back to top
16.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

16.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Brexit: Ημέρα κρίσης για τη Βρετανία – Στο κοινοβούλιο η συμφωνία

Διαβάστε επίσης

“Ο Τζόνσον πλησιάζει τη νίκη” – ο πηχυαίος τίτλος σήμερα στη Daily Telegraph , μία από τις εφημερίδες που εκτιμούν ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός “βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής” να κερδίσει την κρίσιμη ψηφοφορία σήμερα στο κοινοβούλιο για τη νέα συμφωνία Brexit.

H Telegraph υποστηρίζει ότι ο κ. Τζόνσον έχει εξασφαλίσει τις 319 από τις 320 ψήφους που χρειάζονται για να περάσει από τη Βουλή των Κοινοτήτων η συμφωνία που έφερε χθες από τις Βρυξέλλες. Σύμφωνα πάντα με την Daily Telegraph, 312 βουλευτές θα την καταψηφίσουν και περίπου 8 δεν έχουν ακόμη αποφασίσει. Η ίδια εφημερίδα έχει πληροφορίες ότι 11 βουλευτές του Εργατικού κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα στηρίξουν τη συμφωνία Τζόνσον – ΕΕ σε αντίθεση με τους 10 βουλευτές του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος της Βόρειας Ιρλανδίας που έχουν δηλώσει ότι θα την απορρίψουν.

Στην εφημερίδα The Times, ο αρθρογράφος Μάθιου Πάρις , προειδοποιεί τους βουλευτές του Εργατικού κόμματος που προτίθενται να ψηφίσουν υπέρ της συμφωνίας ότι κινδυνεύουν να γίνουν “οι χρήσιμοι ηλίθιοι του Brexit”.

Ο αρθρογράφος των Times είναι της γνώμης ότι η υπερψήφιση της συμφωνίας θα επιτρέψει στους Τόρις να δημιουργήσουν ένα “απογυμνωμένο και απελευθερωμένο κράτος” από τους κανονισμούς της ΕΕ που προβλέπονται για την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Με την έγκριση της νέας συμφωνίας για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ θα κυριαρχήσουν “τα ζωώδη έντσικτα της οικονομίας της ελεύθερης αγοράς”, εκτιμά ο Μάθιου Πάρις.

Από την άλλη μεριά η Sun υπογραμμίζει ότι οι μετριοπαθείς βουλευτές του Εργατικού κόμματος που εκλέγονται στις περιφέρειες όπου στο δημοψήφισμα του 2016 επικράτησε η ψήφος Leave εάν παραβούν την κομματική γραμμή και υποστηρίξουν σήμερα στο κοινοβούλιο τη συμφωνία τότε “οι ψηφοφόροι τους θα τους θεωρήσουν ότι είναι ήρωες”.

H εφημερίδα τονίζει ότι οι βουλευτές πρέπει “να ξεχάσουν το ατομικό τους συμφέρουν” και να συνταχθούν πίσω από τη συμφωνία του Μπόρις Τζόνσον που είναι “ένας έξυπνος συμβιβασμός γύρω από τον οποίο μπορούν να ενωθούν”, όπως επισημαίνει η εφημερίδα The Sun.

Η Daily Mail στην πρώτη της σελίδα αναδεικνύει τα αποτελέσματα δημοσκόπησης που δείχνουν ότι το 50 % των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι οι βουλευτές θα πρέπει να στηρίξουν τη συμφωνία σε αντίθεση με το 38% που θα ήθελαν η βουλή να την απορρίψει.

Η δημοσκόπηση έγινε από την εταιρεία Survation και χρησιμοποιήθηκε δείγμα 1.000 ανθρώπων τους οποίους οι δημοσκόποι τους πήραν συνέντευξη μέσω του διαδικτύου.

Οι Financial Times επικεντρώνονται σε “ένα νέο εμπόδιο” – όπως γράφουν – στην πορεία του Μπόρις Τζόνσον για την αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ το αργότερο μέχρι τις 31 Οκτωβρίου. Πρόκειται για την τροπολογία που κατέθεσε ο βουλευτής σερ Όλιβερ Λετουίν και η οποία προβλέπει την παράταση του Άρθρου 50.

Με αυτή την τροπολογία ο σερ Όλιβερ επιδιώκει το κοινοβούλιο να προχωρήσει στην έγκριση της συμφωνίας αφού πρώτα γίνει αποδεκτή όλη η νομοθεσία για την εφαρμογή του Brexit.

Κατά τον Guardian είναι πολύ πιθανό η τροπολογία αυτή να περάσει με τους αντάρτες βουλευτές των Συντηρητικών και των Εργατικών , μεταξύ των οποίων είναι και ο πρώην υπουργός των Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ, να τη στηρίξουν.

Σύμφωνα με τον σερ Όλιβερ Λέτουιν, η τροπολογία του είναι μια “βαλβίδας ασφαλείας” ώστε να εξασφαλισθεί η μη εξαπάτηση των βουλευτών και να αποτραπεί το ενδεχόμενο η χώρα να οδηγηθεί εκτός ΕΕ χωρίς συμφωνία.

Βύρων Καρύδης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα