back to top
15.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

15.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Σε έλλειψη 5 εμβόλια – Απαγορεύθηκαν οι παράλληλες εξαγωγές τους

Διαβάστε επίσης

Το χρόνιο πρόβλημα της έλλειψης παιδικών εμβολίων, προσπαθεί να αντιμετωπίσει ο ΕΟΦ, με νέα απόφαση απαγόρευσης των παράλληλων εξαγωγών σε 4 εμβόλια.

Η απόφαση του ΕΟΦ αφορά στην απαγόρευση εξαγωγών “προκειμένου να εξασφαλισθούν οι εμβολιαστικές ανάγκες των ασθενών”, τριών παιδικών εμβολίων κατά της ανεμοβλογιάς, ιλαράς, παρωτίτιδας, ερυθράς και ενός εμβολίου για ενήλικες κατά του πνευμονιόκοκκου.

Πρόκειται για τα εμβόλια με τις εμπορικές ονομασίες Varilrix, Varivax, Proquad, Pneumovax 23.

Επίσης, ο ΕΟΦ αποφάσισε την αφαίρεση του προϊόντος PNEUMO 23 (κωδικός 2353601) “καθότι η άδειά του έχει ανακληθεί”.

Το πρόβλημα οφείλεται στο γεγονός ότι πολλές φαρμακαποθήκες εξάγουν φάρμακα και εμβόλια σε μεγαλύτερη τιμή στο εξωτερικό καθώς στην Ελλάδα η τιμή τους είναι χαμηλότερη. Η διαδικασία είναι νόμιμη, αλλά πολλές φορές ο ΕΟΦ αναγκάζεται να απαγορεύσει τέτοιου είδους εμπορικές δραστηριότητεςπροκειμένου να μην υπάρχουν ελλείψεις στην ελληνική αγορά.

Τα συγκεκριμένα εμβόλια περιλαμβάνονται στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών και πρέπει να τα κάνουν τα παιδιά, είναι υποχρεωτικά.

Σύμφωνα με την απόφαση του ΕΟΦ, κατά τη διάρκεια της περιόδου ισχύος της απαγόρευσης των παράλληλων εξαγωγών, απαγορεύεται επίσης “κάθε αποθεματοποίηση των εν λόγω προϊόντων”. Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων, υπενθυμίζει επίσης, ότι “σε κάθε περίπτωση, η διάθεση των φαρμάκων στους ασθενείς στην εγχώρια αγορά κατά προτεραιότητα από όλους τους συμμετέχοντες στην αλυσίδα διακίνησης (κάτοχοι άδειας κυκλοφορίας, φαρμακαποθήκες, φαρμακεία) σύμφωνα με τη ζήτηση και τη συνταγογράφησή τους, είναι επιβεβλημένη”.

Στο μεταξύ, τα φαρμακεία άρχισαν από χθες Πέμπτη να εφοδιάζονται με νέες παραλαβές αντιγριπικών εμβολίων.

Νίνα Κομνηνού

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα