back to top
18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ανασκόπηση διεθνούς Τύπου

Διαβάστε επίσης

Ο Ντόναλντ Τραμπ το ξεκαθάρισε: οι εφημερίδες The New York Times και The Washington Post δεν θα διανέμονται πλέον κάθε πρωί στον Λευκό Οίκο.

«Δεν ανανεώσαμε τις συνδρομές μας», επιβεβαίωσε χθες Πέμπτη στο Γαλλικό Πρακτορείο η Στέφανι Γκρίσαμ, εκπρόσωπος του αμερικανού προέδρου, ο οποίος εξαπολύει συχνά επιθέσεις εναντίον δημοσιογράφων, που χαρακτηρίζει «εχθρούς του λαού».

«Αυτό θα επιτρέψει σημαντική εξοικονόμηση πόρων των φορολογουμένων», συμπλήρωσε η εκπρόσωπος.

Τη Δευτέρα, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News, ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος καταφέρθηκε — πράγμα που κάνει συχνά — εναντίον των Τάιμς της Νέας Υόρκης. «Δεν τους θέλουμε πλέον στον Λευκό Οίκο. Πιθανόν θα τερματίσουμε [τη συνδρομή της αμερικανικής προεδρίας στην εφημερίδα], όπως και αυτή στην Ουάσινγκτον Πόουστ», συνέχισε. «Διασπείρουν ψευδείς ειδήσεις», επανέλαβε, για νιοστή φορά.

Η Γκρίσαμ διευκρίνισε σε δηλώσεις της στην εφημερίδα The Wall Street Journal ότι ο Λευκός Οίκος εννοεί να ζητήσει όλες οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες να τερματίσουν με τη σειρά τους τις συνδρομές τους στις δύο εφημερίδες.

«Είμαι βέβαιος ότι οι δημοσιογράφοι των Τάιμς της Νέας Υόρκης και της Ουάσινγκτον Πόουστ θα συνεχίσουν να κάνουν ποιοτική δημοσιογραφική δουλειά, χωρίς να νοιάζονται εάν ο πρόεδρος παραδέχεται πως τους διαβάζει», ήταν η αντίδραση του Τζόναθαν Καρλ, προέδρου της Ένωσης Ανταποκριτών στον Λευκό Οίκο (WHCA). «Το να υποκρίνεται κανείς πως αγνοεί τη δουλειά του ελεύθερου Τύπου δεν θα εξαφανίσει τις ειδήσεις, ούτε θα εμποδίσει τους δημοσιογράφους να ενημερώνουν το κοινό και να ζητούν να λογοδοτούν αυτοί που βρίσκονται στην εξουσία», πρόσθεσε

Οι New York Times ωστόσο, στο πρωτοσέλιδό τους αναφέρουν πως το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ θα ξεκινήσει τη δική του έρευνα για τη ρωσική ανάμειξη στις αμερικανικής προεδρικές εκλογές του 2016, ανοίγοντας ξανά την υπόθεση μετά την κατάθεση του πορίσματος του ειδικού εισαγγελέα Μιούλερ. Η εφημερίδα όμως επισημαίνει πως αυτή η ανακοίνωση σημαίνει πως ο πρόεδρος Τραμπ θα χρησιμοποιήσει το υπουργείο για να κυνηγήσει τους εχθρούς του, γεγονός που φαλκιδεύει ακόμη περισσότερο το πολιτικό παιχνίδι και σύστημα στις ΗΠΑ.

Δίνει όμως συνέχεια και στα χθεσινά έκτροπα που προκάλεσαν οι Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές στο κτίριο του Καπιτωλίου, επισημαίνοντας πως αυτή θα είναι η υπερασπιστική τους γραμμή στην υπόθεση της κατάθεσης μομφής κατά του Τραμπ. Σε άρθρο της στην πρώτη σελίδα η εφημερίδα αναφέρει πως οι Ρεπουμπλικακοί θα εξαπολύσουν επίθεση στη Γερουσία καταθέτοντας ενστάσεις επί της διαδικασίας, σε μια προσπάθεια είτε καθυστέρησης της έκδοσης ψηφίσματος, είτε σε ακύρωσή της όλης προσπάθειας.

Να θυμίσουμε πως Οι Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές πρόκειται να καταθέσουν σήμερα ένα ψήφισμα με το οποίο θα καταδικάζουν, συμβολικά, την έρευνα σε βάρος του προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ που διεξάγεται από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, καθώς την θεωρούν «παράνομη». Το ψήφισμα αυτό συνιστά μια νέα προσπάθεια του Ρεπουμπλικανικού κόμματος να επιβραδύνει τη διαδικασία σε βάρος του Τραμπ, ο οποίος κατηγορείται ότι άσκησε πιέσεις στην Ουκρανία για να ξεκινήσει έρευνα με στόχο τον Τζο Μπάιντεν, τον πρώην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ και πιθανό αντίπαλό του στις προεδρικές εκλογές του 2020. Το μη δεσμευτικό κείμενο θεωρείται τεστ πίστης στον Τραμπ από τους 53 Ρεπουμπλικανούς της Γερουσίας. Το συνέταξαν ο επικεφαλής της πλειοψηφίας Μιτς ΜακΚόνελ και ο Λίντσεϊ Γκράχαμ, ένας από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές του προέδρου στο Κογκρέσο. Σε ανακοίνωσή του, το γραφείο του Γκράχαμ εξηγεί ότι το ψήφισμα έχει ως στόχο «να καταδικαστεί η έρευνα της Βουλής των Αντιπροσώπων, που είναι παράνομη και γίνεται κεκλεισμένων των θυρών». Η Βουλή, όπου πλειοψηφούν οι Δημοκρατικοί, θα μπορούσε με βάση αυτήν την έρευνα να παραπέμψει τον Τραμπ με το ερώτημα της αποπομπής. Σε μια τέτοια περίπτωση, ο πρόεδρος θα δικαστεί από τη Γερουσία, όπου την πλειοψηφία έχουν οι Ρεπουμπλικάνοι. Στις αρχές της εβδομάδας ο πρόεδρος κάλεσε τους Ρεπουμπλικανούς να «πολεμήσουν» αυτή τη διαδικασία, την οποία χαρακτήρισε «πραξικόπημα».

Η Washington Post με τη σειρά της δημοσιεύει στην πρώτη της σελίδα εκτενές ρεπορτάζ από την πλευρά των Δημοκρατικών, οι οποίοι δήλωσαν πως δεν βλέπουν να υπάρχει ανάγκη κατάθεσης του μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος για το σκάνδαλο με την Ουκρανία. Οι Δημοκρατικοί γερουσιαστές θεωρούν πως έχουν συγκεντρώσει επαρκές αποδεικτικό υλικό από τις καταθέσεις ανώτατων δημόσιων λειτουργών για το συγκεκριμένο θέμα, ώστε να προχωρήσουν παρακάτω και να καταθέσουν πρόταση μομφής κατά του προέδρου Τραμπ.

Στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών, συνεχίζεται η κούρσα των προκριματικών για την ανάδειξη υποψηφίου στις προεδρικές εκλογές του 2020. Η γερουσιαστής, Ελίζαμπεθ Γουόρεν προηγείται στην κούρσα για το χρίσμα των Δημοκρατικών, διευρύνοντας το προβάδισμά της επί του πρώην αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν, σύμφωνα με μια νέα δημοσκόπηση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από το αμερικανικό πανεπιστήμιο Κουίνιπιακ. Η 70χρονη προοδευτική πολιτικός συγκεντρώνει ποσοστό 28% μεταξύ των Δημοκρατικών και των φίλα προσκείμενων ψηφοφόρων. Ο Μπάιντεν, 76 ετών, έχει περιοριστεί στο 21%. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση αυτή, ο γερουσιαστής από το Βερμόντ Μπέρνι Σάντερς, ο οποίος στις αρχές του μήνα υπέστη καρδιακό επεισόδιο και χρειάστηκε να νοσηλευτεί, βρίσκεται στην τρίτη θέση με 15% και ακολουθεί ο δήμαρχος του Σάουθ Μπεντ, στην Ιντιάνα, Πιτ Μπάτιτζιγκ με 10%. Η Καμάλα Χάρις, γερουσιαστής από την Καλιφόρνια, συγκεντρώνει ποσοστό 5%. Το RealClearPolitics ωστόσο, που συγκεντρώνει και μελετά δεδομένα από δεκάδες διαφορετικά ινστιτούτα δημοσκοπήσεων, κρίνει ότι ο Μπάιντεν προηγείται σε εθνικό επίπεδο της Γουόρεν, με ποσοστό 27,2% έναντι 21,8%. Ήδη, ένας από τους διεκδικητές του χρίσματος των Δημοκρατικών, ο βουλευτής Τιμ Ράιαν από το Οχάιο, ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από την κούρσα. Οι δημοσκοπήσεις του έδιναν ποσοστό μικρότερο του 1%. Μετά την αποχώρηση του Ράιαν, από τους 24 αρχικούς διεκδικητές απομένουν πλέον στην κούρσα 18. Ο δήμαρχος του Μιραμάρ, στη Φλόριντα, Γουέιν Μέσαμ, διευκρίνισε στον λογαριασμό του στο Twitter ότι παραμένει υποψήφιος, μολονότι η εκστρατεία του συγκέντρωσε σε δωρεές μόλις 5 δολάρια κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους.

Η Wall Street Journal, έχει ως πρώτο της θέμα την πρόθεση του προέδρου Τραμπ να στείλει τεθωρακισμένα και άλλο εξοπλισμό για την προστασία των αμερικανικών δυνάμεων που παραμένουν στην Βόρεια Συρία. Πρόκειται για 500 περίπου στρατιωτικούς. Θα πρέπει να σημειώσουμε πως Ο στρατός των ΗΠΑ αναπτύσσεται ανατολικά της Συρίας με σκοπό να ενισχύσει την προστασία των πετρελαιοπηγών, όπως ανακοίνωσε αξιωματικός των ένοπλων δυνάμεων της χώρας. Μετά την αποχώρησή τους από τη βόρεια Συρία, οι Αμερικανοί αναπτύσσονται ανατολικά, κοντά στα σύνορα με το Ιράκ, σε συνεργασία με τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις. Παρά τις κατηγορίες από τους Κούρδους περί «προδοσίας», οι δύο πλευρές συνεχίζουν να συνεργάζονται στην επαρχία Ντέιρ Εζόρ, όπου βρίσκονται οι κυριότερες πετρελαιοπηγές της Συρίας. Περίπου 200 Αμερικανοί στρατιωτικοί πιστεύεται ότι είναι ακόμη ανεπτυγμένοι εκεί. Σκοπός είναι «να αποτραπεί το ενδεχόμενο οι πετρελαιοπηγές αυτές να πέσουν στα χέρια του ΙΚ ή άλλων αποσταθεροποιητικών οργανώσεων», ανέφερε ο Αμερικανός αξιωματικός, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, που προφανώς, με δεδομένο τον όρο που χρησιμοποίησε, πέραν των τζιχαντιστών αναφερόταν σε ένοπλες οργανώσεις που υποστηρίζονται από το Ιράν. «Πρέπει να απαγορεύσουμε στο ΙΚ» να κυριεύσει «αυτή την πηγή προσόδων ώστε να εμποδίσουμε την εκ νέου ισχυροποίηση» της τζιχαντιστικής οργάνωσης, εξήγησε ο ίδιος αξιωματικός των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων. Προχθές Τετάρτη ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι ένας «μικρός αριθμός στρατιωτών» των ΗΠΑ θα παραμείνει στη Συρία, «στις περιοχές όπου υπάρχει πετρέλαιο». Υποστήριξε ακόμη ότι ο επικεφαλής των ΣΔΔ, ο Μαζλούμ Άμπντι, τον «ευχαρίστησε», και ότι ήταν «εξαιρετικά ευγνώμων».

Στο θέμα της έρευνας που εξήγγειλε το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ για τη ρωσική ανάμειξη στις προεδρικές εκλογές του 2016 η εφημερίδα βλέπει μία προσπάθεια εκφοβισμού του δημοκρατικού γερουσιαστή Σιφτ, ο οποίος προΐσταται της επιτροπής που διερευνά την υπόθεση του ουκρανικού σκανδάλου.

Όλες οι μεγάλες αμερικανικές εφημερίδες έχουν στα πρωτοσέλιδά του τις πυρκαγιές που μαίνονται στην Καλιφόρνια. Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ που μεταδίδουν οι αρχές στο νότιο τμήμα της Πολιτείας της Καλιφόρνιας έδωσαν εντολή να απομακρυνθούν προληπτικά από τα σπίτια τους τουλάχιστον 50.000 άνθρωποι, καθώς πυρκαγιές έχουν ήδη απανθρακώσει χιλιάδες στρέμματα σε διάφορες περιοχές και συνέχιζαν να μαίνονται χθες Πέμπτη.

Σε μια περιοχή με αμπελώνες, βόρεια του Σαν Φρανσίσκο, η φωτιά που βαπτίστηκε «Kincade» από το πυροσβεστικό σώμα — ξέσπασε τη νύχτα της Τετάρτης — επεκτάθηκε κι απανθράκωσε πάνω από 20.000 στρέμματα, ενισχυμένη από ριπές ανέμων ταχύτητας 120 χιλιομέτρων την ώρα και πλέον. Περίπου 500 πυροσβέστες, με τη βοήθεια ελικοπτέρων και αεροσκαφών, κατέβαλαν απεγνωσμένα προσπάθειες να την περιορίσουν, χωρίς να καταφέρουν. Δόθηκε εντολή σε 2.000 ανθρώπους να απομακρυνθούν από τη μικρή πόλη Γκάιζερβιλ και αμπελώνες που βρίσκονται στα όριά της, ανάμεσά τους κι έναν που ανήκει στον σκηνοθέτη Φράνσις Φορντ Κόπολα. Μαρτυρίες κάνουν λόγο για πολλά οικήματα που καταστράφηκαν από τις φλόγες, αλλά δεν υπήρχε κάποιος επίσημος απολογισμός ως χθες βράδυ.

Το Politico αναδεικνύει την πρόταση-απειλή του Μπορίς Τζόνσον για πρόωρες εκλογές στις 12 Δεκεμβρίου. Κατά το περιοδικό, έτοιμος να δώσει στους βουλευτές τον χρόνο που θέλουν για να συζητήσουν τη συμφωνία αποχώρησης από την Ε.Ε. δηλώνει ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, εφόσον όμως συμφωνήσουν σε πρόωρες γενικές εκλογές για τις 12 Δεκεμβρίου.

Αρχικά ο Μπόρις Τζόνσον ανέφερε πως η συγκεκριμένη πρόταση θα τεθεί σε ψηφοφορία στη Βουλή την επόμενη Τρίτη, ενώ κάλεσε τους Εργατικούς να συμφωνήσουν στην πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. «Οι Βρετανοί βουλευτές θα έχουν την ευκαιρία τη Δευτέρα να ψηφίσουν εάν θα διεξαχθούν πρόωρες εθνικές εκλογές» δήλωσε αργότερα ο Τζέικομπ Ρις Μογκ, o αρμόδιος για τις σχέσεις με το Κοινοβούλιο υπουργός.

Εφόσον τα 2/3 του Βρετανικού κοινοβουλίου στηρίξουν την κυβερνητική πρόταση, ο Μπόρις Τζόνσον θα επιχειρήσει να φέρει εκ νέου τη συμφωνία για το Brexit στη Βουλή, ώστε να έχει ψηφιστεί μέχρι τις 6 Νοεμβρίου, οπότε και θα διαλυθεί η Βουλή. «Αν θέλουν (οι βουλευτές) περισσότερο χρόνο για να μελετήσουν αυτή την εξαιρετική συμφωνία, θα πρέπει να συμφωνήσουν σε εκλογές στις 12 Δεκεμβρίου» ανέφερε στους δημοσιογράφους ο κ. Τζόνσον.

Για το ίδιο θέμα οι βρετανικές εφημερίδες αναφέρουν πως η αρχηγός του Σκοτσέζικου Εθνικού Κόμματος (SNP), Νίκολα Στέρτζον, φέρεται να προέτρεψε τον επικεφαλής των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, να δεχτεί την πρόταση διεξαγωγής πρόωρων βουλευτικών εκλογών στη Βρετανία. Σύμφωνα με την The Sun, η Στέρτζον μαζί με τον Ιαν Μπλάκφορντ, κορυφαίο στέλεχος του κόμματός τους, τάχθηκαν υπέρ της πρότασης του Μπόρις Τζόνσον να πραγματοποιηθούν εκλογές στις 12 Δεκεμβρίου. Ωστόσο, όπως αναφέρει στην εφημερίδα στέλεχος των Εργατικών, δεν έχουν πάρει ακόμη απάντηση στην πρότασή τους. Η Βουλή θα αποφασίσει την προσεχή Δευτέρα για το αν εγκρίνει την διαδικασία πρόωρων εκλογών στις 12 Δεκεμβρίου, κάτι που προς το παρόν το κόμμα των Εργατικών δεν θέλει, αν δεν ξεκαθαρίσει την θέση της η ΕΕ με το Brexit και την παράταση, όπως δήλωσε και ο Κόρμπιν.

Οι εκπρόσωποι των 27 κρατών μελών της Ε.Ε. ετοιμάζονται σήμερα να δώσουν την απάντησή τους στο αίτημα του Λονδίνου για νέα παράταση έως τα τέλη Ιανουαρίου στο Brexit. Τις συζητήσεις περιπλέκουν οι ενστάσεις της Γαλλίας, αλλά και η απόφαση του Μπόρις Τζόνσον να βάλει στο τραπέζι την επιλογή των πρόωρων εκλογών. Και τούτο γιατί σε καμία περίπτωση η Ένωση δεν θέλει να στείλει το μήνυμα πως παίρνει θέση σε ένα εσωτερικό πολιτικό ζήτημα της Βρετανίας. Οι συζητήσεις γίνονται με βάση εισήγηση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος προτείνει τρίμηνη παράταση, δηλαδή μέχρι το τέλος Ιανουαρίου 2020, ώστε να δοθεί χρόνος στη βρετανική κυβέρνηση και τη βουλή να ολοκληρώσουν τη διαδικασία του Brexit. Με την πρόταση αυτή συμφωνούν οι περισσότερες χώρες. Ωστόσο το Παρίσι έχει σύμφωνα με πληροφορίες ταχθεί υπέρ μίας εξαιρετικά σύντομης παράτασης, που δεν θα υπερβαίνει τον ορίζοντα της 15ης Νοεμβρίου. Ο Εμανουέλ Μακρόν θέλει να δείξει αποφασιστικότητα και σκληρό πρόσωπο στο θέμα, όχι μόνο γιατί έχει πυροδοτήσει κόπωση στην Ευρώπη, αλλά και κυρίως γιατί πιστεύει ότι αυτό θα του δώσει πόντους στην εσωτερική πολιτική σκηνή. Με τα σημερινά δεδομένα ο πρόεδρος Τουσκ κρίνει ότι δεν απαιτείται έκτακτη σύνοδος κορυφής, προκειμένου να αποφασίσει για την παράταση και πως η διαμόρφωση της κοινής θέσης μπορεί να γίνει εξ αποστάσεως μέσω των επαφών που έχει με τους Ευρωπαίους ηγέτες. Ωστόσο πολλά θα εξαρτηθούν και από τη στάση των Εργατικών στη Βρετανία. Χθες ο αρχηγός του κόμματος υπογράμμισε ότι θα στηρίξει το αίτημα των εκλογών, μόνο εάν ο Τζόνσον αποκλείσει κατηγορηματικά το σενάριο του no deal.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα