back to top
15.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

15.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Συρία: Εκπνέει η εκεχειρία – Έτοιμος για επέμβαση ο Τραμπ – Συντάντηση Ερντογάν/Πούτιν

Διαβάστε επίσης

Εκπνέει σήμερα η προθεσμία αποχώρησης των δυνάμεων των Κούρδων από τη ζώνη των 32 χιλιομέτρων στην παραμεθόριο Τουρκίας – Συρίας.

“Κλειδί” για την επόμενη μέρα, η σημερινή συνάντηση Πούτιν – Ερντογάν στο Σότσι της Ρωσίας, τη στιγμή που οι ΗΠΑ κάνουν δυναμικά την επανεμφάνισή τους στην περιοχή απειλώντας ακόμα και με στρατιωτική επιχείρηση την Τουρκία.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι Κούρδοι έχουν ήδη αρχίσει να απομακρύνονται από πολλές περιοχές της «ζώνης ασφαλείας». Παρ’όλα αυτά οι Τούρκοι δεν παραλείπουν να στείλουν το δικό τους μήνυμα, ότι εφόσον δεν έχουν πάρει αυτό που θέλουν στο τέλος των 120 ωρών, η επιχείρηση θα συνεχιστεί και μάλιστα σφοδρότερα.

Την ίδια ώρα ο Αμερικανός πρόεδρος είναι προετοιμασμένος να χρησιμοποιήσει στρατιωτικές δυνάμεις κατά της Τουρκίας για τις ενέργειές της στη Συρία, αν αυτό χρειαστεί, διεμήνυσε  ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, σε συνέντευξή του στο αμερικανικό δίκτυο CNBC.

«Προτιμούμε την ειρήνη από τον πόλεμο. Αλλά σε περίπτωση που κριθεί αναγκαία στρατιωτική δράση, πρέπει να γνωρίζετε ότι ο πρόεδρος Τραμπ είναι απολύτως προετοιμασμένος», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πομπέο, την ώρα που τα αμερικανικά στρατεύματα αποχωρούν από την περιοχή.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ δεν θέλησε να διευκρινίσει ποια είναι η κόκκινη γραμμή σχετικά με το τι θεωρεί «στρατιωτική απάντηση» προς την Αγκυρα.

«Θα χρησιμοποιήσουμε τόσο την οικονομική, όσο και τη διπλωματική ισχύ μας. Αυτές είναι οι επιλογές που προτιμούμε», σημείωσε ακόμη ο Πομπέο.

Από τη μεριά του ο ρώσος πρόεδρος  έχει ξεκαθαρίσει ότι η Μόσχα επιθυμεί  ο Ασάντ να κρατήσει υπό τον έλεγχό του τις περιοχές στη βόρεια Συρία, κάτι το οποίο βρίσκει σύμφωνο και τον ίδιο τον Ερντογάν, ο οποίος ωστόσο έχει δηλώσει πως θέλει όσο διαρκεί η επιχείρηση, να ελέγχει την περιοχή έως ότου απομακρυνθούν προς τα σύνορα του Ιράκ οι Κούρδοι.

Σύμφωνα με τον σύμβουλο του προέδρου Πούτιν, Γιούρι Ουσακόφ, η Ρωσία πιστεύει ότι μια μακροχρόνια σταθερότητα στην περιοχή μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την αποκατάσταση της ακεραιότητας της Συρίας και πως τα συμφέροντα όλων των εθνοτικών και θρησκευτικών ομάδων της Συρίας πρέπει να να ληφθούν υπ’ όψιν.

«Η κατάσταση στο πλαίσιο της τουρκικής επιχείρησης στην Συρία συζητήθηκε αναλυτικά και εμπεριστατωμένα μεταξύ των δικών μας εκπρόσωπων και των εκπροσώπων του Άσαντ» επισημαίνοντας ότι για όλες τις τελευταίες πληροφορίες επί του θέματος Πούτιν και Ερντογάν θα μιλήσουν μετά το τέλος της συνάντησης τους, σε κοινή συνέντευξη τύπου που θα παραχωρήσουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα