back to top
18.9 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

18.9 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Βρετανία: Τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών υποστηρίζει τώρα και το Εργατικό κόμμα

Διαβάστε επίσης

Ο ηγέτης των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, ανακοίνωσε την Τρίτη ότι το κόμμα του θα υποστηρίξει την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες καθώς η κυβέρνηση θα καταβάλλει την τέταρτη προσπάθειά της να γίνει αποδεκτό από το κοινοβούλιο το αίτημα της για τη διεξαγωγή των εκλογών στις 12 Δεκεμβρίου.

Ο κ. Κόρμπιν υπογράμμισε ότι η βασική προϋπόθεση να αποτραπεί το ενδεχόμενο της μη – συμφωνίας Brexit έχει επιτευχθεί αφού η ΕΕ συμφώνησε να παρατείνει την προθεσμία αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ έως τις 31 Ιανουαρίου 2020.

Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον θα επιδιώξει ξανά να πείσει τη Βουλή των Κοινοτήτων να συμφωνήσει με τη διεξαγωγή γενικών εκλογών στις 12 Δεκεμβρίου – παρόλο που οι βουλευτές χθες απέρριψαν την πρότασή του.

Ο πρωθυπουργός προτίθεται να φέρει σήμερα προς ψήφιση ένα νομοσχέδιο που θα χρειάζεται μόνο μια απλή πλειοψηφία για να περάσει – όχι τα δύο τρίτα, όπως ήταν αναγκαίο στις προηγούμενες προσπάθειες.

Ο κ. Τζόνσον υπογράμμισε στους βουλευτές ότι το κοινοβούλιο είναι «δυσλειτουργικό» και ότι «δεν μπορεί πλέον να κρατά τη χώρα σε ομηρία».  Χθες, την πρόταση για τη διενέργεια των εκλογών στις 12 Δεκεμβρίου υποστήριξαν 299 βουλευτές επί συνόλου 650 – αριθμός πολύ μικρότερος από την πλειοψηφία των δύο τρίτων που απαιτείται σύμφωνα με το νόμο.

Όλοι οι βουλευτές του Συντηρητικού κόμματος στήριξαν την πρωθυπουργική πρόταση – αλλά η συντριπτική πλειοψηφία των βουλευτών του Εργατικού Κόμματος απείχε, μαζί με το Σκωτσέζικο Εθνικό Κόμμα (SNP) και το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP) της Βόρειας Ιρλανδίας. Όλοι οι βουλευτές του κόμματος των Φιλελευθέρων Δημοκρατών (Lib Dems), εκτός από έναν, καταψήφισαν.

Η ψηφοφορία έγινε μετά την επίσημη αποδοχή της πρότασης της ΕΕ για επέκταση της διαδικασίας του Brexit έως τις 31 Ιανουαρίου, 2020.
Σε επιστολή του προς τους αξιωματούχους της ΕΕ, ο κ. Τζόνσον υπογραμμίζει ότι η περαιτέρω καθυστέρηση των τριών μηνών – την οποία επιμένει ότι τον ανάγκασε να τη ζητήσει το κοινοβούλιο – ήταν «ανεπιθύμητη».

Αυτό σημαίνει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα εγκαταλείψει πλέον την ΕΕ σε δύο μέρες δηλαδή στις 31 Οκτωβρίου, μια υπόσχεση που έχει κάνει επανειλημμένα ο Μπόρις Τζόνσον από τότε που έγινε πρωθυπουργός.

Ο κ. Τζόνσον τόνισε χθες στο κοινοβούλιο ότι θα επιμείνει στην προσπάθειά του να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές και ότι το σημερινό αδιέξοδο «με κάποιο τρόπο» πρέπει να ξεπεραστεί.

Διάσταση απόψεων για την ημερομηνία διενέργειας των εκλογών

Το νέο νομοσχέδιο που προτείνει ο πρωθυπουργός προβλέπει χαμηλότερο ποσοστό ψήφων για την έγκριση του και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες και καθώς και οι βουλευτές του Σκωτσέζικου Εθνικού κόμματος ανέφεραν ότι θα ήταν πρόθυμοι να το υποστηρίξουν.
Το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας , το οποίο αντιτάσσεται στη συμφωνία του κ. Τζόνσον για το Brexit και το οποίο απείχε από τη ψηφοφορία της Δευτέρα, θα μπορούσε επίσης ενδεχομένως απόψε το βράδυ να αποδεχθεί τη νέα πρόταση του Μπόρις Τζόνσον να συμβεί.

Ωστόσο, υπάρχουν διαφωνίες αναφορικά με την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών.

Οι Lib Dems και το SNP θέλουν οι εκλογές να τη Δευτέρα στις 9 Δεκεμβρίου. Έτσι, τα δύο αυτά κόμματα ισχυρίζονται, ότι αποτρέπεται κάθε πιθανότητα να εγκριθεί η συμφωνία Brexit του πρωθυπουργού προτού διαλυθεί το κοινοβούλιο.

Το κοινοβούλιο πρέπει να διαλυθεί τουλάχιστον 25 εργάσιμες ημέρες πριν από την ημερομηνία των εκλογών, ώστε να υπάρξει επαρκής χρόνος να προετοιμαστεί το έδαφος για την εκλογική διαδικασία.

Η κυβέρνηση από την πλευρά της υποσχέθηκε ότι δεν θα προσπαθήσει να «αναβιώσει» το νομοσχέδιο της Συμφωνίας Απόσυρσης , προτού διαλυθεί το κοινοβούλιο και τη διενέργεια των εκλογών.

Η υπόσχεση αυτή έγινε για να αμβλύνει τις ανησυχίες του SNP και των Lib Dems που θέλουν να δώσουν τη μάχη των εκλογών πάνω στην πλατφόρμα της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ.

Όμως, η Ντάουνινγκ Στριτ μέχρι χθες αργά το βράδυ επέμενε ότι οι εκλογές θα πρέπει να γίνουν στις 12 Δεκεμβρίου με το βασικό επιχείρημα ότι θα ήταν πολύ δύσκολο το νομοσχέδιο για τις εκλογές να ψηφιστεί στη Βουλή των Κοινοτήτων και μετά στη Βουλή των Λόρδων και να έχει παράλληλα τη βασιλική έγκριση (Royal Assent) στο χρονικό περιθώριο μέχρι τις 9 Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η κυβέρνηση μετά την απόφαση των Εργατικών να στηρίξει την πρόταση για πρόωρες εκλογές μπορεί να προτείνει οι κάλπες να ανοίξουν στις 11 Δεκεμβρίου.

Βύρων Καρύδης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα