή πλειοψηφία αν θα παραμείνουν οι ρυθμίσεις αυτές, κατέληξε ο Μισέλ Μπαρνιέ, διευκρινίζοντας ότι η μεταβατική περίοδος θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του 2020. Υπάρχει ωστόσο η δυνατότητα παράτασης για ένα ή δύο χρόνια, εάν υπάρξει κοινή συμφωνία.

Ο επικεφαλής Ευρωπαίος διαπραγματευτής τόνισε ότι η θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις διαπραγματεύσεις καταρτίστηκε από κοινού και ήταν ενιαία.

Το κείμενο πρέπει να προσφέρει «νομική βεβαιότητα» κυρίως για τους πολίτες δήλωσε ο Μπαρνιέ, αφού οι πολίτες υπήρξαν πάντοτε, και θα παραμείνουν, προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

«Υπάρχει επίσης βεβαιότητα για φορείς που έπαιρναν χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και αυτό διότι οι οικονομικές δεσμεύσεις που έγιναν από την Ε.Ε. των 28 θα εκπληρωθούν από την Ε.Ε. των 28», τόνισε ο Μπαρνιέ.

Οι αντιδράσεις εντός της Μεγάλης Βρετανίας

αρά τα πανηγύρια του Μπόρις Τζόνσον, πάντως, το κόμμα της Βορείου Ιρλανδίας, DUP, εταίροι στην κυβέρνηση, ξεκαθάρισαν ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν υπέρ της συμφωνίας. Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν χαρακτήρισε τη συμφωνία Τζόνσον – Γιούνκερ χειρότερη από αυτήν που πέτυχε η Τερέζα Μέι και ζήτησε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος, του μεγαλύτερου της αντιπολίτευσης στη Βρετανία, κάλεσε τους Βρετανούς βουλευτές να «απορρίψουν» τη συμφωνία ανάμεσα στο Λονδίνο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας (SNP) το οποίο ξεκαθάρισε ότι δεν θα ψηφίσει υπέρ της συμφωνίας του πρωθυπουργού στο κοινοβούλιο. «Προβλέπει μία πολύ σκληρότερη έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ενωση», δήλωσε η επικεφαλής του κόμματος Νίκολα Στέρτζον.

«Το τέλος του αγώνα για να σταματήσει το Brexit απέχει πολύ. Αυτή η συμφωνία θα είναι αρνητική για τη οικονομία μας, για τις δημόσιες υπηρεσίες και για το περιβάλλον μας», δήλωσε και η ηγέτις των φιλοευρωπαίων Φιλελεύθερων Δημοκρατών, Τζο Σουίνσον.

Οι αντιδράσεις εκτός της Μεγάλης Βρετανίας

Γιούνκερ: Η συμφωνία προστατεύει τα δικαιώματα των πολιτών

Από την πλευρά του ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, επισήμανε ότι η συμφωνία προστατεύει τα δικαιώματα των πολιτών, υπογραμμίζοντας ότι η ΕΕ θέτει ως προτεραιότητα τους πολίτες. Δήλωσε, δε, χαρούμενος για την επίτευξη συμφωνίας, αλλά στεναχωρημένος για το Brexit.

Τουσκ: Στόχος να τεθεί σε ισχύ την 1η Νοεμβρίου

Ο Ντόναλντ Τουσκ εξέφρασε τη θλίψη του για το Brexit, αλλά και την ελπίδα ότι εάν η Βρετανία αποφασίσει να επιστρέψει, η πόρτα της ΕΕ θα είναι ανοικτή. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες ενέκριναν τη νέα συμφωνία για το Brexit, δήλωσε ο Ντόναλντ Τουσκ, λέγοντας πως στόχος είναι να τεθεί σε ισχύ στις 1 Νοεμβρίου. Σε δηλώσεις που έκανε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου μετά το πέρας της Συνόδου, ο κ. Τουσκ τόνισε πως η συμφωνία έγινε δυνατή επειδή αξιολογήθηκε θετικά από την Ιρλανδία. Η βασική διαφορά, συνέχισε, είναι ότι ο κ. Τζόνσον δέχτηκε την ύπαρξη τελωνειακών ελέγχων στα σημεία εισόδου στη Βόρεια Ιρλανδία. Τέλος, ο Τουσκ επισήμανε πως η συμφωνία θα διασφαλίσει την ακεραιότητα της ενιαίας αγοράς και ότι επιτρέπει να αποτραπεί το χάος.

Η έγκριση από το βρετανικό κοινοβούλιο

Το Σάββατο θα συζητήσει το βρετανικό Κοινοβούλιο επί της έγκρισης της νέας συμφωνίας ή του Brexit χωρίς συμφωνία. Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον σχεδιάζει να κάνει μια δήλωση στο Κοινοβούλιο το Σάββατο και στη συνέχεια οι βουλευτές θα συζητήσουν εάν θα εγκρίνουν τη νέα του συμφωνία για το Brexit ή η χώρα θα αποχωρήσει από την ΕΕ χωρίς μια συμφωνία, δήλωσε ο υπουργός της κυβέρνησης αρμόδιος για τις σχέσεις με το Κοινοβούλιο Τζέικομπ Ρις-Μογκ. Οι βουλευτές αναμένεται να ψηφίσουν αργότερα σήμερα εάν θα προχωρήσουν με τη συνεδρίαση του Σαββάτου, που θα είναι η πρώτη σαββατιάτικη συνεδρίαση από το 1982. Εάν εγκριθεί, η συνεδρίαση του Κοινοβουλίου θα ξεκινήσει στις 11:30 ώρα Ελλάδας, δήλωσε ο Ρις-Μογκ. «Ο πρωθυπουργός θα κάνει μια δήλωση ενημερώνοντας τη Βουλή (των Κοινοτήτων) για την έκβαση των διαπραγματεύσεων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Η συζήτηση που θα ακολουθήσει θα συνοψίζεται σε μια πρόταση είτε για την έγκριση μιας συμφωνίας είτε για την έγκριση μιας εξόδου χωρίς συμφωνία», είπε, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει η συζήτηση να διαρκέσει 90 λεπτά. «Αυτό που θέλουμε είναι μια απάντηση ‘ναι’ ή ‘όχι’ από τη Βουλή – της αρέσει η συμφωνία ή όχι;».

Το δεύτερο μεγάλο θέμα που απασχολεί το περιοδικό Politico είναι το βέτο της Γαλλίας στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας με την Ευρωπαϊκή Ένωσης.

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν μπόρεσαν να καταλήξουν σε συμφωνία κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας της Συνόδου Κορυφής για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία. Οπως δήλωσε ο Λιθουανός πρόεδρος, Γκιτάνας Ναουσέντα, υπήρξε μια απογοήτευση καθώς υπάρχουν διαφωνίες, με τον Εμανουέλ Μακρόν να επιμένει πως δεν πρέπει να ξεκινήσουν ακόμη οι συζητήσεις για τις δύο χώρες. «Υπάρχει μια κάποια απογοήτευση. Οφείλουμε να παραδεχθούμε ότι δεν καταφέραμε να καταλήξουμε σε μια συναίνεση διότι τρία κράτη αρνήθηκαν να προσκαλέσουμε τις δύο χώρες να αρχίσουμε διαπραγματεύσεις», είπε ο Ναουσέντα και συνέχισε: «Όλοι αναγνώρισαν ότι η Βόρεια Μακεδονία έχει κάνει πολλά: άλλαξε την ονομασία της, αναθεώρησε το Σύνταγμά της κι έκανε τα πάντα για να λάβει την πρόσκληση. Επομένως θεωρώ ότι η απουσία απόφασης μπορεί να έχει σοβαρές πολιτικές συνέπειες στην ίδια».

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του Φινλανδού πρωθυπουργού Αντι Ρίνε. «Ελπίζω ότι είναι εφικτό να καταλήξουμε σε συμφωνία», είπε, χωρίς να έχει ξεκαθαριστεί αν οι συζητήσεις θα συνεχιστούν στο επόμενο συμβούλιο της ΕΕ. Η Γαλλία ήταν μια από τις τρεις χώρες που εμπόδισαν την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων και την αποσύνδεση των δύο υποψηφιοτήτων. Οι συζητήσεις ήταν μακρές και δύσκολες όσον αφορά το ζήτημα της διεύρυνσης της ΕΕ, σημείωσε γαλλική διπλωματική πηγή. «Δεν εγκρίθηκε κανένα κείμενο για το ζήτημα αυτό διότι δεν υπάρχει συμφωνία για να αρχίσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις», επιβεβαίωσε. Η Γαλλία έχει ζητήσει να υπάρξει αναμόρφωση της διαδικασίας εισδοχής νέων κρατών μελών, την οποία χαρακτηρίζει «αναποτελεσματική» και «απογοητευτική». Ο Εμμανουέλ Μακρόν δεν έκανε πίσω ούτε όταν κάποιοι αρχηγοί κρατών μελών πρότειναν να συμφωνηθεί γραπτώς και να περιληφθεί στο κείμενο των συμπερασμάτων ότι η λήψη της απόφασης για την έναρξη των διαπραγματεύσεων για την ένταξη των συγκεκριμένων χωρών παραπέμπεται για την Ανοιξη του 2020 όταν στο τιμόνι της ΕΕ θα βρίσκεται ο Σαρλ Μισέλ, αντικαθιστώντας τον Ντόναλντ Τουσκ. Ο Σαρλ Μισέλ θεωρείται πιο συντηρητικός ως προς το θέμα της ένταξης νέων χωρών σε σχέση με τον Τουσκ. Από την άλλη πλευρά, Ολλανδία και Δανία πρότειναν να γίνει διαχωρισμός των δύο υποψηφιοτήτων, της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας, να ξεκινήσει τώρα η έναρξη των διαπραγματεύσεων για τη Βόρεια Μακεδονία και να παραπεμφθεί στο μέλλον η έναρξη της διαπραγμάτευσης για την Αλβανία. Να σημειωθεί εδώ ότι για να αρχίσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με οποιαδήποτε υποψήφια χώρα απαιτείται η έγκριση με ομοφωνία των χωρών-μελών της ΕΕ. Η Γαλλία, μαζί με την Ολλανδία και τη Δανία «πάγωσαν» την έναρξη των διαπραγματεύσεων, με τον Ευρωπαίο επίτροπο Διεύρυνσης, Γιοχάνες Χαν, να λέει πως οι Βρυξέλλες εμφανίζονται να αθετούν τις υποσχέσεις τους. Την ίδια ώρα, η εξέλιξη αυτή έφερε την αντίδραση του Ζόραν Ζάεφ, που ζήτησε να αρχίσουν άμεσα οι διαπραγματεύσεις. Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ τάχθηκε σθεναρά υπέρ της ενταξιακής προοπτικής των δύο χωρών. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια συνάντησής της με τον Εμανουέλ Μακρόν την Τετάρτη, η Μέρκελ κατέστησε σαφές ότι υποστηρίζει επίσης τη γαλλική θέση περί ανάγκης αναμόρφωσης των διαδικασιών διεύρυνσης.

Αμερικανικός Τύπος

Το πρωτοσέλιδο των New York Times είναι αφιερωμένο στις δηλώσεις του προσωπάρχη του Λευκού Οίκου Μικ Μαλβανέι, τις οποίες στη συνέχεια ανακάλεσε, ότι ο πρόεδρος Τραμπ εκμεταλλεύτηκε την ύψους 400 εκατομμυρίων βοήθεια – στρατιωτικού κυρίως υλικού – που είχε υποσχεθεί στην Ουκρανία, για να ασκήσει πιέσεις στην πολιτική ηγεσία αυτού του κράτους. Η εφημερίδα δημοσιεύει όλες τις δηλώσεις του Μαλβανέι, αναλύοντας, παράλληλα, όλα τα αντιφατικά της σημεία. Σε άλλο ρεπορτάζ της εφημερίδας, ο Γκόρντον Σοντλαντ, πρέσβης των ΗΠΑ στην Ε.Ε., στην κατάθεσή του στους ανακριτές δήλωσε πως ο πρόεδρος Τραμπ είχε αναθέσει την πολιτική έναντι της Ουκρανίας στον Ρούντι Τζουλιάνι, παρακάμπτοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο το ΥΠΕΞ.

Στις δηλώσεις του Μικ Μαλβανέι είναι αφιερωμένο και το πρώτο ρεπορτάζ που δημοσιεύει στη σημερινή της έκδοση η εφημερίδα Whasington Post, τονίζοντας πως μετά από αυτές, ο πρόεδρος Τραμπ βρίσκεται στο επίκεντρο του σκανδάλου. Η εφημερίδα αναφέρει πως ένας από τους πρώην νομικούς συμβούλους του Τραμπ, δήλωσε πως ο Τζουλιάνι είχε ειδική ατζέντα με τα ονόματα των επαφών του στην Ουκρανία. Αναφορικά με το συριακό, η εφημερίδα επισημαίνει πως μετά την εκεχειρία το Ισλαμικό κράτος βρίσκει την ευκαιρία που επιζητούσε ώστε να ανασυντάξει τις δυνάμεις του και να συνεχίσει τη δράση του, ακυρώνοντας την επιχειρηματολογία πολλών, μεταξύ αυτών και του προέδρου Τραμπ ότι έχει ηττηθεί οριστικά.

Στο θέμα της εκεχειρίας στη Συρία είναι αφιερωμένο το κύριο άρθρο στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Wall Street Journal, αναφέροντας Η Τουρκία συμφώνησε να αναστείλει τη στρατιωτική της επιχείρηση στη βορειοανατολική Συρία και να την τερματίσει οριστικά εφόσον οι κουρδικές δυνάμεις αποσυρθούν από την περιοχή εντός πέντε ημερών, με βάση τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν Ουάσινγκτον και Άγκυρα. Για να επιτραπεί η αποχώρηση των κουρδικών δυνάμεων «μέσα σε 120 ώρες, όλες οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στο πλαίσιο της τουρκικής εκστρατείας ‘Πηγή Ειρήνης’ θα ανασταλούν και η στρατιωτική επέμβαση θα τερματιστεί οριστικά μόλις ολοκληρωθεί αυτή η αποχώρηση», δήλωσε ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς έπειτα από περισσότερες από τέσσερις ώρες συνομιλιών που είχε στο τουρκικό προεδρικό μέγαρο με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Οι κουρδικές δυνάμεις θα πρέπει να αποσυρθούν από μια περιοχή σε βάθος 32 χιλιομέτρων, η οποία αναμένεται τελικά να γίνει «ζώνη ασφαλείας» για την οποία η Τουρκία αγωνίζεται εδώ και μήνες. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου επιβεβαίωσε τη συμφωνία, η οποία αποτέλεσε το αντικείμενο μιας «κοινής τουρκο-αμερικανικής διακήρυξης στη βορειοανατολική Συρία» και δόθηκε στη δημοσιότητα νωρίς το βράδυ. «Αναστέλλουμε την επιχείρηση, δεν την τερματίζουμε», αποσαφήνισε ο Τσαβούσογλου στους δημοσιογράφους.

Η εφημερίδα δημοσιεύει και ρεπορτάζ για την αποχώρηση του Ρικ Πέρι από την θέση του υπουργού Ενέργειας, που ανακοίνωσε χθες ο Ντόναλντ Τραμπ. Ο Αμερικανός πρόεδρος σχολίασε πως τα τρία χρόνια που είχε την θέση ο Πέρι ήταν «πολλά» και πως ήταν καιρός να φύγει. Ανήγγειλε μάλιστα πως έχει βρεθεί ήδη ο διάδοχός του. «Ο Ρικ έκανε φανταστική δουλειά στο υπουργείο Ενέργειας, αλλά ήταν καιρός… Τρία χρόνια είναι μακρύ διάστημα», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Τέξας. «Έχουμε τον διάδοχό του, θα τον ανακοινώσω πολύ σύντομα», συμπλήρωσε. Αξίζει να σημειωθεί πως Δημοκρατικοί κοινοβουλευτικοί απαίτησαν τη 10η Οκτωβρίου από τον υπουργό Ενέργειας να τους παραδώσει διάφορα έγγραφα, εντός των ορίων της έρευνας που διενεργούν και ενδέχεται να οδηγήσει στην παραπομπή του Τραμπ.

Στο ίδιο θέμα αναφέρονται τόσο το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reauters, όσο και το Γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα αυτά, ήδη πριν από την έρευνα, κυκλοφορούσαν στην Ουάσινγκτον πληροφορίες πως ο Πέρι ετοιμαζόταν να εγκαταλείψει την κυβέρνηση. όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο. Πηγές είχαν δηλώσει νωρίτερα στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, ότι ο Πέρι ενημέρωσε τον Τραμπ ότι παραιτείται, μία ημέρα πριν εκπνεύσει η προθεσμία που του είχαν δώσει οι Δημοκρατικοί για την παράδοση των εγγράφων.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα