Search
αθήνα

Ανάρπαστα τα ακίνητα της Αθήνας- Πόλεμος ξένων funds για την απόκτηση διαμερισμάτων και ξενοδοχείων

810

Νέα δεδομένα στην αγορά των ακινήτων διαμορφώνονται μετά την απόφαση της κυβέρνησης να αναστείλει για τρία χρόνια το ΦΠΑ για την σπίτια και διαμερίσματα που έλαβαν άδεια μετά το 2006.

Μάλιστα η είδηση, προκάλεσε κύμα ευφορίας σε ξένα funds που ήδη έχουν ξεκινήσει να αγοράζουν ακίνητα στην πρωτεύουσα, επενδύοντας δισεκατομμύρια.

Σε ισχυρό «παίκτη» της εγχώριας αγοράς ακινήτων εξελίσσεται το ισραηλινών συμφερόντων Zoia Fund του κ. Ρούμπεν Σάγκι, καθώς αυτή την περίοδο διαχειρίζεται περί τα 19 κτίρια σε διάφορα σημεία της Αθήνας, στοχεύοντας είτε στην αγορά κατοικίας είτε στην αγορά γραφείων. Το επενδυτικό fund είναι ένα από τα μεγαλύτερα που έχουν τοποθετηθεί στην ελληνική αγορά τα τελευταία χρόνια, καθώς σε διεθνές επίπεδο διαχειρίζεται περί τα 20.000 ακίνητα συνολικής αξίας άνω των 2,2 δισ. ευρώ. Το Zoia έχει παρουσία σε έξι χώρες (ΗΠΑ, Ισπανία, με έμφαση στη Βαρκελώνη, Πολωνία, Γερμανία, Ισραήλ και Ελλάδα).

Αρκετά από τα ακίνητα που έχει αποκτήσει το τελευταίο διάστημα το Zoia Fund στην ελληνική πρωτεύουσα βρίσκονται στο στάδιο της ανακατασκευής, ώστε να αρχίσουν να εκμισθώνονται. Υπάρχουν όμως και αρκετά ολοκληρωμένα και εν χρήσει ακίνητα, όπως για παράδειγμα το The Hill. Το εν λόγω κτίριο απαρτίζεται από εννέα διαμερίσματα, τα οποία μισθώνονται είτε μέσω βραχυχρόνιων μισθώσεων είτε και με συμβατικές μισθώσεις μεγάλης διάρκειας (ανάλογα με τη ζήτηση). Το πλήρως ανακαινισμένο ακίνητο βρίσκεται στον Λυκαβηττό, στη συμβολή των οδών Σαρανταπήχου και Κοσμά Μελωδού 30. Τα διαμερίσματα που προσφέρει κυμαίνονται από στούντιο των 25 τ.μ. μέχρι οροφοδιαμερίσματα των 142 τ.μ. Το Zoia Fund έχει επίσης αποκτήσει ακίνητα, μεταξύ άλλων, στην οδό Αιόλου (το κτίριο θα μετατραπεί σε ξενοδοχείο με επιπλωμένα διαμερίσματα), στην Καλλιθέα, στο Κολωνάκι (ένα στην οδό Δεινοκράτους και ένα στην οδό Μαρασλή), στην Καστέλλα, στο Κουκάκι, στον Πειραιά (Μακράς Στοάς), στο Γκάζι (Παγγαίου), στη Νεάπολη (συμβολή Ασκληπιού και Κοσμά Μελωδού) και στα Εξάρχεια (Μπόταση).

Παράλληλα, τρία ακόμα κτίρια της εταιρείας αξιοποιούνται ήδη ως επαγγελματικοί χώροι. Το ένα ακίνητο είναι επιφάνειας της τάξεως των 3.000 τ.μ. και βρίσκεται επί της Πατησίων, στο ύψος του Μουσείου, ενώ το άλλο βρίσκεται επί της οδού Φιλελλήνων, πλησίον της πλατείας Συντάγματος. Το πρώτο ακίνητο ξεχωρίζει για την αρχιτεκτονική του, ενώ το δεύτερο για την εξαιρετική τοποθεσία του. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η μετατροπή ενός πρώην βιομηχανικού κτιρίου στο Γκάζι σε έναν σύγχρονο χώρο γραφείων, ο οποίος θα μισθωθεί από την εταιρεία Spaces, η οποία ειδικεύεται σε βραχυχρόνιες μισθώσεις γραφείων. Το κτίριο είναι συνολικής επιφάνειας 3.200 τ.μ.

Η κινητικότητα αυτή καταδεικνύει το σημαντικό ενδιαφέρον επενδυτών από το Ισραήλ, καθώς, εκτός από το Zoia Fund, επενδύσεις έχουν πραγματοποιήσει και άλλοι όμιλοι. Για παράδειγμα, ενεργός στην ελληνική αγορά είναι ο κ. Μπένι Στάινμετζ (τέως επενδυτής στην Invel, που ελέγχει την Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ), ο οποίος φέρεται να απέκτησε πριν από λίγους μήνες δύο κτίρια εμπορικής και οικιστικής χρήσης στο κέντρο της Αθήνας, ενώ έχει εκφράσει και το ενδιαφέρον του για την απόκτηση ξενοδοχειακών ακινήτων.
Στον ξενοδοχειακό τομέα δραστηριοποιείται και ο όμιλος Fattal Group, ο οποίος πρόσφατα επικράτησε στον πλειοδοτικό διαγωνισμό για τη μακροχρόνια εκμίσθωση του ξενοδοχείου Esperia Palace, στο κέντρο της Αθήνας, στη συμβολή των οδών Σταδίου και Εδουάρδου Λω, καταθέτοντας προσφορά με μηνιαίο μίσθωμα 95.800 ευρώ (σχεδόν διπλάσιο από το ελάχιστο ζητούμενο των 54.000 ευρώ). Το ακίνητο είναι ιδιοκτησίας ΕΦΚΑ και θα επαναλειτουργήσει ως ξενοδοχείο πέντε αστέρων μετά τις εργασίες ανακατασκευής που ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ζήτηση για ακίνητα στην Ελλάδα είναι τόσο έντονη, ώστε έχει πυροδοτήσει τη συνεργασία ακόμα και δικηγορικών γραφείων μεταξύ των δύο χωρών. Μια τέτοια κίνηση έγινε πρόσφατα ανάμεσα στο ελληνικό γραφείο Machas & Partners και του ισραηλινού ομίλου Firon & Co., που προχώρησαν στη σύσταση ενός κοινού και εξειδικευμένου φορέα, με αντικείμενο την υποστήριξη ξένων επενδυτών στην εγχώρια αγορά ακινήτων. Στόχος είναι να διευκολυνθεί η είσοδος επενδυτών από το Ισραήλ, οι οποίοι ενδιαφέρονται να επωφεληθούν των ευκαιριών που προσφέρονται τόσο μέσω του προγράμματος «χρυσή βίζα», που αφορά τη χορήγηση άδειας παραμονής στους επενδυτές εκτός Ε.Ε. που αποκτούν ακίνητα, όσο και λόγω δημοφιλίας των βραχυχρόνιων μισθώσεων.

Ενδιαφέρον από Κίνα, Τουρκία, Αμερική

Εκτός από τους ισραηλινούς, Κινέζοι, Άραβες, Τούρκοι, Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αγοραστές κατακλύζουν την ελληνική αγορά ακινήτων, αποκτώντας κάθε είδους κτίρια, από διαμερίσματα στο κέντρο της Αθήνας και πολυτελείς μεζονέτες στα νότια προάστια μέχρι πολυτελείς βίλες στα νησιά των Κυκλάδων, ακόμα και ξενοδοχειακές μονάδες, τόσο στην πρωτεύουσα όσο και σε δημοφιλείς παραθεριστικούς προορισμούς. Σύμφωνα μάλιστα με στελέχη της αγοράς ακινήτων, το 2019 αναμένεται να αποτελέσει ακόμη ένα έτος κατά το οποίο θα καταγραφεί ιστορικό υψηλό εισροών ξένων κεφαλαίων για την απόκτηση ακινήτων.

Κατά το πρώτο τρίμηνο (τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας) οι εισροές κεφαλαίων έχουν καταγράψει αύξηση της τάξεως του 130%. Μάλιστα, εκτιμήσεις φορέων του κλάδου κάνουν λόγο για συνολικές επενδύσεις ύψους 3 δισ. ευρώ, εφόσον διατηρηθεί ο εν λόγω ρυθμούς ανόδου, κάτι λίαν εφικτό, μετά και τη θετική αλλαγή του οικονομικού κλίματος, αλλά και την πλήρη άρση των κεφαλαιακών ελέγχων. Η τελευταία αυτή εξέλιξη αναμένεται να δώσει ακόμη περισσότερη ώθηση στις συναλλαγές ακινήτων, κάμπτοντας τις αντιστάσεις και των τελευταίων επιφυλακτικών αγοραστών από το εξωτερικό.

Υπενθυμίζεται ότι στο σύνολο του 2018, τα κεφάλαια που τοποθετήθηκαν στην ελληνική αγορά ακινήτων από το εξωτερικό αυξήθηκαν κατά 172% σε σχέση με το 2017 και διαμορφώθηκαν γύρω στο 1,3 δισ. ευρώ. Από το ποσό αυτό, περίπου 655 εκατ. ευρώ αφορούσαν αποκλειστικά αγορές ακινήτων από ξένους επενδυτές, με τα υπόλοιπα κεφάλαια να αφορούν επενδυτικές κινήσεις, όπως αναπτύξεις κτιρίων και ανακατασκευές υφιστάμενων ακινήτων. Πρόκειται για ποσό υπερδιπλάσιο του 2017, οπότε εκτιμάται ότι στην Ελλάδα καταγράφηκαν εισροές κεφαλαίων της τάξεως των 500 εκατ. ευρώ για αγορές ακινήτων.

Εκτός από την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και της αγοράς ακινήτων, η αυξημένη ζήτηση από το εξωτερικό οφείλεται και στις επενδυτικές ευκαιρίες που έχουν εντοπιστεί στην αγορά της Αθήνας, λόγω της ανάδυσης των βραχυχρόνιων μισθώσεων. Εκτιμάται ότι περίπου 20.000 διαμερίσματα και κατοικίες εκμισθώνονται στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής, μέσω των δημοφιλών ψηφιακών πλατφορμών βραχυχρόνιας εκμίσθωσης. Εξ αυτών, περίπου 12.000 ακίνητα αφορούν το κέντρο της Αθήνας. Σημαντικό μέρος των ακινήτων αυτών ελέγχεται πλέον από ξένους επενδυτές, με τους Κινέζους, τους Ισραηλινούς, τους Ρώσους, αλλά και Ευρωπαίους αγοραστές να ξεχωρίζουν.

Για παράδειγμα, η ρωσική εταιρεία ακινήτων Tranio έχει αποκτήσει τουλάχιστον τέσσερα κτίρια στο κέντρο της Αθήνας, ανακατασκευάζοντάς τα. Αντιστοίχως, η κινεζική εταιρεία Attica Diamond συνεργάζεται σειρά μεσιτικών γραφείων της Αθήνας προχωρώντας σε αγορές εκατοντάδων μεμονωμένων διαμερισμάτων από τις αρχές του 2018 και μέχρι σήμερα.
Η εταιρεία κινείται στις περιοχές της Κυψέλης, των Πατησίων, του Γκύζη και των Εξαρχείων, αναζητώντας κατά κύριο λόγο διαμερίσματα της τάξεως των 40.000-70.000 ευρώ.

Σημειωτέον ότι οι Ρώσοι αγοραστές εστιάζουν όχι μόνο στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και στη Χαλκιδική και στα εξοχικά ακίνητα. Επίσης, οι αγοραστές από χώρες της Μέσης Ανατολής, όπως ο Λίβανος, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αποκτούν ακίνητα κυρίως στα νότια προάστια, τα οποία στη συνέχεια εκμισθώνουν σε ελληνικά νοικοκυριά μέσω συμβατικών μισθώσεων. Προτιμούν, δηλαδή, τις μακροχρόνιες μισθώσεις και όχι τόσο τις μισθώσεις τύπου Airbnb.

Χριστάννα Κούσιου

Print Friendly, PDF & EmailΑφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *