back to top
17.1 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

17.1 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Brexit : Διστακτική η ΕΕ να αποδεχθεί και νέα αναβολή του Brexit

Διαβάστε επίσης

 

Χθες ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ήταν και πάλι σαφής. Δεν πρόκειται ο ίδιος να στείλει επιστολή στις Βρυξέλλες με την οποία να ζητά επίσημα την παράταση του Άρθρου 50 και την αναβολή του Brexit για τις 31 Οκτωβρίου , όπως τον υποχρεώνει πρόσφατη απόφαση του κοινοβουλίου (νόμος Benn). Αντ΄ αυτού , ο κ. Τζόνσον αποφάσισε να στείλει ανυπόγραφο το αίτημα της παράτασης συνοδευόμενο από μία επιστολή στην οποία δηλώνει ότι δεν επιθυμεί την αναβολή.
Τι θα αποφασίσει η ΕΕ ; Το Σάββατο ο Γάλλος πρόεδρος Εμάνουελ Μακρόν έσπευσε να δηλώσει ότι μία νέα αναβολή του Brexit “δεν εξυπηρετεί κανένα”.
O κ. Μακρόν όπως και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ θα ήθελαν η νέα συμφωνία Brexit να έχει την έγκριση του βρετανικού κοινοβουλίου. Την έγκριση αυτή ο Μπόρις Τζόνσον είχε διαβεβαιώσει τους δύο ηγέτες στις συνομιλίες που είχε πρόσφατα μαζί τους ότι ήταν σε θέση να την εξασφαλίσει.
Θεωρητικά ο χρόνος ευνοεί τον Βρετανό πρωθυπουργό και τους Ευρωπαίους ηγέτες , μεταδίδει η Κάτια Άντλερ του BBC από τις Βρυξέλλες. Μέχρι τις 31 Οκτωβρίου που λήγει η παρούσα προθεσμία για την έξοδο της χώρας από την ΕΕ θα μπορούσε να γίνει ένα έκτακτο ευρωπαϊκό συμβούλιο κορυφής για να συζητηθεί το ενδεχόμενο της αναβολής.
Προς το παρόν η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ήθελε να ασκηθούν μεγαλύτερες πιέσεις στους Βρετανούς βουλευτές ώστε να αποφασίσουν τι τελικά θέλουν, αντί να ληφθεί μια βεβιασμένη απόφαση που να προβλέπει μια νέα παράταση. Η βασική επιδίωξη είναι τα μέλη του βρετανικού κοινοβουλίου να ομονοήσουν επί ενός συγκεκριμένου σχεδίου για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου και να μη συνεχίσουν να αναλώνουν τον χρόνο τους σε αντιπαραθέσεις που δεν επιτρέπουν την άρση του αδιεξόδου.
Επισημαίνεται ότι και οι 27 ηγέτες των χωρών της ΕΕ θα πρέπει να συμφωνήσουν για την αναβολή του Brexit – μια απόφαση που δεν φαίνονται να είναι ιδιαίτερα ενθουσιώδεις να την πάρουν – υπογραμμίζει η ανταποκρίτρια του BBC στις Βρυξέλλες.
Από την άλλη μεριά εάν η ηγεσία της ΕΕ έρθει αντιμέτωπη με τον κίνδυνο μιας αποχώρησης χωρίς συμφωνία θα είναι πολύ δύσκολο μετά από επίπονες διαπραγματεύσεις τριών και πλέον ετών και έπειτα από δύο συμφωνίες Brexit – η πρώτη με την Τερέζα Μέι και η δεύτερη με τον Μπόρις Τζόνσον – να αγνοήσει το αίτημα για μια παράταση του Άρθρου 50.
Εάν τις επόμενες δέκα μέρες η Βουλή των Κοινοτήτων δεν αποδεχθεί τη νέα συμφωνία Brexit τότε η ικανοποίηση του αιτήματος για παράταση θα είναι προς το συμφέρον της ΕΕ. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν θέλουν να θεωρηθούν υπεύθυνοι από τους ψηφοφόρους των χωρών τους για μια μη -συμφωνία Brexit με όλες τις δυσμενείς επιπτώσεις για το σύνολο της ΕΕ που θα την συνοδεύουν.
Θα ήθελαν όμως οι Ευρωπαίοι ηγέτες να γνωρίζουν πριν πάρουν την τελική τους απόφαση για ποιο λόγο θα δοθεί η παράταση. Υπάρχουν σχέδια στη Βρετανία για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών; Είναι πιθανό να γίνει ένα δεύτερο δημοψήφισμα για τη συμμετοχή της χώρας στην ΕΕ ; Θα υπερισχύσει τελικά η άποψή ότι η νέα συμφωνία που έφερε από τις Βρυξέλλες ο Μπόρις Τζόνσον θα πρέπει να αντιμετωπίσει τη δοκιμασία της κάλπης ; H παράταση είναι απαραίτητη ώστε να περάσει από τη βουλή ο εφαρμοστικός νόμος που αφορά το Brexit ;
Αυτά τα ερωτήματα απασχολούν την ευρωπαϊκή ηγεσία. Ανώτατοι διπλωμάτες στις Βρυξέλλες υπογράμμιζαν στην Κάτια Άντλερ του BBC ότι αποκλείεται να αρχίσουν νέες διαπραγματεύσεις για να γίνουν βελτιώσεις στη νέα συμφωνία – όποια απόφαση και εάν λάβουν τις αμέσως επόμενες μέρες οι Βρετανοί βουλευτές.
Η ΕΕ τρέφει ελπίδες ότι η συμφωνία της περασμένης εβδομάδας θα είναι και η τελευταία. Οι Βρυξέλλες θέλουν να προχωρήσουν στην επόμενη φάση των συνομιλιών. Αυτή η φάση θα αφορά τις διαπραγματεύσεις για τις μελλοντικές σχέσεις της ΕΕ με τη Βρετανία στη μετά- Brexit εποχή, συμπεριλαμβανομένης και μιας νέας εμπορικής συμφωνίας, καταλήγει η ανταπόκριση της Κάτια Άντλερ από τις Βρυξέλλες.

Βύρων Καρύδης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα