back to top
18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Συμφωνία Πούτιν-Ερντογάν για κοινές περιπολίες στην ζώνη ασφαλείας στη βόρεια Συρία

Διαβάστε επίσης

Σε συμφωνία σχετικά με τη βόρεια Συρία κατέληξαν μετά από έξι ώρες συνομιλιών στο Σότσι οι πρόεδροι της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.

Όπως ανακοίνωσαν, δίνεται διορία 150 ωρών από το μεσημέρι της Τετάρτης στις κουρδικές ένοπλες ομάδες για να αποχωρήσουν από μία ζώνη ασφαλείας που θα εκτείνεται σε βάθος 30 χιλιομέτρων από τα σύνορα της Τουρκίας, και θα φυλάσσεται εξωτερικά από κοινές ρωσοτουρκικές περιπολίες και στα ενδότερα από συριακές κυβερνητικές δυνάμεις.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν στη διαφύλαξη της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας και στην ανάγκη υποστήριξης της Επιτροπής που θα συντάξει το νέο συριακό Σύνταγμα, ενώ συζήτησαν και για τη διεύρυνση των διμερών συναλλαγών στα εθνικά τους νομίσματα και τη διασύνδεση των τραπεζικών τους συστημάτων.

Τούρκος αξιωματούχος: Εξαιρετική η συμφωνία με τη Ρωσία

Η Τουρκία έφτασε σε μια «εξαιρετική» συμφωνία με τη Ρωσία για μία ζώνη ασφαλείας στη βόρεια Συρία, δήλωσε στο Reuters υψηλόβαθμος Τούρκος αξιωματούχος. «Καταλήξαμε σε μια εξαιρετική συμφωνία. Συμφωνήσαμε να διαμορφώσουμε μια ζώνης ασφαλείας που δεν θα υπάρχουν τρομοκράτες», δήλωσε ο αξιωματούχος.

Νωρίτετα υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος έκανε γνωστό ότι Κούρδοι μαχητές ενημέρωσαν την Ουάσινγκτον ότι αποχώρησαν από τη ζώνη ασφαλείας στη βόρεια Συρία.

Σύμφωνα με την πηγή αυτή, ο επικεφαλής των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) στρατηγός Μαζλούμ Κομπάνι Αμπντί σε επιστολή του προς τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Μάικ Πενς ανέφερε ότι έχουν αποσυρθεί “όλες οι δυνάμεις των YPG (Μονάδες Προστασίας του Λαού), της βασικής συνιστώσας των SDF που όμως θεωρείται “τρομοκρατική οργάνωση” από την Τουρκία. Κατά συνέπεια, υλοποιήθηκαν όλες τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας για την αποχώρηση των Συροκούρδων μαχητών.

“Έχουμε τηρήσει πλήρως τους όρους της εκεχειρίας (…) και αποσύραμε όλους τους μαχητές και τις δυνάμεις ασφαλείας από τη ζώνη των στρατιωτικών επιχειρήσεων”, ανέφερε εξάλλου ο Ρεντούρ Χαλίλ, ένας από τους διοικητές των SDF.

Οι ΗΠΑ αναμένουν ότι η προσωρινή κατάπαυση του πυρός στη βορειοανατολική Συρία θα μεταβληθεί σε μόνιμη “μέχρι το τέλος του απογεύματος”, ανέφερε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα