back to top
13.2 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

13.2 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Εκπαίδευση για όλους στις “έξυπνες μηχανές”- Το πρόγραμμα ΠΟΙΩ στο Σεράφειο

Διαβάστε επίσης

Ο Δήμος Αθηναίων κάνει την τεχνολογία στην προσβάσιμη και προσιτή για το ευρύ κοινό.  Το Εργαστήριο ΠΟΙΩ είναι το Maker Space του δήμου Αθηναίων,  μια ανοιχτή δομή βιωματικής μάθησης και δημιουργικού πειραματισμού με την τεχνολογία την  οποία επιδιώκει να καταστήσει κατανοητή και χρήσιμη στους πολίτες της Αθήνας.

Σήμερα Τετάρτη 23 Οκτωβρίου από τις 10 το πρωί εως τις 8 το βράδυ, ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να επισκεφθεί το Σεράφειο Συγκρότημα, στην όδο Πειραιώς 160 & Πέτρου Ράλλη και να ξεναγηθεί  στις εγκαταστάσεις του προγράμματος.

“‘Εξυπνα μηχανήματα”, τρισδιάστατοι εκτυπωτές, συστήματα λείζερ προσφέρονται ως εφαλτήριο γνώσης με “ξεναγούς” την ομάδα του προγράμματος ΠΟΙΩ και τους ερευνητές από το Πολυτεχνείο Κρήτης.

Οι ερευνητες είναι στη διάθεση των επισκεπτών για να παρουσιάσουν  τα μηχανήματα και τα προσφερόμενα εκπαιδευτικά σεμινάρια.

“Στόχος της προσπάθειας είναι να διαδωθούν οι προηγμένες τεχνολογίες στο ευρύ κοινό. Υπάρχουν πράγματα που ο κόσμος γνωρίζει αλλά δεν έχει πρόσβαση και αυτό ακριβώς θέλουμε να αναστρέψουμε” εξηγεί ως εκπρόσωπος του ΠΟΙΩ ο κ.Κωνσταντίνος Ουγκρίνης, αν.καθηγητής στο Πολυτεχνείο Κρήτης στην εκπομπή “Μια ημέρα στην Αθήνα

“Μπορεί κανείς να δεί τις εγκαταστάσεις μας και  την δυνατότητα να επιμορφωθεί με την στήριξη του Δήμου Αθηναίων. Το κοινό μπορεί να αξιοποιήσει αυτές τις τεχνολογίες στην καθημερινότητά του και να αποκτήσει  βασικές γνώσεις των εργαλείων. Τα εργαλεία αυτά σήμερα είναι  αρκετά απλά. Ο κοσμος τα γνωρίζει αλλά αισθάνεται ότι δεν έχει πρόσβαση η δεν μπορεί να τα κάνει και αυτό ακριβώς θέλουμε να αναστρέψουμε.

Υπάρχει η δυνατότητα επιμόρφωσης για την αξιοποίηση της τεχνολογίας στην καθημερινοτητα. Παράδειγμα μπορεί να δεί την τρισδιάσταση εκτύπωση. Πώς είναι ο εκτυπωτής, και πώς μπορεί να τυπώνει πράγματα

Υπάρχουν και άλλα αντιστοιχα εργαλεία όπως εργαλεία κοπής λέιζερ, του ruter CNC με τα οποία μπορεί να γίνουν μεγαλύτερες κατασκευές, να φτιάξει κάποιος εξοπλισμό η να κάνει έπιπλα για το σπίτι του” λέει ο κ. Ουγκρίνης και σημειώνει ότι παρέχονται συναφή μαθήματα στην έδρα του ΠΟΙΩ στο Σεράφειο.

Στην σκιά της 4ης βιομηχανικής επανάστασης το πρόγραμμα φιλοδοξεί να καταστήσει κατανοητό στους πολίτες ότι η  ψηφιακή εξέλιξη δεν εχει μόνο τα κινητά τηλέφωνα , ούτε αφορά μόνο την κατανάλωση, αλλά συνδέεται με την  παραγωγή.

Η δράση είναι υπό την σκέπη του Δήμου Αθηναίων” λέει στον “Αθήνα 9.84” ο κ.Ουγκρίνης και σημειώνει ότι δεν υπάρχουν,πλήν εξαιρέσεων, ανάλογες προσπάθειας στην Ευρώπη. “Δεν υπάρχουν δημοτικές δομές ανοικτού τύπου , ελεύθερες για το κοινό”.  Η δυσκολία όμως έγκειται στην δυσκολία πολλών να προσεγγίσουν τον χώρο της τεχνολογίας καθώς υπάρχει ενίοτε η αίσθηση της απόστασης , ως κάτι δυσνόητο που απαιτεί ειδικές δεξιότητες.

“Αυτό θέλουμε να αναστρέψουμε. Δημιουργείται μια εικόνα για αυτές τις τεχνολογιες. Είναι “εδώ”  αλλά σε μεγάλη απόσταση. Αρκετοί το φοβούνται, νομίζουν ότι χρειάζεται επίπεδο εξειδίκευσης το οποιο προσπερνά τον μέσο  άνθρωπο. Εγγυώμαι ότι δεν ισχύει. Βέβαια δεν είναι κάτι απλό όσο ένας… φούρνος μικροκυμάτων αλλά είναι αρκετά εύκολο, γιατι υπάρχει δομημένα εργαλεία και βιβιλιοθήκες όπου μποερει να ανατρέξει. Εμείς έχουμε επιμορφωτικά σεμινάρια τριών επιπέδων , όπου μέσα σε 20 ώρες μπορεί κάποιος να χρησιμοποιήσει πέντε τύπους μηχανημάτων”

 

Τo ΠΟΙΩ είναι η πρώτη δημοτική δομή του είδους της στην Ελλάδα. Υπάγεται στη ∆ιεύθυνση Παιδικής Ηλικίας, Παιδείας και ∆ια Βίου Μάθησης του Δήμου ενώ έχει σχεδιαστεί και λειτουργεί με την επιστημονική επιμέλεια του Εργαστηρίου Μεταβαλλόμενων Ευφυών Περιβαλλόντων (TUC ΤΙΕ Lab) του Πολυτεχνείου Κρήτης. Η ΔΑΕΜ Α.Ε. είναι υπεύθυνη για τη διαχείριση των εξωτερικών εργασιών και υπηρεσιών του Εργαστηρίου. Στο Maker Space του δήμου Αθηναίων προσφέρονται δωρεάν υπηρεσίες και επιμορφωτικά σεμινάρια στον τομέα της ψηφιακής σχεδίασης και κατασκευής. Οι δράσεις του προσαρμόζονται σε κάθε κατηγορία χρηστών, από επαγγελματίες και φοιτητές/τριες μέχρι απλούς πολίτες χωρίς καμία εξοικείωση με την τεχνολογία.

Το Εργαστήριο ΠΟΙΩ είναι ανοιχτό για το κοινό καθημερινά 08:00-20:00.

Περισσότερες πληροφορίες στο 210 347 2766 και στο www.facebook.com/athensmunicipalmakerspace

 

Γ.Αποστολίδης

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα