back to top
16.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

16.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Έκλεισε το ιστορικό delicatessen «Αφοί Βασιλόπουλοι»

Διαβάστε επίσης

Λουκέτο έβαλε έπειτα από 112 χρόνια το ιστορικό ντελικατέσεν Αφοί Βασιλόπουλοι στο κέντρο της Αθήνας.

Το κατάστημα που δημιούργησαν οι Αφοί Βασιλόπουλοι στην οδό Σταδίου και μεταφέρθηκε το 2012 επί της Πλατείας Κλαυθμώνος κατέβασε πριν από λίγες μέρες τις πινακίδες του ενώ στη θέση του αναμένεται σύντομα να λειτουργήσει σούπερ μάρκετ.

Η ιστορία του καταστήματος το οποίο για πολλά χρόνια αποτελούσε συνώνυμο των εκλεκτών προϊόντων ξεκίνησε το 1907 όταν οι επιχειρηματίες Αλεξάνδρου και Τσολίνα, άνοιξαν στην οδό Σταδίου 19, την επιχείρηση με τη γνωστή ταμπέλα «εδώδιμα αποικιακά».

Το 1950 η ιδιοκτησία πέρασε στους αδερφούς, Γεράσιμο και Χαράλαμπο Βασιλόπουλο, οι οποίοι εμπλούτισαν τα εμπορεύματα με νέα και καθιέρωσαν το μαγαζί στους υψηλούς κύκλους της Αθήνας.

Το 2008 αγοράστηκε από τους Γιώργο και Παναγιώτη Μαστοράκο, πατέρα και υιό, οι οποίοι συνέχισαν τη διατήρηση του καλού ονόματος που είχε χτίσει η οικογένεια τα προηγούμενα χρόνια, φέρνοντας προϊόντα υψηλής ποιότητας και ειδικής γαστρονομίας, για τα οποία ερχόταν κόσμος από όλες τις περιοχές της Αττικής.

Το ιστορικό μαγαζί καίγεται ολοσχερώς κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων στην Αθήνα, τον Φεβρουάριο του 2012. Το μόνο που σώθηκε τότε ήταν η ταμπέλα που κοσμούσε την πρόσοψη.

Μόλις 2,5 μήνες μετά, το κατάστημα επαναλειτουργεί και η ταμπέλα του υψώνεται και πάλι λίγο πιο κάτω, επί της Πλατείας Κλαυθμώνος. Μεγάλη βιτρίνα και ιδιαίτερης αισθητικής ξύλινη πόρτα, ενώ ο εωτερικός χώρος διακοσμείται με δεκάδες ασπρόμαυρα κάδρα που απεικονίζουν την παλιά Αθήνα, αναφορά στο παρελθόν του καταστήματος.

Η τελευταία πράξη της ιστορίας γράφτηκε πριν από μερικές μέρες όταν οι ιστορική ταμπέλα κατέβηκε και πάλι. Η υποβάθμιση της περιοχής μετά τα γεγονότα σε συνδυασμό με την ύφεση, την μείωση της αγοραστικής δύναμης και την στροφή σε πιο οικονομικές επιλογές δεν βοήθησαν την Ντελικατέσεν Αφοί Βασιλόπουλοι να βρει τα πατήματα της. Μέσω της ένταξης του καταστήματος πέρυσι τον Δεκέμβριο στο δίκτυο της Spar ουσιαστικά απολέσθηκε ο χαρακτήρας του ντελικατέσεν ενώ στην περιοχή εντάθηκε ο ανταγωνισμός με την λειτουργία σούπερ μάρκετ Μασούτη στην Κοραή.

Οι μέτοχοι πήραν την απόφαση να παραχωρήσουν τον χώρο στην αλυσίδα Κρητικός η οποία τα τελευταία χρόνια αναπτύσσεται δυναμικά κυρίως στην Αττική. Χαρακτηριστικό της δυναμικής της είναι ότι το 2018 πραγματοποίησε πωλήσεις 310 εκατ. ευρώ αυξημένες κατά 35% σε σχέση με το 2017.

Χριστιάννα Κούσιου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα