back to top
23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Συνεργασία με τον δήμο ζητούν οι χειροτέχνες του Θησείου

Διαβάστε επίσης

Να συμμετέχουν στο σχεδιασμό της πρότασης για την χωροθέτηση θέσεων χειροτεχνών στην περιοχή του Θησείου, ζητούν από τον δήμο της Αθήνας οι σύλλογοι Καλλιτεχνών Χειροτεχνών «Αθηνά Εργάνη» και «Νεφέλη».

Οι χειροτέχνες υποστηρίζουν η πρόταση της προηγούμενης δημοτικής Αρχής είναι πρόχειρη χωρίς τεχνική μελέτη και ελλιπής. Επίσης δεν συμφωνούν με την προτεινόμενη μετακίνηση τους από την Αποστόλου Παύλου στον πεζόδρομο της Ερμού. Ο δήμος Αθηναίων αναμένεται να εκπονήσει την σχετική μελέτη ώστε να  κατατεθεί προς έγκριση στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο καθώς η περιοχή είναι κηρυγμένος αρχαιολογικός χώρος.

Το ΚΑΣ

Στη τελευταία συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, συζητήθηκε το δημοτικό αίτημα «Έγκριση ή μη αιτήματος του Δήμου Αθηναίων για τη χωροθέτηση διακοσίων τεσσάρων (204) θέσεων για την ανάπτυξη χειροτεχνών και λοιπών μικροπωλητών στην περιοχή του Θησείου» ωστόσο τo ΚΑΣ βρήκε το φάκελο ανεπαρκή και η γνωμοδότηση του Συμβουλίου αναβλήθηκε μέχρι ο δήμος να εκπονήσει τις απαραίτητες μελέτες.

«Να έχουμε την καλλιτεχνική αγορά που μας αξίζει»

«Υπάρχει μεγάλη ιδιαιτερότητα στο θέμα» λέει στον Αθήνα 9.84, η  πρόεδρος του συλλόγου «Εικαστικοί Καλλιτέχνες Χειροτέχνες Αθηνά Εργάνη» Μαριάννα Αρετάκη. «Πρόκειται για μία καλλιτεχνική αγορά, που πρέπει να οργανωθεί τόσο αισθητικά όσο και λειτουργικά και γιαυτό στην μελέτη και τον σχεδιασμό της πρέπει να συμμετέχουμε και εμείς.  Η ήδη  υπάρχουσα πρόταση δεν έχει αρχή μέση και τέλος είναι ένα πρόχειρο σχέδιο της προηγούμενης δημοτικής Αρχής. Προτείνει  204 θέσεις του ένος μέτρου, δηλ. 204 μέτρα. Επίσης στην πρόταση αναφέρεται  «και λοιποί μικροπωλητές» που δεν έχουν καμία σχέση με τους καλλιτέχνες χειροτέχνες. Επίσης δεν καταλαβαίνουμε τη σκοπιμότητα της μετακίνησης από την Αποστόλου Παύλου στον πεζόδρομο της Ερμού, δηλαδή, για λίγο παρακάτω».

«Ο υπάρχων χώρος μας δόθηκε το 2005 με πρωτοβουλία του τότε δημάρχου κ. Κακλαμάνη. Δεν έγινε κατάληψη από τους χειροτέχνες» τονίζει η κα Αρετάκη.  «Ο υπάρχων χώρος μπορεί  να αναπτυχθεί και  να οργανωθεί σωστά. Ο  κ. Μπακογιάννης ο  νέος δήμαρχος έχει πολύ καλή διάθεση μέχρι στιγμής. Είναι άψογος, έχουμε άμεση επαφή, ο ίδιος μας παίρνει τηλέφωνο προς τιμήν του και όχι κάποιος γραμματέας. Θέλει να φτιαχτεί κάτι όμορφο αισθητικά και λειτουργικά τόσο για τον χώρο όσο και για τους ανθρώπους που δραστηριοποιούνται εκεί. να είναι ένα κόσμημα κάτω από την Ακρόπολη. Θα ήθελα να τονίσω ότι για την παρακμή και την σημερινή εικόνα της Καλλιτεχνικής Αγοράς δεν ευθύνονται οι χειροτέχνες. Ευθύνονται οι αρμόδιες αρχές που τα προηγούμενα χρόνια την άφησαν να παρακμάσει, ένα μικρό ποσοστό αυτής της ευθύνης ανήκει σε μας».

Καλλιόπη Ασλανίδου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα