back to top
20.9 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

20.9 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Περιδιάβαση στον διεθνή Τύπο

Διαβάστε επίσης

Από τα θέματα που επιλέγει να αναδείξει στο πρωτοσέλιδο του το περιοδικό Politico είναι η αντοχή που έδειξε το κόμμα του Καναδού πρωθυπουργού Τζαστίν Τριντό στις βουλευτικές εκλογές της χώρας. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα το κόμμα του έχει σαφές προβάδισμα, έναντι των Συντηρητικών.

Ωστόσο, αυτή τη φορά δεν θα έχει την πλειοψηφία όπως δείχνουν τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα. Ως τις 05:30 ώρα Ελλάδας, τα αποτελέσματα έδιναν στους Φιλελεύθερους του Τριντό (που έχει και την στήριξη του Μπάρακ Ομπάμα) 145 έδρες από τις 338, με τους Συντηρητικούς του Αντριου Σιρ να ακολουθούν με 106. Αυτό σημαίνει πως ο νυν πρωθυπουργός πάει για κυβέρνηση μειοψηφίας, καθώς το όριο είναι στις 170 έδρες. Τρίτο κόμμα αναδεικνύεται το Μπλοκ Κεμπεκουά των αυτονομιστών με 33 έδρες, ενώ 20 εξασφαλίζει το Νέο Δημοκρατικό Κόμμα (ΝΔΚ, κεντροαριστερά). Οι προβλέψεις αυτές μεταδόθηκαν αφού έκλεισαν όλα τα εκλογικά τμήματα στη χώρα. Οι Φιλελεύθεροι είχαν αναδειχθεί στην εξουσία το 2015 εξασφαλίζοντας 177 έδρες.

Ο 47χρονος Τριντό κατηγορήθηκε μεταξύ άλλων ότι αμέλησε τους περιβαλλοντικούς στόχους του, όταν έδωσε το πράσινο φως για την επέκταση του πετρελαιαγωγού Trans Mountain προς τις δυτικές ακτές του Καναδά. Ο πρωθυπουργός επικρίθηκε επίσης επειδή δεν προχώρησε τις εκλογικές μεταρρυθμίσεις, όπως είχε δεσμευτεί ότι θα κάνει. Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με μια ανεξάρτητη αξιολόγηση από δεκάδες Καναδούς ακαδημαϊκούς, ο Τριντό κράτησε – συνολικά ή εν μέρει – το 92% αυτών των προεκλογικών του δεσμεύσεων, ποσοστό μεγαλύτερο από κάθε άλλη καναδική κυβέρνηση τα τελευταία 35 χρόνια.

Το περιοδικό επίσης δημοσιεύει ρεπορτάζ για τις δηλώσεις του Μάικ Πομπέο ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να αναλάβουν «στρατιωτική δράση» αν κριθεί απαραίτητο είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο ερωτηθείς για την τουρκική επέμβαση στη βορειοανατολική Συρία. «Προτιμούμε την ειρήνη από τον πόλεμο» διαβεβαίωσε ο Πομπέο στη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC, σπεύδοντας πάντως να προσθέσει πως ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είναι απολύτως προετοιμασμένος να δώσει διαταγή να αναληφθεί οποιαδήποτε στρατιωτική δράση κριθεί πως είναι αναγκαία. Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας δεν υπεισήλθε σε λεπτομέρειες για το ποια συγκεκριμένη ενέργεια από πλευράς της Άγκυρας θα πυροδοτούσε στρατιωτική δράση των Αμερικανών.

Τέλος, ενδιαφέρον έχει το ρεπορτάζ για τις πιέσεις, από προπηλακισμούς, χτίσιμο τω θυρών των γραφείων, αποκλεισμός τους με διάφορα αντικείμενα, γκραφίτι κλπ, που υφίστανται οι βουλευτές του κόμματος του Μακρόν, λόγω της στάσης που κρατούν κατά τις ψηφοφορίες επίμαχων νομοσχεδίων στο κοινοβούλιο της χώρας.

Αμερικανικός Τύπος

Οι New York Times προχωρούν σε μία νέα αποκάλυψη σχετικά με το Ουκρανικό σκάνδαλο που απασχολεί την αμερικανική πολιτική σκηνή. Σύμφωνα με την εφημερίδα ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτωρ Όρμπαν υποδαύλισε την εχθρότητα του Τραμπ έναντι της Ουκρανίας, παρουσιάζοντας μια ζοφερή εικόνα αυτής της χώρας. Η ΝΥΤ μάλιστα, ισχυρίζονται πως η συνάντηση έγινε 10 ημέρες μετά την επιστροφή κορυφαίων αξιωματούχων των ΗΠΑ από την Ουκρανία, όπου είχαν πάει για να παραστούν στην ορκωμοσία του νέου προέδρου της χώρας Βολοντίμιρ Ζελέτσκι. Στο ίδιο θέμα, η εφημερίδα δημοσιεύει πληροφορίες ότι οι Δημοκρατικοί σκέφτονται να καθυστερήσουν την πρόταση μομφής κατά του Τραμπ για την περίοδο μετά την εθνική γιορτή τω Ευχαριστιών, σε μία προσπάθεια να συγκεντρώσουν περισσότερο ενοχοποιητικό υλικό, αλλά και να δημιουργήσουν την κατάλληλη πολιτική συγκυρία.

Αναφερόμενη στη διεθνή πολιτική του προέδρου Τραμπ ο οποίος επαίρεται πως έδωσε διαταγή να “γυρίσουν τα παιδιά μας” πίσω, η εφημερίδα δημοσιεύει ανάλυση σύμφωνα με την οποία περισσότεροι από 200.000 Αμερικανοί στρατιωτικοί βρίσκονται σε διάφορα μέρη του κόσμου, σε αποστολές που έστειλε ο πρόεδρος. Η ανάλυση επισημαίνει πως με την πολιτική του ο πρόεδρος Τραμπ καταστρέφει συμμαχίες δεκαετιών και, συνάμα, ενισχύει τους εχθρούς των ΗΠΑ. Αναφέρει δε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τις κουρδικές δυνάμεις πολιτοφυλακής, οι οποίες στάθηκαν στο πλευρό των ΗΠΑ στον πόλεμο κατά του Ισλαμικού κράτους.

Τέλος, η εφημερίδα αναφέρεται και στην προσπάθεια του εντολοδόχου ισραηλινού πρωθυπουργού Νετανιάχου να σχηματίσει κυβέρνηση. Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δεν κατάφερε να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού, εξέλιξη που προκαλεί νέα πολιτική αβεβαιότητα στο Ισραήλ. Στις εκλογές της προηγούμενης εβδομάδας ο Νετανιάχου δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την πλειοψηφία των 61 εδρών στο κοινοβούλιο. Όμως, ο πρόεδρος του Ισραήλ, Ρέουβεν Ρίβλιν, έδωσε στον απερχόμενο πρωθυπουργό πρώτα την ευκαιρία να σχηματίσει κυβέρνηση, καθώς είχε πάρει τις περισσότερες έδρες από κάθε άλλο υποψήφιο (55). Όμως, τη Δευτέρα ο Νετανιάχου ανακοίνωσε ότι δεν κατάφερε να σχηματίσει κυβέρνηση. Έτσι, ο Ρίβλιν ανακοίνωσε ότι πλέον θα δώσει στον Μπένι Γκαντς την εντολή, παρότι ούτε αυτός φαίνεται να μπορεί να εξασφαλίσει τη στήριξη που απαιτείται. Αν και ο Γκαντς αποτύχει να σχηματίσει κυβέρνηση, τότε το Ισραήλ μπορεί να πάει ξανά στις κάλπες, για τρίτη φορά μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο.

Η Washington Post αναφέρεται στο πρωτοσέλιδό της πως τόσο ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτωρ Όρμπαν, όσο και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ήταν μεταξύ εκείνων που άσκησαν την επιρροή του προκειμένου ο αμερικανικό πρόεδρος να υιοθετήσει μία συγκεκριμένη πολιτική έναντι της Ουκρανίας. Η εφημερίδα αναλύει τα οφέλη που θα είχαν οι δύο αυτές χώρες από μία αλλαγή πολιτικής των ΗΠΑ έναντι της Ουκρανίας, επισημαίνοντας παράλληλα, πως η πολιτική Τραμπ οφελεί τους ανταγωνιστές των ΗΠΑ σε περιφερειακό επίπεδο. Σε ανάλυσή της η εφημερίδα αναφέρει πως τώρα πλέον ο Τραμπ είναι μόνος του στο επίκεντρο του σκανδάλου με την Ουκρανία και πως θα πρέπει να δώσει σκληρή μάχη για να επιβιώσει πολιτικά. Ο ίδιος ο πρόεδρος αποκάλεσε τον δημοκρατικό γερουσιαστή που προϊσταται των ερευνών διεφθαρμένο και πως από τη διαδικασία της πρότασης μομφής θα βγουν κερδισμένοι οι Ρεπουμπλικανοί, σε μία προσπάθεια να διασκεδάσει τους φόβους της ηγεσίας του κόμματος για τις μακροχρόνιες αρνητικές επιπτώσεις της πολιτικής του.

Στο πρωτοσέλιδο της η εφημερίδα αναδεικνύει και το θέμα της ρωσικής παρέμβασης στην εσωτερική πολιτική σκηνή με την απόφαση του Facebook να μπλοκάρει εκατοντάδες ψεύτικους λογαριασμούς αυτής της δημοφιλούς σελίδας κοινωνικής δικτύωσης. Ένα δίκτυο λογαριασμών στο Instagram που λειτουργούσε από την Ρωσία, είχε βάλει στο στόχαστρο Αμερικανούς πολίτες, διοχετεύοντάς τους διχαστικά μηνύματα ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2020. Οι χρήστες των λογαριασμών αυτών εμφανίζονταν ως κάτοικοι διαφόρων Πολιτειών, όπως της Βιρτζίνια ή της Φλόριντας, όπως ανακοίνωσε το Facebook.

Η εταιρεία γνωστοποίησε ότι ακύρωσε τους λογαριασμούς αυτούς, καθώς και τρία άλλα δίκτυα που λειτουργούσαν από το Ιράν. Το ρωσικό δίκτυο «παρουσίαζε κάποιες σχέσεις» με το Internet Research Agency (IRA) της Ρωσίας, έναν οργανισμό που σύμφωνα με την Ουάσινγκτον χρησιμοποιήθηκε από τη Μόσχα για να αναμιχθεί στις εκλογές του 2016. «Βλέπουμε αυτήν την επιχείρηση να στοχεύει κυρίως την αμερικανική δημόσια συζήτηση και να ασχολείται με πολιτικά ζητήματα που μερικές φορές είναι διχαστικά», είπε ο Ναθάνιελ Γκλέιτσερ, ο επικεφαλής της πολιτικής κυβερνοασφάλειας του Facebook. Πρόσθεσε όμως ότι «δεν μπορεί να πει ποιος ακριβώς ήταν ο στόχος» του δικτύου. Αμερικανοί αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας προειδοποιούν ότι η Ρωσία, το Ιράν και άλλες χώρες μπορεί να επιχειρήσουν να αναμιχθούν στις προεδρικές εκλογές του 2020 και δηλώνουν ότι είναι σε συναγερμό για οποιαδήποτε ένδειξη εκστρατείας ξένης επιρροής στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης. Η Μόσχα και η Τεχεράνη αρνούνται κατηγορηματικά κάθε ανάμιξή τους. Σύμφωνα με τον Γκέιτσερ, το δίκτυο που αποδίδεται στον IRA χρησιμοποιούσε 50 λογαριασμούς στο Instagram και έναν στο Facebook και είχε συγκεντρώσει 246.000 ακολούθους. Από αυτούς, το 60% βρίσκονταν στις ΗΠΑ. Οι παλαιότεροι λογαριασμοί είχαν ανοιχθεί φέτος τον Ιανουάριο και η όλη επιχείρηση φαίνεται πως προς το παρόν ήταν «σχετικά ανώριμη».

Βρετανικός Τύπος

Η Guardian στο πρωτοσέλιδο της αναφέρεται εκτεταμένα στις καναδικές εκλογές, στην υπόθεση των λογαριασμών του Facebook, αλλά και στην τελευταία ευκαιρία που έχει ο Μπορίς Τζόνσον να επιτύχει μία συμφωνία για το Brexit.

Ωστόσο, έχε τεράστιο ενδιαφέρον το άρθρο που δημοσιεύει για τις εκατομμύρια κάμερες που έχουν εγκατασταθεί στα αμερικανικά σχολεία και κατασκοπεύουν την ζωή των μαθητών. Οι ένοπλες θανατηφόρες επιθέσεις σε διάφορα σχολεία, έχουν αυξήσει κατακόρυφα τη ζήτηση για συστήματα παρακολούθησης, πράγμα που είχε ως αποτέλεσμα την ραγδαία ανάπτυξη ολόκληρων κλάδων της υψηλής τεχνολογίας. Τα ζητήματα της ηθικής χρήσης αυτών των συστημάτων παραμένουν υπό συζήτηση, αναφέρει η εφημερίδα.

Χαρακτηριστικό το πρωτοσέλιδο της Independent η οποία αναφέρει πως έχουμε 100 σελίδων νομοσχέδιο και 3 ημέρες για τον προσδιορισμό του χάρτη εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η εφημερίδα αναδεικνύει το αδιέξοδο του Τζόνσον να περάσει νέα ψηφοφορία στη βουλή μετά την άρνηση του προέδρου του σώματος, ενώ δεν παραλείπει να αναφερθεί στα πυρά που δέχεται ο αρμόδιος για την έξοδο υπουργός στο ζήτημα των συνόρων με τη Βόρεια Ιρλανδία. Χαρακτηριστικό είναι το κύριο άρθρο της εφημερίδας με τίτλο: Ο Τζον Μπέκροου μίλησε, τώρα είναι η σειρά της κυβέρνησης να κάνει τη δουλειά της.

Συνάντηση Πούτιν- Ερντογάν στο Σότσι

Με τη συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Συρία να λήγει σήμερα στις 22:00 ώρα Ελλάδας, όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην συνάντηση που θα έχει ο Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Ρώσος πρόεδρος και ο Τούρκος ομόλογός του θα συναντηθούν στο Σότσι, όπου ο Ερντογάν, λίγο πριν εκπνεύσει ο χρόνος για κατάπαυση του πυρός, θα τον ενημερώσει για την τουρκική στρατιωτική επιχείρηση. Ο Πούτιν έχει ξεκαθαρίσει τις θέσεις της Ρωσίας και θέλει ο Άσαντ να κρατήσει υπό τον έλεγχό του τις περιοχές στη βόρεια Συρία, κάτι το οποίο βρίσκει σύμφωνο και τον Ερντογάν, ο οποίος ωστόσο έχει δηλώσει πως θέλει, όσο διαρκεί η επιχείρηση, να ελέγχει την περιοχή έως ότου απομακρυνθούν προς τα σύνορα του Ιράκ οι Κούρδοι. Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου τόνισε πως η τουρκική κυβέρνηση θέλει να απομακρυνθούν εντελώς από τις πόλεις Κομπάνι και Μανμπίτζ, μαζί με την πολιτοφυλακή YPG. Είπε μάλιστα πως οι απειλές για κυρώσεις δεν πρόκειται να τους σταματήσουν.

Εν τω μεταξύ, η Γερμανία, διά στόματος της υπουργού Αμυνας, Ανεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ, ανακοίνωσε πως θα προτείνει στο ΝΑΤΟ μια ζώνη ασφαλείας η οποία θα τεθεί υπό διεθνή έλεγχο, κατά μήκος των συνόρων της Τουρκίας με τη Συρία. Μάλιστα η Ανγκελα Μέρκελ φέρεται να έχει συμφωνήσει σε αυτό το σχέδιο, την ώρα που ο Ερντογάν συνεχίζει τις επιθέσεις κατά της ΕΕ, λέγοντας πως «εξακολουθεί να στηρίζει τους τρομοκράτες που μας επιτίθενται».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα