back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Χιλή: Πάνω από ένα εκατομμύριο διαδηλωτές στους δρόμους στο Σαντιάγο

Διαβάστε επίσης

Πάνω από ένα εκατομμύριο πολίτες διαδήλωσαν ειρηνικά χθες Παρασκευή στο Σαντιάγο για να απαιτήσουν να εφαρμοστούν μεταρρυθμίσεις στη Χιλή, δήλωσε η δήμαρχος της πρωτεύουσας, ενώ κινητοποιήσεις έγιναν επίσης σε άλλες πόλεις.

«Η Χιλή ζει μια ιστορική μέρα», καθώς στη μητροπολιτική περιοχή του Σαντιάγο έγινε «ειρηνική πορεία 1 εκατομμυρίου ανθρώπων», που διεκδικούν να πραγματωθεί «το όνειρο μιας νέας Χιλής», ανέφερε μέσω Twitter η Κάρλα Ρουμπιλάρ, συνοδεύοντας την ανάρτησή της με βίντεο από ψηλά στο οποίο εικονίζεται μια θάλασσα διαδηλωτών καθώς έχει πλημμυρίσει τους δρόμους.

https://twitter.com/KarlaEnAccion/status/1187842485315354624

Οι τοπικές αρχές ανέφεραν νωρίτερα ότι στις 18:00 [00:00 ώρα Ελλάδας] πάνω από 820.000 άνθρωποι είχαν «συγκεντρωθεί ειρηνικά» στην Πλάσα Βακεντάνο της πρωτεύουσας.

Οι πολίτες έκαναν πορεία μπροστά από το προεδρικό ανάκτορο, χωρίς να σημειωθούν επεισόδια. Φώναζαν συνθήματα με τα οποία απαιτούσαν την παραίτηση του προέδρου Σεμπαστιάν Πινιέρα, ο οποίος δεν έχει καταφέρει να κατευνάσει το κίνημα διαμαρτυρίας, παρά τα κοινωνικά μέτρα που ανήγγειλε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Διαδηλώσεις έγιναν ταυτόχρονα σε πολλές άλλες πόλεις, ανάμεσά τους τη Βαλπαραΐσο και την Πούντα Αρένας.

Ο στρατός ανακοίνωσε ότι θα παρέμενε σε ισχύ η νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας, από τις 23:00 ως τις 04:00 σήμερα Σάββατο.

Στη χώρα της Νότιας Αμερικής ξέσπασαν πριν από μία εβδομάδα διαδηλώσεις και βίαια επεισόδια στα οποία έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 19 άνθρωποι, κατά τον πιο πρόσφατο απολογισμό των αρχών.

Οι πέντε από τους θανάτους πιστεύεται ότι οφείλονταν σε πυρά της αστυνομίας ή του στρατού.

Ο συντηρητικός πρόεδρος Πινιέρα ακύρωσε την αύξηση του εισιτηρίου του μετρό, τη σπίθα που έβαλε τη φωτιά στη χώρα, ενώ νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, παρουσίασε σειρά μέτρων προς όφελος των φτωχότερων πολιτών, ιδίως αυξήσεις της κατώτερης σύνταξης και του κατώτερου μισθού. Οι κινητοποιήσεις όμως συνεχίζονται, με τους διαδηλωτές να απορρίπτουν τις προτάσεις του προέδρου που θεωρούν ανεπαρκείς και να προβάλλουν διάφορες διεκδικήσεις, ιδίως να επιστρέψουν οι μονάδες των ένοπλων δυνάμεων — που αναπτύχθηκαν στους δρόμους για πρώτη φορά μετά το τέλος της στρατιωτικής δικτατορίας του Αουγκούστο Πινοτσέτ — «στους στρατώνες» τους.

Ο Πινιέρα διαβεβαίωσε προχθές Πέμπτη ότι η κυβέρνησή του εκπονεί σχέδιο για να αρθεί η απαγόρευση κυκλοφορίας και η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, μέτρα εξαίρεσης που έχουν επιβληθεί στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

Ο συντηρητικός πρόεδρος της Χιλής Σεμπαστιάν Πινιέρα, πιεζόμενος από ένα κίνημα αμφισβήτησης δίχως προηγούμενο στη χώρα της Νότιας Αμερικής, διαβεβαίωσε ότι «έλαβε το μήνυμα» που έστειλαν εκατοντάδες χιλιάδες συμμετέχοντας χθες Παρασκευή στις κινητοποιήσεις στην πρωτεύουσα Σαντιάγο και αλλού για να καταγγείλουν τις κοινωνικές ανισότητες και να απαιτήσουν μεταρρυθμίσεις.

«Το πλήθος, χαρούμενο και ειρηνικό, έκανε πορεία» για να «απαιτήσει μια Χιλή πιο δίκαιη και αλληλέγγυα», πράγμα που «ανοίγει μεγάλους δρόμους προς το μέλλον» και «την ελπίδα», ανέφερε ο Πινιέρα μέσω Twitter. «Λάβαμε όλοι μας το μήνυμα», συμπλήρωσε ο αρχηγός του κράτους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα