Ο ιός του δυτικού Νείλου κυριαρχεί ακόμα έναντι του ιού της γρίπης

0
211

Περιορισμένη είναι η κίνηση του ιού της γρίπης προς το παρόν, αντίθετα όμως ο ιός του δυτικού Νείλου εξακολουθεί να έχει έντονη δραστηριότητα καθώς η παρατεταμένη καλοκαιρία ευνοεί τους πληθυσμούς των κουνουπιών.

Σύμφωνα με την εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ, πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ), οι επισκέψεις πολιτών σε γιατρό με συμπτώματα γριπώδους συνδρομής βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα σε σύγκριση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα. Είναι ενδεικτικό πως από 28 δείγματα που ελέχθηκαν για ιούς της γρίπης σε νοσοκομεία, μόλις ένα βρέθηκε θετικό και η ταυτοποίηση έδειξε ότι ήταν Α(Η3Ν2).

Σημειώνεται ότι στις αρχές Οκτωβρίου καταγράφηκε ο πρώτος θάνατος από τον ιό της γρίπης και επρόκειτο για ένα «εισαγόμενο» κρούσμα σοβαρής μορφής της γρίπης. Αφορούσε 71χρονο ταξιδιώτη, ο οποίος χρειάστηκε να νοσηλευτεί σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Σημειώνεται πως δεν είχε εμβολιαστεί.

Οι επιστήμονες υπενθυμίζουν στα άτομα υψηλού κινδύνου πως πρέπει να λάβουν το αντιγριπικό εμβόλιο, ιδίως όσοι ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, μέσα στις επόμενες τρεις με τέσσερις εβδομάδες.

Σε αντίθεση με τη σχεδόν μηδενική κυκλοφορία της γρίπης, ο ιός του Δυτικού Νείλου βρίσκεται ακόμη σε ζωηρή κίνηση, καθώς η καλοκαιρία ευνοεί τους πληθυσμούς των (μολυσμένων) κουνουπιών.

Από την περασμένη Παρασκευή μέχρι και σήμερα έχουν καταγραφεί ένα νέο κρούσμα λοίμωξης με τον ιό του Δυτικού Νείλου και ένας θάνατος λόγω επιπλοκών που προκαλεί η λοίμωξη στους ασθενείς.

Σύμφωνα με την εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, στα νοσοκομεία 5 ασθενείς, με επιπλοκές από τη λοίμωξη του ιού του Δυτικού Νείλου – οι 3 σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και οι 2 σε κλινικές.

Από την αρχή της περιόδου μέχρι και σήμερα έχουν διαγνωστεί 226 κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου, εκ των οποίων τα 139 παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ), δηλαδή εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση, και τα 87 είχαν ήπιες εκδηλώσεις, δηλαδή εμπύρετο νόσημα ή δεν είχαν εκδηλώσεις από το ΚΝΣ.

Σε ό,τι αφορά τα θανατηφόρα κρούσματα, έχουν καταγραφεί συνολικά 31 θάνατοι ασθενών με λοίμωξη από τον ιό, με τα θύματα σε όλες τις περιπτώσεις να είναι ηλικίας άνω των 60 ετών.

Νίνα Κομνηνού

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here