back to top
14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Σύνοδος Κορυφής- Ζ.Ζάεφ: Οι πολίτες δεν θα δεχθούν επ΄αόριστον την απόρριψη

Διαβάστε επίσης

Το Γαλλικό “βέτο” στην ενταξιακή διαδικασία στην Ε.Ε , για την Βόρεια Μακεδονία προκάλεσε την αντίδραση του Ζόραν Ζάεφ και  ενδεχομένως πυροδοτεί εξελίξεις στην πολιτική σκηνή της χώρας.

Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κατά την διάρκεια της Συνόδου Κορυφής μπλόκαρε επ’ αόριστον την διαδικασία, αφού η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων απαιτεί ομοφωνία των κρατών μελών.

Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ προειδοποίησε ότι οι συμπολίτες του δεν θα αποδεχθούν επ΄αόριστον την απόρριψη, την στιγμή που η χώρα του έχει θέσει σε εφαρμογή τις μεταρρυθμίσεις που έχουν ζητήσει οι Βρυξέλλες.

«Ολος ο κόσμος παραδέχεται ότι η Βόρεια Μακεδονία έκανε πολλά: άλλαξε το όνομά της, άλλαξε σύνταγμα και έκανε τα πάντα για να λάβει πρόσκληση», δήλωσε ο πρόεδρος της Λιθουανίας Γκιτάνας Ναουσέντα.

Το θέμα θα συζητηθεί και πάλι την άνοιξη 2020 κατά την διάρκεια της συνόδου κορυφής ΕΕ-Βαλκανίων στο Ζάγκρεμπ. Η Κροατία, που θα ασκεί τότε την προεδρία της ΕΕ, θα θέσει την διεύρυνση μεταξύ των προτεραιοτήτων της.

Πολλοί ηγέτες κρατών της Ε.Ε, κυρίως οι προερχόμενοι από την ανατολική Ευρώπη, εξέφρασαν την απογοήτευσή τους, επιρρίπτοντας την ευθύνη σε τρεις χώρες, με επικεφαλής την Γαλλία, που αρνήθηκαν την πρόσκληση προς τα Σκόπια και τα Τίρανα για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ένωση.

Το γαλλικό βέτο εξηγείται με βάση λόγους εσωτερικής πολιτικής, που συνδέονται με τα θέματα της μετανάστευσης, με τον φόβο αύξησης των μεταναστευτικών ροών σε περίπτωση ανοίγματος των συνόρων.

Αυτό το παραδέχθηκε εν μέρει ο Εμανουέλ Μακρόν θέτοντας το ερώτημα: «Πώς θέλετε να το εξηγήσω στους συμπολίτες μου αφού η δεύτερη στην κατάταξη χώρα από την οποία προέρχονται οι άνθρωποι που ζητούν άσυλο στην Γαλλία είναι η Αλβανία;».

Newsroom Αθήνα 984 με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα