back to top
16.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

16.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Brexit: «Ναι» του κοινοβουλίου στη συμφωνία Τζόνσον – «Όχι» σε αποχώρηση στις 31 Οκτωβρίου

Διαβάστε επίσης

Ο Μπόρις Τζόνσον γεύτηκε μια σημαντική νίκη στη Βουλή των Κοινοτήτων αλλά υπέστη αμέσως μετά και μια μεγάλη ήττα σε δύο ψηφοφορίες που πραγματοποιήθηκαν σχετικά με το Brexit.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός κέρδισε την έγκριση του νομοσχεδίου της Συμφωνίας Αποχώρησης κατά τη δεύτερη ανάγνωσή του. 329 βουλευτές ψήφισαν υπέρ και 299 κατά του νομοσχεδίου για το Brexit.

Στη δεύτερη ψηφοφορία όμως για το χρονοδιάγραμμα και την αποχώρηση στις 31 Οκτωβρίου, η πλειονότητα των βουλευτών είπε “όχι”. 322 βουλευτές καταψήφισαν το χρονοδιάγραμμα και 308 ψήφισαν υπέρ.

Να σημειωθεί ότι νωρίτερα, ο Τζόνσον είχε πει ότι σε περίπτωση που χάσει ψηφοφορία την Τρίτη θα αποσύρει την συμφωνία που έκανε ο ίδιος με τις Βρυξέλλες και θα ζητήσει πρόωρες εκλογές.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων δήλωσε πως η κυβέρνηση αναστέλλει την εξέταση της συμφωνίας για το Brexit έως ότου η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφασίσει αν θα προσφέρει μια παράταση της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από το μπλοκ, πέραν της 31ης Οκτωβρίου.

Τζόνσον: «Η ΕΕ να αποφασίσει – Η πολιτική μας παραμένει πως δεν πρέπει να υπάρξει αναβολή»

«Η ΕΕ πρέπει τώρα να αποφασίσει πως θα απαντήσει στο αίτημα του Κοινοβουλίου για μια αναβολή», δήλωσε ο Μπόρις Τζόνσον. «Θα μιλήσω στους Ευρωπαίους ηγέτες για τις προθέσεις μας. Μέχρι να καταλήξουν σε μια απόφαση, θα παύσω αυτό το νομοσχέδιο. Θέλω να είμαι ξεκάθαρος, η πολιτική μας παραμένει πως δεν πρέπει να υπάρξει αναβολή», σημειώνοντας πως θα έχει αργότερα σήμερα συνομιλίες με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες για να αποφασίσει ποια είναι τα επόμενα βήματα.

Τόνισε πως είναι ευχάριστο το γεγονός ότι η Βουλή των Κοινοτήτων αποδέχθηκε τις ευθύνες της και ενέκρινε τη συμφωνία, αλλά είπε πως η πρώτη συνέπεια από το σημερινό αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στην Βουλή είναι ότι η κυβέρνηση πρέπει να επιταχύνει τις προετοιμασίες για ένα Brexit χωρίς συμφωνία.

Ο Τζόνσον τόνισε πως το χρονοδιάγραμμα θα ήταν μια εγγύηση ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποχωρούσε στις 31 Οκτωβρίου με μια συμφωνία.

Διαβουλεύσεις Τουσκ με τους 27

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε πως για να αποφευχθεί ένα Brexit χωρίς συμφωνία, θα συστήσει στους 27 ηγέτες των κρατών μελών της ΕΕ να αποδεχθούν το αίτημα της Βρετανίας για μια παράταση της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ένωση.

«Σε συνέχεια της απόφασης του Μπόρις Τζόνσον να παύσει την διαδικασία επικύρωσης της Συμφωνίας Αποχώρησης, και για να αποφευχθεί ένα Brexit χωρίς συμφωνία, θα προτείνω στους 27 ηγέτες της ΕΕ να αποδεχθούν το βρετανικό αίτημα για μια παράταση. Για αυτό θα προτείνω μια γραπτή διαδικασία», έγραψε στο twitter ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Πηγή: ΑΠΕ-Reuters

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα